Tyrkiets osmanniske identitet

Af Kasper Støvring 124

Skal Tyrkiet være en del af EU? Spørgsmålet er atter til debat, fordi regeringen vil indlede forhandlinger med Tyrkiet om optagelse, når Danmark får formandskabet efter nytår. Men der er, mildest talt, uenigheder.

»Tyrkiet er på vej mod at blive en islamistisk stat og skal aldrig være medlem af EU. Derfor skal Danmark ikke bringe dem tilbage på sporet.«

Således Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen. Har han ret i det? Meget tyder på det.

Tyrkiet fremholdes ellers ofte som et forbillede for andre muslimske lande, også under det arabiske forår (eller skulle man sige isvinter?) Det skyldes, at vi i Vesten i lang tid har opfattet Tyrkiet som et sekulært, moderne og vestligt orienteret land. Det kaldes ”Kemalisme” efter den tyrkiske statsmand Kemal Atatürk.

Og helt forkert er det ikke. Tyrkiet har været allieret med Vesten under den kolde krig og har længe ansøgt om optagelse i EU. Men Tyrkiet har også lige så længe været et splittet land, der med magt har opretholdt en sekulær stat på trods af en stærkt religiøs befolkning med en muslimsk kultur. Og netop fordi kulturen er særdeles vigtig, kan Tyrkiet ikke opfattes som et entydigt forbillede for de arabiske lande. I hvert fald ikke, hvis der menes liberaldemokratisk forbillede.

For Tyrkiets såkaldt osmanniske identitet er blevet tydelig i de senere år, hvor det islamiske parti AKP og dets populære leder Recep Erdogan har haft magten. Der findes mere og mere litteratur herom. F.eks. denne om regionale forhold,  denne af den berømte engelske historiker Niall Ferguson samt denne moderate læsning af den neo-osmanniske vending.

Vi skal ikke være overraskede over Tyrkiets genbekræftelse af dets ældgamle osmanniske og muslimske identitet. For det vestlige, liberale demokrati er ikke ved at blive udbredt på verdensplan. Tværtimod søger de forskellige kulturer – i Kina, Indien, Rusland og Mellemøsten – at revitalisere sig ud fra deres egne distinkte værdier.

Vores globaliserede verdensorden er netop multipolært. Det vil sige, at verden består af et antal indbyrdes uforenelige civilisationer, der er kulturelle i deres væsen. Kulturel mangfoldighed præger verden.

I århundreder strakte det osmanniske imperium sig langt ind i Centraleuropa. Men Første Verdenskrig efterlod imperiet i ruiner, og kun det nuværende Tyrkiet stod derefter tilbage. Ministerpræsident Erdogans ambition kan meget vel være at vende tilbage til den før-kemalistiske osmanniske epoke, hvor Tyrkiet ikke blot var militant islamisk, men også en regional stormagt.

Erdogan er således berygtet for at tilslutte sig det pan-tyrkiske citat om, at ”moskeerne er vores kaserner, kuplerne vores hjelme, minareterne vores bajonetter og de troende vores soldater”. Tilsvarende har han sammenlignet demokratiet med en sporvogn: ”Når du kommer til endestationen, så står du af.”

Genbekræftelsen af den osmanniske identitet forklarer også Erdogans bestræbelse på at ændre den tyrkiske forfatning, så hans egen magt forøges på bekostning af domstolene, pressen og militæret. Altså alle de institutioner, der opretholder den sekulære orden.

I samme lys skal man også se Erdogans voldsomme angreb på Israel som en ”terrorstat” og hans forsøg på at udnytte de arabiske revolutioner til egen fordel, herunder at revse Syrien, at dæmme op for Iran og tilbyde sig selv som en rollemodel for hele regionen.

På Time.com har Erdogan udtalt følgende:

”Of course we now live in a very different world, which is going through a scary process of transition and change. We were born and raised on the land that is the legacy of the Ottoman empire. They are our ancestors. It is out of the question that we might deny that presence. Of course, the empire had some beautiful parts and some not so beautiful parts. It’s a very natural right for us to use what was beautiful about the Ottoman Empire today. We need to upgrade ourselves in every sense, socially, economically, politically. If we cannot upgrade ourselves and the way we perceive the world, we will lag behind tremendously. It would be self-denial. That’s why whether it be in the Middle East or North Africa or anywhere in the world, our perception has in its core this wealth that is coming from our historical legacy. But it’s established upon principles of peace. And it all depends on people loving one another without discrimination whatsoever.”

