Tyrkiets osmanniske identitet

Af Kasper Støvring 124

Skal Tyrkiet være en del af EU? Spørgsmålet er atter til debat, fordi regeringen vil indlede forhandlinger med Tyrkiet om optagelse, når Danmark får formandskabet efter nytår. Men der er, mildest talt, uenigheder.

»Tyrkiet er på vej mod at blive en islamistisk stat og skal aldrig være medlem af EU. Derfor skal Danmark ikke bringe dem tilbage på sporet.«

Således Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen. Har han ret i det? Meget tyder på det.

Tyrkiet fremholdes ellers ofte som et forbillede for andre muslimske lande, også under det arabiske forår (eller skulle man sige isvinter?) Det skyldes, at vi i Vesten i lang tid har opfattet Tyrkiet som et sekulært, moderne og vestligt orienteret land. Det kaldes ”Kemalisme” efter den tyrkiske statsmand Kemal Atatürk.

Og helt forkert er det ikke. Tyrkiet har været allieret med Vesten under den kolde krig og har længe ansøgt om optagelse i EU. Men Tyrkiet har også lige så længe været et splittet land, der med magt har opretholdt en sekulær stat på trods af en stærkt religiøs befolkning med en muslimsk kultur. Og netop fordi kulturen er særdeles vigtig, kan Tyrkiet ikke opfattes som et entydigt forbillede for de arabiske lande. I hvert fald ikke, hvis der menes liberaldemokratisk forbillede.

For Tyrkiets såkaldt osmanniske identitet er blevet tydelig i de senere år, hvor det islamiske parti AKP og dets populære leder Recep Erdogan har haft magten. Der findes mere og mere litteratur herom. F.eks. denne om regionale forhold,  denne af den berømte engelske historiker Niall Ferguson samt denne moderate læsning af den neo-osmanniske vending.

Vi skal ikke være overraskede over Tyrkiets genbekræftelse af dets ældgamle osmanniske og muslimske identitet. For det vestlige, liberale demokrati er ikke ved at blive udbredt på verdensplan. Tværtimod søger de forskellige kulturer – i Kina, Indien, Rusland og Mellemøsten – at revitalisere sig ud fra deres egne distinkte værdier.

Vores globaliserede verdensorden er netop multipolært. Det vil sige, at verden består af et antal indbyrdes uforenelige civilisationer, der er kulturelle i deres væsen. Kulturel mangfoldighed præger verden.

I århundreder strakte det osmanniske imperium sig langt ind i Centraleuropa. Men Første Verdenskrig efterlod imperiet i ruiner, og kun det nuværende Tyrkiet stod derefter tilbage. Ministerpræsident Erdogans ambition kan meget vel være at vende tilbage til den før-kemalistiske osmanniske epoke, hvor Tyrkiet ikke blot var militant islamisk, men også en regional stormagt.

Erdogan er således berygtet for at tilslutte sig det pan-tyrkiske citat om, at ”moskeerne er vores kaserner, kuplerne vores hjelme, minareterne vores bajonetter og de troende vores soldater”. Tilsvarende har han sammenlignet demokratiet med en sporvogn: ”Når du kommer til endestationen, så står du af.”

Genbekræftelsen af den osmanniske identitet forklarer også Erdogans bestræbelse på at ændre den tyrkiske forfatning, så hans egen magt forøges på bekostning af domstolene, pressen og militæret. Altså alle de institutioner, der opretholder den sekulære orden.

I samme lys skal man også se Erdogans voldsomme angreb på Israel som en ”terrorstat” og hans forsøg på at udnytte de arabiske revolutioner til egen fordel, herunder at revse Syrien, at dæmme op for Iran og tilbyde sig selv som en rollemodel for hele regionen.

På Time.com har Erdogan udtalt følgende:

”Of course we now live in a very different world, which is going through a scary process of transition and change. We were born and raised on the land that is the legacy of the Ottoman empire. They are our ancestors. It is out of the question that we might deny that presence. Of course, the empire had some beautiful parts and some not so beautiful parts. It’s a very natural right for us to use what was beautiful about the Ottoman Empire today. We need to upgrade ourselves in every sense, socially, economically, politically. If we cannot upgrade ourselves and the way we perceive the world, we will lag behind tremendously. It would be self-denial. That’s why whether it be in the Middle East or North Africa or anywhere in the world, our perception has in its core this wealth that is coming from our historical legacy. But it’s established upon principles of peace. And it all depends on people loving one another without discrimination whatsoever.”