De smukke ord kan ikke skjule den underliggende dagsorden. Det forekommer derfor helt forfejlet, at regeringens europaminister Nicolai Wammen under det kommende danske formandskab vil genåbne forhandlingerne med Tyrkiet om EU-medlemskab.

For det første nægter Tyrkiet at anerkende folkemordet på armenierne under den Første Verdenskrig. For det andet vil Tyrkiet ikke anerkende Cypern som en selvstændig stat. Og for det tredje har Tyrkiet et BNP per indbygger, der er lavere end mange af de fattigste EU-lande. Om få år vil Tyrkiet have en større befolkning end selv Tyskland. Så udsigten til fri indvandring fra over 80 millioner tyrkere uden kvalifikationer, hverken økonomisk eller kulturelt, vil bringe en enorm ustabilitet ind i de europæiske nationalstater.

Dertil kommer så, at Tyrkiet overhovedet ikke er et vestligt land.

 

[Dette indlæg bygger delvist på min klumme i Kanten på DR P1]

124 kommentarer RSS

 1. Af peter kocsis

  -

  Chris K.”

  Undskyld han hedder Jesper Beinow, mail til ham og klag under bm-debat@berlingske.dk

 2. Af peter kocsis

  -

  Til kasper Støvring:

  Må jeg gøre opnmærksom på at den racistiske psykopat der spammer bloggen nu igen er kommet med direkte voldstrusler imod navngivne personer:

  “Det er en REN FARCE DET HER OG DER BURDE RULLE HOVEDER VED DEN LISTE DER STÅR LÆNGERE OPPE!!!

  Men jaja tabu længe leve….god gået alle etablerede magtfolk og meningsdannere….du er en af de bedre Kaspar
  Skrevet af linse Hansen, 3. januar 2012 kl. 15:18″

  Listen psykopaten henviser til er indsendt af samme 02.01.12 kl. 02.47 og er tidligere set kombineret med lignende truslerpå dine blogs, uden at du dog gad røre så meget som en finger i den anledning, og det blev først fjernet da jeg klagede til debatredaktionen.men du er
  måske under påvirknig af psykopatens lumre smiger:
  .”du er en af de bedre Kaspar”?

 3. Af Axel Eriksen

  -

  Det nævnte indlæg er vist ikke helt “stuerent”!

  Men det, som fremføres af visse andre på diverse blogge, er vist også gentagelser!

  Ikke Peter Kocsis? Og når en debat ikke kan føres, uden at du skal fremture med dine evige gengivelser af andres kommentarer, så er debatten død allerede inden din kommentar kommer!

  Peter, du er benævnt “Porcelænsmuslim” – og det er et meget godt udtryk for, at du hverken kan eller vil se, at muslimer ikke er de eneste “rettroende”!

  Andre har også meninger – og udtrykker dem – det behøver du ikke hver gang at tage som en personlig fornærmelse!

  Men jeg har fået nok af dig! Derfor skal du få den definitive: Muhammeds grimme fjæs må ikke vises – godt – lad os så se hans bare røv – så vi kan give den de los, den fortjener!!

 4. Af Kasper Støvring

  -

  Angående debattonen: Der er fjernet et par indlæg og redigeret i et tredje iht. Berlingskes retningslinjer. Antydninger af dødstrusler, også ment i overført betydning, slettes.

 5. Af peter sander

  -

  Som om Tutu var noget sandhedsvidne. Israel er ikke noget der ligner en apeitheid stat, og da slet ikke hvis man sammenligner den med en hvilken som helst muslimsk stat, alle 57 af dem.

  Peter Kocsics, hvilken muslimsk stat er det du mener der ikke praktiserer racisme i den moderne forstand i forhold til alle andre religioner. Er pakistan ikke helvede på jord for kristne og hinduer. Brændes de og deres landsbyer ikke tit og ofte af ophidsede muhammeddnere, Som i Nigeria,

  Er det ikke sådan at selv Malaysia som er et af de mest vestligt orienterede har masser af sharia og at kinesere og kristne er underlagt andre regler end muslimer.

  Enhver dansker der taler om islamofobia er jo bindegal hvis mener det er et problem, hvis man sammenligner med hvad der sker i OIC lande.

  Kocsics, hvorfor kan vi ikke tale om omskæring af kvinder i FN ? Hvorfor er der ingen demonstationer over at kvinder og kristne ikke kan blive præsidenter i egypten. Er i ligeglade med hvad der sker med ikke muslimer i muslimske lande. Mellemøsten bliver udrenset for kristne i disse år – intet mindre. Hvordan kan det være ingen af de røde eller muslimer der er blevet fodret af det danske system, der protesterer, er det mon ikke fordi de er enige i behandlingen af kristne. For hos os er der masser der hyler op om de stakkels muslimer ikke får nok særbehandling.