De smukke ord kan ikke skjule den underliggende dagsorden. Det forekommer derfor helt forfejlet, at regeringens europaminister Nicolai Wammen under det kommende danske formandskab vil genåbne forhandlingerne med Tyrkiet om EU-medlemskab.

For det første nægter Tyrkiet at anerkende folkemordet på armenierne under den Første Verdenskrig. For det andet vil Tyrkiet ikke anerkende Cypern som en selvstændig stat. Og for det tredje har Tyrkiet et BNP per indbygger, der er lavere end mange af de fattigste EU-lande. Om få år vil Tyrkiet have en større befolkning end selv Tyskland. Så udsigten til fri indvandring fra over 80 millioner tyrkere uden kvalifikationer, hverken økonomisk eller kulturelt, vil bringe en enorm ustabilitet ind i de europæiske nationalstater.

Dertil kommer så, at Tyrkiet overhovedet ikke er et vestligt land.

 

[Dette indlæg bygger delvist på min klumme i Kanten på DR P1]

124 kommentarer RSS

 1. Af Benn Christensen

  -

  Det er rart, når man sådan kan genbruge indlæg på tværs af de forskellige medier – http://www.dr.dk/P1/Kanten/Udsendelser/2011/12/16095312.htm

  Men er Europa’s problem ikke, at man på den ene side, ikke vil have Tyrkiet med som fuldgyldigt medlem af EU, men på den anden side, heller ikke vil have at de vender sig for meget mod den resterende del af den arabiske verden og længere øst på, mod Rusland og Kina. Så man forsøger at holde dem til ilden, med disse skinforhandlinger om fuldt medlemsskab. Men når regeringerne, i både Tyskland og Frankrig er imod fuldt Tyrkisk mellemskab af EU, så kan Tyrkerne godt se at disse forhandlinger ingen vegne fører.

  Lidt mere baggrundsstof kan findes her – http://www.dr.dk/P1/europaligenu/Udsendelser/2011/12/09093056.htm

 2. Af Hassan AbdulKhaleq

  -

  Selvfølgelig skal Tyrkiet ikke være en del af EU. Vestens krise omend det er politisk eller økonomisk er evident for enhver. Sekularismen i den muslimske verden er på tilbagetog og er døende. Den syge mand (Ottomanske kalifat) er på vej til at blive den raske mand, denne kolos vil forene sig før eller senere, og så vil EU og den vestlige verden være ubetydelige størrelser. Så jeg håber ikke at Tyrkiet bliver medlem af EU, da den islamiske kultur er overlegen på mange områder. Man må erkende at Vestens hykleriske støtte til despoter ikke har stoppet muslimers fastholdelse af deres kulturarv. Det er kun et spørgsmål om tid når den muslimske verden forener sig som de engang var, og så vil der opstå en supermagt som vil dominere arenaen, kun et spørgsmål om tid.

 3. Af peter sander

  -

  Jeg troede man stræbte efter et minimum af respekt for de universelle menneskerettigheder hos en ansøger land inden man indledte nogen forhandlinger med det.

  I flæng, tyrkiet behandler kurderne på en total uacceptabel måde hvor de ikke frit kan udøve sprog og kultur, endsige demokratisk kæmpe for en løsrivelse af Kurdistan fra tyrkiet. Sikkert derfor der er noget der hedder PKK, for, havde de muligheden for at stemme sig ud var våben jo slet ikke nødvendige. Tyrkiet burde afholde valg om tilhørsforhold som vi og Tyskland gjorde om sønderjylland. Men Nej tyrkerne bruger våbenmagten

  Cypern, hvor Tyrkiet ikke respekterer FN eller EU ordrer om at forlade landet, vidner om at tyrkiet ikke er modent til at være med i en demokratisk organistation, for så skal regler følges.

  tyrkiet må stoppe de ulovlige aggressioner, invasioner og forbrydelser der laves imod Irak og Kurderne i Nord-Irak. Tyrkiet blander sig på en imperialistisk måde i Nabolandene.

  Israel har helt lovligt startet gas eftersøgning sammen med Cypern og tyrkiet truer med Krig og sender krigskibe til området !!!!…Ike meget omtalt i DK presse..hmmm.
  tyrkiet provokerer med at sende skibe til Gaza, men ville selv se det som krigserklæring hvis Israel sendte nødhjælpskonvoj og moralsk støtte til Kurderne og Især PKK.

  tyrkiet straffer mennesker for at fornærme “tyrkiskheden” hvilket er helt vildt u-europæisk og et udemokratisk problem hvis de skal med i klubben.

  Man nægter også andre ikke muslimer samme rettigheder til at udøve deres religion og især at reparere deres kirker og klostre. Google om klosteret i Istanbul og se virkelig Christofobi organiseret på regeringsplan af tyrkiet. Langsomt men sikkert er tyrkiet blevet renset for ikke muslimer – læs selv tallene.

  Det økonomiske argument er også en joke. Tyrkiet skal i dagens marked betale over 10 % på 10 årige obligationer, Jeg betaler mindre end 1% og DK -0,25.
  Tyrkiet er med andre ord en større klods om benet end alle andre end grækerne..haha…måske i skulle lave et fællesmarked med dem.

  Tyrkiet skal ALDRIG ind i EU…

 4. Af Jesper Høegh

  -

  Hutternes manifest

  “den dag – vi er mange nok”

  ja den dag-Tyrkiet bliver medlem af EU – er de mange nok!

 5. Af Henrik Petersen

  -

  Det sjove er, at langt ind i den socialdemokratiske vælgerflok er der stigende modstand mod Tyrkiets EU-optagelse.

  Så hvad Wammen, en af de talrige udenrigsministre i denne regering, praktiserer, er den sædvanlige socialistiske opdragelse af folket: Eliten ved bedre, og så må folket bare rette ind.

  Man mindes DDR, hvor en kendt poet i sin tid foreslog, at regimet valgte et nyt folk, når nu folket ikke ønskede regimet.

  På den anden side set: Hvis man ikke bryder sig om hele EU-projektet, men ønsker sig tilbage til det tidligere EF, er Tyrkiets indlemmelse formentlig netop dråben, der får bægeret til at flyde over.

  Må man minde om, at såvel Merkel som Sarkozy, hvad man end kan mene om dem, er imod Tyrkiets optagelse.

  Og de er nok ret ligeglade med, hvad en tilfældig udenrigsminister nr. 4 fra et ubetydeligt og forbeholdsrigt land måtte mene om Tyrkiet i relation til EU.

 6. Af Krister Meyersahm

  -

  EU´s tilhængere legitimerer altid deres positive holdning til projektet med at slå fast, at EU er fredens projekt.

  Nu ser man tydeligt, at den konstruktion man har skabt, ikke levner rum for alle og enhver, og absolut ikke tyrkerne. Det er i og for sig i orden – enhver forening har ret til, at kreere sine egne love.

  Men, vil man bruge prædikatet “fredens projekt” så bør man kunne inkludere alle, og helst hele verden. At holde nogle ude fra et handelssamarbejde, skal nok ende ufred og ballade.

  Lad os derfor få EU tilbage til det mellemstatslige samarbejde, hvor alle er velkomne. Væk med parlament, domstol og alt andet pjat – det har de respektive medlemslande i forvejen.

 7. Af Leif Sørensen

  -

  Hvis danskerne ellers lærte noget i de 10 år, de blev opbevaret i folkeskolen, så ville de vide, at Erdogan er i færd med at gøre næsten det samme, som Hitler gjorde i 1930’erne.
  Erdogan er kommet til magten via demokrati, men han er en islamisk fascist, der efter at have stækket militæret, snart kan udråbe sig til kalif eller hvad en religiøs fascist i vore dage gerne vil kalde sig.
  Erdogan får absolut flertal ved næste valg, og så skal vi bare se løjer.

 8. Af michael hansen

  -

  tyrkiet har faktisk forsøgt sig før da man angreb både i wien og i det gamle jugoslavien for nogle hundrede år siden,heldigvis blev de muslimske hære stoppet af det østriske forsvar og slået tilbage.
  nu forsøger de så igen bare med andre metoder.
  undskyldning fra tyrkiet på de kristne armnere glem det den muslimske verden siger ikke undskyld,de gør nemlig aldrig noget forkert det er altid vestens skyld det hele,tyrkiet skal ALDRIG GENTAGER ALDRIG med i eu,de kan rende og hoppe kan de ligesom resten af den islamiske verden.

 9. Af Knud Madsen

  -

  Selvfølgelig og helt klart skal Tyrkiet da aldrig nogen sinde med i EU.
  Hvis ikke EU har kvalt sig selv inden, vil Tyrkiets evt. indlemmelse da få hele lortet til at bryde sammen i Ragnarok.
  Jeg kan ikke forstå, hvorledes nogle kan mene, at det EU har behov for er endnu flere analfabeter, som vi vil blive oversvømmet med? Nå jo, det vil blive stemmekvæg for Rødgardisterne! 🙁

 10. Af Kasper Støvring

  -

  Benn Christensen:

  Det er rettet nu.