  De skulle faneme behandles som Sharia foreskriver de skal behandle andre ikke muslimer.

  Desværre kan de ikke konvertere uden at have en dødsdom hængende over hovedet…….Tolerancens religion.

  Føj

 6. Af peter kocsis

  -

  “Angående debattonen: Der er fjernet et par indlæg og redigeret i et tredje iht. Berlingskes retningslinjer. Antydninger af dødstrusler, også ment i overført betydning, slettes.
  Skrevet af Kasper Støvring , 3. januar 2012 kl. 17:45”

  Og hvorfor bliver de psykopater ,der vedbliver med at komme med utilslørede/slørede døds eller volds-trusler imod deltagere på bloggen eller andre navngivne personer,eller fremturer med utvetydigt racistiske indslag,ikke straks blokerede for tid og evighed og meldt til de relevante myndigheder?

 7. Af peter kocsis

  -

  peter sander,

  “Som om Tutu var noget sandhedsvidne”

  Nej , det er klart, Tutu ved intet om apartheit, og slet ikke så meget som peter sander.

  .” Israel er ikke noget der ligner en apeitheid stat,”

  Hvorfor er der så mange veje, hvor kun israelere må køre på?

  “Kocsics, hvorfor kan vi ikke tale om omskæring af kvinder i FN ?”

  jeg håber at din sympati også stræker sig til de millioner af KRISTNE kvinder, der omskæres i Ægypten mm.

  “Mellemøsten bliver udrenset for kristne i disse år”

  Og derfor burde Danmark tage imod mange flere af disse kristne flygtninge.

 8. Af Axel Eriksen

  -

  Peter Kocsis har for en gang skyld skrevet noget, jeg er enig i!

  Hvorfor modtager Danmark ikke de kristne, der bliver forfulgt af muslimerne i deres hjemlande? Var det en slags indrømmelse Peter Kocsis – andet kunne det vel ikke være?

  Danmark er et lille land, der har modtaget mange flygtninge og indvandrere med muslimsk baggrund!

  Der er vel ca. en halv million. Hjem med dem og så kan vi modtage de forfulgte kristne! Strålende idé!!

 9. Af peter kocsis

  -

  Axel Eriksen,

  “Der er vel ca. en halv million. Hjem med dem og så kan vi modtage de forfulgte kristne! Strålende idé!!”

  Bare ikke for de kristne, fordi de ville i givet fald øjeblikkeigt afløse muslimerne som prügelknabe.

 10. Af Axel Eriksen

  -

  Nej det tror jeg ikke! “Prügelgknaben” er jo den halvdel af befolkningen, der ikke er lige så overbegejstrede for den muslimske invasion – som den anden halvdel er!

 11. Af peter kocsis

  -

  “Nej det tror jeg ikke! “Prügelgknaben” er jo den halvdel af befolkningen, der ikke er lige så overbegejstrede for den muslimske invasion – som den anden halvdel er!”

  1) der er ingen ” muslimsk invasion” i Danmark, den findes kun i paranoiaen,lissom Breivik ,du ved?
  2) Du tager fejl- dem der er imod ” muslimerne” ville reagere automatisk med had imod ethvert andet nationalt eller religiøst mindretal, ligesom de reagerede mod jøderne for 60 år siden, som du måske erindrer.det ligger i disse menneskeres natur at lade sig manipulere af skruppelløse politikere til at tro, at et eller andet mindretal er skyld i de problemer, som selvsamme politikere selv har skabt.
  Hvor ved du fra forøvrigt, at der er 50% paranoikere i Danmark?? DF får da kun 12% af stemmerne?

 12. Af Axel Eriksen

  -

  Det ved jeg sandelig heller ikke noget om! Det er jo dig – der som altvidende – stiller diagnosen!

 13. Af Axel Eriksen

  -

  Og yderligere Peter Kocsis!

  Det med “jødehadet” er stadigt levende i dag. Der er en stor religiøs gruppering, der ønsker den jødiske stat udslettet og jøderne drevet i havet – hvis dens medlemmer kan nøjes med det! Jeg kan på stående fod ikke erindre navnet på denne blodtørstige sekt – men du – med din enorme viden – kan vel hjælpe?

 14. Af Chris K.

  -

  @Axel Eriksen.
  Du er da utrolig provokerende (og selvfed)

 15. Af Axel Eriksen

  -

  Ramt lige på sømmet! Hvor har du ret!