 11. Af Kurt Dejgaard

  -

  Berlingskes stadig mere desperate one-trick-pony forsøger denne gang at klandre den siddende regering for at ville holde liv i Tyrkiets EU kandidatur og dermed fastholde Tyrkiet på den reformkurs landet nødvendigvis må følge for at holde forhandlingerne i live.

  Nu er det ikke just Nicolai Wammens eget tankespin, men er en indstilling til emnet som deles fuldt ud af både Venstre og de konservative.

  Med andre ord: At fastholde Tyrkiet på en reformkrus, er der folketingskonsensus for, minus DF.

  I sit forudsigelige forsøg på at argumentere for DFs holdning som “ornli’ dansk”, må Kasper Støvring saedvanen tro ty til sine “Mor Karen er en sten” opstillinger og må – ligeledes saedvanen tro – øve vold på det konservative princip om at forholde sig til realiteterne i verden, og kaste sig over sit sædvanlige tomgangsdemagogi om at udvælge argumenter som passer til en forlods konklussion.
  Det kan man del goere ved at fordreje virkeligheden med paastande om at “Erdogan er således berygtet for at tilslutte sig det pan-tyrkiske citat om, at ”moskeerne er vores kaserner, kuplerne vores hjelme, minareterne vores bajonetter og de troende vores soldater”. (De faktiske realiteter er at Erdogan for mange år siden som Istanbuls borgmester deltog i den demonstration imod undertrykkelse for ytringsfriheden, dengang, og i sin tale, citerede ovenstående fra et digt, for at understrege at det latterlige i at det var forbudt at recitere digte hvis indhold var politisk ukorrekt. Han røg iøvrigt i spjældet for at have reciteret digtet ved demonstrationen)

  Beggers can’t be choosers. Og idag, må Kasper så bruge kilder som indbefatter Søren Espersen (ROTFL) og minsanten “The Daily Beast”.

  Heldigvis kan osse en artikel fra “Pravda så osse bruges. Og her, må man i det mindste sige at Kasper har fundet en hæderkronet kilde til at bakke “Mor Karen er en sten” argumentet op med.
  Pravda! Det rykker!

  Og Mor Karen blev pligtskyldigt igen gjort til en sten!
  And How!…

 12. Af morten jensen

  -

  den tyrkiske leder erdogan har udtalt at der ikke findes “moderat islam”, udtrykket er grimt og stødende nærmest en fornærmelse af islam, siger han.?endvidere: demokratiet er udelukkende et tog vi står på, indtil vi har nået målet: at gøre Europa islamisk.?moskeerne er vores bajonetter, kuplerne vores stålhjelme og de troende muslimer vore soldater.?det er den slags mennesker EU har lovet forhandling om optagelse.?vi kan se frem til borgerkrig i Europa.

 13. Af Mogens Møller

  -

  Jeg troede ikke, der var nogen, der tog Samuel Huntington alvorligt mere.
  Verden ændrer sig og at tro, at gamle konflikter nødvendigvis skal danne mønstrene for fremtiden var det, der førte til den jugoslaviske borgerkrig. Det er Europas historiske forbandelse at presse alt ind i nationalismens og religionens/ideologiernes snævre kasser. Det har medført utallige krige. Alene i første halvdel af den 20. århundrede kostede den form for primitiv bragesnak 100 millioner europæere livet i krige, revolutioner, borgerkrige, hungersnød og epidemier. Burde vi ikke være blevet bare en lille smule klogere?
  Fat det dog: Der er ikke enkle løsninger på komplicerede problemer, og pseudonationalisme og kulturel separatisme er ihvertfald ingen løsning på noget som helst, men kun en opskrift på yderligere konflikter.

 14. Af morten jensen

  -

  Det er sjovt hvordan vi i DK accepterer at Tyrkiet og andre islamiske lande kan være dybt højrefløjs-agtige, konservative, efterleve deres gamle, racistiske, diskriminerende kulturarv, hvorimod hvis vi gør noget der har forbindelse til vores kultur, hvor der er langt mere at være stolt af, ja så kommmer venstrefløjen og ynker. Det er samme venstrefløj som accepterer hvad de islamiske lande har gang i. Godt gået venstrefløj. I er jo overhovedet ikke konsistente!

  @Hassan AbdulKhaleq
  Jeg ved at mange muslimer i DK (i burde være taget hjem og aldrig kommet) lever af storhedsvanvid, og tror i skal dominere verden med jeres muhammed vanvid. Norge er omkring 55 procent af Tyrkiets økonomi så slap lige af. Og hvis mange tager cypern tilbage, giver indrømmelser overfor armenien og giver kurderne deres eget land, så er Norge nok omkring 80-100 procent af Tyrkiets økonomi.
  Så slap lige af. Og forlad venligst Danmark med den attitude!

 15. Af morten jensen

  -

  @Peter Sander
  Utrolig mange muslimer lider af Christofobi. De regner bare os i vesten, som være mindre værd i forhold til dem selv, the true believers.
  Og så er der vist noget med at nogle islamister har opfundet noget det hedder islamofobi, som er ren og skær politisk propaganda

  Nicolai Wammen er bare et fjols. Han samarbejdede med islamisterne i Århus så han kunne få deres stemme. Landsforræder!

 16. Af Kristian Andersen

  -

  Meld dig dog ind i det fremmed-fjendske parti DF Kasper Støvring. Du hører hjemme iblandt de dømte racister (Ja flere f DF’s top er fter dansk lovgivning dømt for racisme).

  Se bare hvem dine støtter er her i debatterne. Rat og kravl fra Uriaposten, JP og EB. Er du stolt over din fanskare?

 17. Af Kristian Andersen

  -

  Og mange EU medlemslande er lige så brodne kar som man påstår Tyrkerne er!

 18. Af Kristian Andersen

  -

  “Så slap lige af din terrorist. Og forlad venligst Danmark med den attitude!”
  Skrevet af morten jensen, 30. december 2011 kl. 18:46

  Gad vide om Støvring lader den injuriende bemærkning stå? Jeg har mine tvivl om at han gør noget som helst da det jo er en af hans støtter der her udviser ringe intelligens

 19. Af N. Jensen

  -

  Jo, jo, Støvring, men man kan jo på den anden side vende problematikken lidt på hoved:

  Jo hurtigere og jo flere af disse “barbariske”, ikke-vestlige, ikke-demokratiske, ikke-kristne områder der bliver indlemmet i EU, jo hurtigere vil dette EU-korthus brase sammen.

  Så ud fra den synsvinkel må man jo byde Tyrken velkommen i EU.

  (I øvrigt tak for velafbalancerede indlæg i samfundsdebatten)

 20. Af sar sar

  -

  Kære Kasper:) Det er meget svært at diskutere Europa historien med mennesker, som enten har sovet over på historie timer eller aldrig har lært historien i dansk folkeskolens ringe niveau, som også var infiltreret af SF, DKP og VS i sin tid. . .
  Selvfolgelig skal Turkey ikke blive medlem af EU fordi det er vilde land og det er muhamedansk land, som aldrig vil integrere sig til og med Europa!
  Vores “FANTASTISK” røde regering, som er PLET på Danmarks historie må vi ikke tage alvorligt, da danskerne har vågnet op og den regering kan ikke regere længe af dette land. . .
  Og til sidst Du må have et virkeligt godt Nyt År Kasper.

 21. Af sar sar

  -

  Jeg har som sedvandlig glemt at underskrive mit indlæg med navn. Navnet er Stanislaw A.Rydzewski

 22. Af morten jensen

  -

  I 1998 var der et oprør i Tyrkiet om at kvinder skulle bruge tørklæde. Siden da har Tyrkiet været opstigende islamistisk!

  Muslimske kvinder plejede ikke at bruge tørklæde…det er rent FUP og LØGN

  Beviser på at muslimske kvinder ikke plejede at bruge tørklædet, og derfor er det blevet et politisk instrument Islamisterne bruger. Se med her:
  Muslimske Kvinder plejede ikke at bruge tørklæde, niqab, burka (1920-2000), 39:40-46:54 (se klippet). Det er ekstremt dårligt signal at sende. Jeg ser det som om at det er den muslimske kvinde, der bliver mishandlet, og det er altså mig der er ofret. Næste skridt er Sharia lovgivning.
  http://www.youtube.com/watch?v=rwT3rNFfuTs

  Prøv at se 07:10-13:00. Ingen kvinder bruger tørklæde fra 1920 til ca. 2000 (Vesten).
  http://www.youtube.com/watch?v=gsDb1GnFnRA