  Skal vi fortsætte i samme genre?

  Du er tilsyneladende dum som en dør, stupid og uden vidererækkende tænkeevne!

  Er det den måde, der skal “argumenteres” på?
  Så er jeg stået af!

 16. Af peter kocsis

  -

  “Angående debattonen: Der er fjernet et par indlæg og redigeret i et tredje iht. Berlingskes retningslinjer. Antydninger af dødstrusler, også ment i overført betydning, slettes.
  Skrevet af Kasper Støvring , 3. januar 2012 kl. 17:45”

  Det er i denne forbindelse ejendommeligt, at Støvring først sletter alle de grove overtrædelser af retningslinierne EFTER at der er blevet klaget til debatredaktøren og denne har kontaktet Støvring.

  Kan det skyldes
  1)at Støvring ikke læser indlæggene på bloggen?
  2) at han er totalt ligeglad med det svineri, hans fans fylder bloggen med?

  Uanser hvad,er det urimeligt, at det ikke er blogejeren, men tilfældige diskussionsdeltagere, der skal spilde deres tid med at gøre Støvrings blogs stuerene.

 17. Af peter kocsis

  -

  Axel Eriksen,

  “Der er en stor religiøs gruppering, der ønsker den jødiske stat udslettet og jøderne drevet i havet –”

  Dene gruppering er ikke særlig stor, idet den hovedsagelig består af gruppen Hamas. Må jeg i denne forbindelse spørge : hvis Isrel er så bange for denne gruppes ideologi, hvordan kan det så være, at Israel i begyndelsen støttede gruppen økonomisk?

  Ser vi på de faktiske magtforhold i området, er det ikke Hamas, der driver Israel ud i havet, men Israel, der er i færd med at drive palæstineserne ud i havet endnu en gang.Så hvad der er utopisk og uladesiggørligt ønske hos den ene part, er faktisk og konkret politik hos den anden. Du synes åbenbart, at hul og impotent retorik hos en part er værre end selve retorikkens konkretisering hos den anden.

 18. Af Chris K.

  -

  @Axel Eriksen.
  Stå du bare af.

 19. Af Axel Eriksen

  -

  Til Peter Kocsis!

  Den eneste grund til at jeg skriver på diverse blogs, hvor du jo altid optræder – er:

  Det er hylende morsomt at læse dine tåbelige bortforklaringer på alt!

 20. Af peter kocsis

  -

  Til Peter Kocsis!

  “Den eneste grund til at jeg skriver på diverse blogs, hvor du jo altid optræder – er:

  Det er hylende morsomt at læse dine tåbelige bortforklaringer på alt!
  Skrevet af Axel Eriksen, 4. januar 2012 kl. 20:24”

  Ovenpå dette ugendriveligt geniale indlæg har jeg kun tilbage at kopiere det samme, som du skrev til Chris K:

  “Ramt lige på sømmet! Hvor har du ret!

  Skal vi fortsætte i samme genre?

  Du er tilsyneladende dum som en dør, stupid og uden vidererækkende tænkeevne!

  Er det den måde, der skal “argumenteres” på?
  Så er jeg stået af!”

 21. Af Axel Eriksen

  -

  Tak! Mange tak!

 22. Af Hans Jensen

  -

  Der er i forvejen rigeligt med nationalister, racister og andre intolerante mennesker inden for EU’s grænser. Hvorfor skulle vi indlemme yderligere 75 millioner fra Tyrkiet?

  Se bare Hassan AbdulKhaleqs indlæg – den overlegne islamiske kultur vil atter dominere.
  Ja da. Har du spurgt dig selv hvorfor denne “overlegne islamiske kultur” ikke længere dominerer?

 23. Af destockplus http://www.g77.fr/

  -

  Wear?{t|capital t|big t|to|testosterone levels|testosterone|w not|longer|l|r|g|s|h|d|p|T|metric ton|MT|tonne} waste your time , effort on just the man or woman/young lady,what individuals isn?{t|capital t|big t|to|testosterone levels|testosterone|w not|longer|l|r|g|s|h|d|p|T|metric ton|MT|tonne} happy to waste these point for you. destockplus http://www.g77.fr/

 24. Af Vesten og ”demokratiets krise” | Kulturkamp

  -

  […] kulturelle revitalisering, der finder sted i bl.a. Kina, Singapore, den arabiske verden, Rusland og Tyrkiet. Hvad angår Tyrkiet bekræfter Erdogans seneste fremfærd min […]

Kommentarer er lukket.