  Muslimske Kvinder plejede ikke at bruge tørklæde/burka (1920-2000), 7:00
  http://www.youtube.com/watch?v=tZ-JWW1-_HQ&feature=related

  Udviklingen for muslimske kvinder i billeder. Lig mærke til at nu sker det også i vores egne lande. Det er FRYGTELIGT
  http://eticha.dk/news/flere-funderinger/

  Muslimske kvinder bliver tvunget ned i klæder, så mændene kan kontrollere dem, hjernevaske dem og holde dem fast i fængslet ISLAM.
  http://www.youtube.com/watch?v=sKT63IxK_4c

  I pakistan har der også været en bagvendt udvikling, 14:00. Lyt til Hege Storhaug
  http://www.youtube.com/watch?v=pTv5oI9FPE4&feature=player_embedded

  I Egypten, Cairo, i 1970erne var der ingen tørklæder. Det lignende næsten en europæisk by. 9:50
  http://www.youtube.com/watch?v=CADDfiwdNpc

  I Egypten fortalte Gamel Nasser at det muslimske broderskabs krav om at tvinge kvinder i en hijab ville få udlandet til at tro at Egypten var havnet i “dark ages”
  http://www.meforum.org/3141/egypt-hijab

  Billeder fra den gang i Egypten, hvor det muslimske broderskab blev holdt nede og ikke havde indflydelse
  http://www.foreignpolicy.com/articles/2011/04/25/once_upon_a_time_in_egypt

  Tørklædet bliver pålagt af samfundet af pres, tvang ellers kan der være konsekvenser. 0:35.
  De første der tog tørklæder på var den islamiske ungdom og muslims brødrene efter Nasser’s død. Det er dem vi nu har i Danmark, og hvem er det der vil have en moske nu i Danmark? Ja det er skam rigtigt, det er de unge islamister der skriger højest efter en moske. Stop dem!
  http://www.youtube.com/watch?v=5CYX29yJD6k&feature=related

  Kønsomskærelse af unge piger sker i stor grad i Mellemøsten. I Egypten er det 97% af pigebørn det sker for. 5:35.
  Derefter får i at se hvordan islamister ser på vestlige kvinder og sex. Det gælder om at være så ren som muligt når man er muslim.
  http://www.youtube.com/watch?v=d3bQAhYWnLs&feature=related

  I FN må man ikke tale om kønsomskærelse af kvinder. Det sørger Egypten, Pakistan, Iran og andre muslimske lande for.
  97 procent af kvinder bliver kønsomskøret?http://bankoran.com/?s=United+nation

 23. Af morten jensen

  -

  I 1998 var der et oprør i Tyrkiet om at kvinder skulle bruge tørklæde. Siden da har Tyrkiet været opstigende islamistisk!

  Muslimske kvinder plejede ikke at bruge tørklæde…det er rent FUP og LØGN

  I Egypten fortalte Gamel Nasser at det muslimske broderskabs krav om at tvinge kvinder i en hijab ville få udlandet til at tro at Egypten var havnet i “dark ages”
  http://www.meforum.org/3141/egypt-hijab

  Billeder fra den gang i Egypten, hvor det muslimske broderskab blev holdt nede og ikke havde indflydelse
  http://www.foreignpolicy.com/articles/2011/04/25/once_upon_a_time_in_egypt

 24. Af morten jensen

  -

  I 1998 var der et oprør i Tyrkiet om at kvinder skulle bruge tørklæde. Siden da har Tyrkiet været opstigende islamistisk!

  Muslimske kvinder plejede ikke at bruge tørklæde…det er rent FUP og LØGN

  I Egypten fortalte Gamel Nasser at det muslimske broderskabs krav om at tvinge kvinder i en hijab ville få udlandet til at tro at Egypten var havnet i “dark ages”
  http://www.meforum.org/3141/egypt-hijab

 25. Af morten jensen

  -

  Billeder fra den gang i Egypten, hvor det muslimske broderskab blev holdt nede og ikke havde indflydelse

  http://www.foreignpolicy.com/articles/2011/04/25/once_upon_a_time_in_egypt

  Er der ikke nogle der kan vise det til den tumpe venstrefløj i DK?

 26. Af Jørn Lundme

  -

  Jeg synes det ville være godt med Tyrkiet i EU.

  Efter 14 års ansvar for dansk rejsebureau med rejser til Spanien, Portugal, Grækenland og Tyrkiet kan jeg med stor sikkerhed sige, at tyrkerne generelt var det folkefærd af de 4, som jeg bedst kunne stole på og hvor mine kunder følte sig bedst behandlet og mest trygge. Næsten 3000 gæster på ferie i landets tredjestørste by, Izmir havde ingen og jeg mener ingen dårlige oplevelser med tyveri, for lange taxature eller andre ubehagelige ferieminder, som er almindelige for store byer i EU.
  Tyrkerne vil efter min mening repræsentere en generel højnelse af moralen i EU.
  Store internationale firmaer som eksempelvis de europæiske bilfabrikker har alle etableret sig med bilproduktion i Tyrkiet. Tyrkerne har evnen til at lære og bruge en international kvalitetsnorm for et industriprodukt, og de er meget arbejdssomme (ligesom os). I modsætning til eksempelvis grækerne, som har haft 3 internationale industrietableringer, der alle har forladt landet igen.
  Der er stadig masser af fattige tyrkere i Østtyrkiet, som sikkert gerne vil forbedre deres livsvilkår i et andet land i Europa, men udover en kontrol af dette, synes jeg ikke et tyrkisk medlemsskab er andet end en fordel for EU.
  Og argumenter hentet i politiske statements og fra et Tyrkiet for flere hundrede år siden er helt urimelige og udtryk for et nationalistisk snæversyn, som måske er meget dansk.
  Alle de tyrkere, som jeg kender, er generelt ligeså meget muslimer, som vi er kristne og går lige så meget i moskeen, som vi går i kirke.
  Lad os få Tyrkiet med, for vores egen skyld.

 27. Af Kristian Andersen

  -

  Grækenland er et land uden moral, etik og et retsvæsen der ligner det vi ser i Syrien. Og de er med i EU 😉

 28. Af . vangkilde

  -

  Religion kan ikke begrænse demokratiet,og derfor er
  Danmark med i Irak,Afghanistan,Libyen for at sikre
  medmenneskelige rettigheder.

  Støvring blander tingene sammen,fordi demokratiet
  IKKE er en total løsning som i Nordkorea,men et
  administrativ redskab til at sikre og organisere
  socialt velfærd. [demokratiet er ikke religiøst]

 29. Af Christian Krarup

  -

  Kære Kasper.
  Enten kommer de og stjæler vores penge i kraft af din påståede fattigdom, eller også kommer de som muslimske lemminger, og dolker vort smukke kors.DET siger Erdogan 🙂

  For det FØRSTE: Tyrkiet er, så vidt jeg er informeret, det land i Europa, der uden sammenligning, har den største vækst (ca. 12 %).
  For det ANDET er jeg tilfældigvis tømrer, og jeg tror ikke, at der kan være flere udenlandske arbejdere, end den sværm af østeuropæisk arbejdskraft, som DK har budt “velkommen” i liberalismens navn, de sidste 5 år. Så bliver det nok uden opholdstilladelse. Set fra et konservativt sæt hornbriller, kan det vist kun være en fordel, hvis lønnen bliver underbudt, så de kære arbejdsgivere kan tjene lidt mere, – så hvad er dit problem? Før du får set dig om, så er det os, der skal låne penge af Tyrkiet.
  For det TREDJE: Den uhhh så velkendte kliche med de muslimske horder, der kommer væltende, anført af Djengis Khan (er det ikke det, Erdogan ønsker, Kasper?) og voldtager vore kristne kvinder og børn efter de, med deres sabler, har gjort hver en mand ca. 30 cm. kortere. Bliver du aldrig træt af at have det menneskesyn? En frihedskamp, måske? – Iøvrigt, læste jeg for et stykke tid siden, – et stort set, identisk indlæg som dit, bare skrevet af den Kloge Bent Betjentzen, – den nok så vise mand fra Parlementet.
  Jeg kan godt forstå, at man (vi/du/jeg), kan blive lidt desillutioneret over “Det Arabiske Forår”, og på den anden side, – hvordan kan vi tro, at de/vi kan indføre et demokrati med et fingerknips og så tro at landet flyder med mælk (olie) og honning, når de ikke aner, hvad et demokrati er? Sådan noget tager mange år (bare se Irak). Personligt synes jeg, at det er såre logisk, at de går den lidt “trygge” vej og vælger Islam (Light indtil videre), når det i deres bevidsthed, ligeså godt kunne være et demokrati, bare der er flere valgmuligheder at stemme på. Gadaffi var ikke ligefrem kendt for at tale godt om demokratiet.
  For at gøre en lang historie kort.
  Jeg ved ikke, om Tyrkiet skal være med i EU. Hvis jeg skulle tvinges til et svar, ville jeg sige ja. Selvfølgelig skal man da være Erdogan-opmærksom, men manden er jo ikke dum. Han ved godt, at grunden til Tyrkiets opblomstring og velstand, skyldes EU, men i høj grad også deres visioner om et højt uddannelsesniveau blandt befolkningen.
  Faktisk tror jeg slet ikke, at Tyrkiets medlemsskab bliver aktuelt de næste 5-10 år, af flere årsager:
  1. EU har rigeligt at se til.
  2. Der er ikke nogen umiddelbart fordel at få Tyrkiet ind, med mindre tyrkerne køber nogle af vore produkter.
  3. Jeg tror om 2 år, – så passer Tyrkiet sig selv, da det heller ikke ser nogen fordel deri, – Bl.a. at EU har ikke råd til at betale til “Udkants-Tyrkiet” mm..
  4 og så slut: Der er andre og mere presserende problemer her i verden(udfordringer siger politikerne, og ser meget alvorlige ud), der skal løses først, før man prioriterer, at tale om. hvor “farligt” det er at få Tyrkiet med i EU.
  Men så er det jo godt, at vi har dig Kasper til at huske os på, hvor farlige andre kan være.
  Undskyld min slut-spydighed, – kunne ikke lade være.
  Jeg vil rigtig gerne ønske dig et ualmindeligt godt og dejligt nytår. Tak for kampen i år. Jeg håber, at du fra på mandag af, bliver mere kommenterende i dine indlæg. Det er nemlig rigtig fedt, synes jeg. Det burde måske være et must – Istedet for “bare” at kaste et brev ind over hækken, og så lad naboerne slås om det.
  Godt nytår

 30. Af morten jensen

  -

  Mange af de muslimer vi har fået herop snakker ikke dansk mellem hinanden, ellers så kan de ikke det danske sprog. Vel at mærket efter de har boet her i over 5-20 år. Så har de lavet parrallelsamfund, og startet bander. Muslimsk ungdom er STORKRIMINEL!
  Hvorfor er det vi ikke hører noget om dette fra venstrefløjen? Det er dem der har skabt problemerne.
  Muslimerne er ikke loyale og sparer op her i DK og så ellers trækker pengene ned til islamiske lande.
  De har startet islamistiske grupper heroppe som hizb ut tahrir, kaldet til islam, masjed, tyrkerklubber, osv.
  Hvorfor er det ikke vi blev advaret mod dette fra vores “islam” forskere?
  Disse her typer passer langt bedre ind i Tyrkiet, og derfor skal de også repatrieres, og vi skal have vores penge igen ved at tage pant i deres ejendom.
  Nu hvor muslimske lande bliver mere islamistiske hvad skal vi da gøre med den skyggebefolkning her i DK, der passer til de lande i Mellemøsten?

  Muslimer i har virkelig fejlet Danmark ihh så grusomt! Forlad venligst landet og betal de penge tilbage i har nasset og snydt for!

 31. Af Katrine J.

  -

  Argumentet om at Tyrkiet ikke skal indlemmes i EU pga islam eller deres religion er noget fis at sige. Det ødeligger det billedet vi har om Danmark, at Danskerne ikke er tolerante over for andre religioner. Måske ligger der en vis EU nationalisme inden i os, selvom at de fleste er EU modstandere. Polen er et af de mest religiøse lande i EU. Jeg kender selv en del religiøse fanatiker der bor i Polen og i Italien. Men derfor bør man ikke udelukke disse lande ( Italien, Polen, Tyrkiet ) for EU, så fin er EU vel ikke? Det vil give mest mening at udelukke et land, pga dårlig økonomisk håndtering, korruption til en hvis grad eller demokratiet ikke opfylder EU’s krav.

  Tyrkiet bør efter min mening gerne optages i EU, men de skal til gengæld opfylde EU kriterier. Det er åndssvagt at nægte Tyrkiet adgang fordi at nogle tosser fra S, SF, DF og andre partier har mindre værdskomplekser.

 32. Af peter kocsis

  -

  michael hansen,
  “Så slap lige af din terrorist. Og forlad venligst Danmark med den attitude!
  Skrevet af morten jensen, 30. december 2011 kl. 18:46”

  Det er utroligt at den slags racistisk svineri kan blive optaget på bloggen.

 33. Af Jesper Ørsted

  -

  I debatten om hvorvidt Tyrkiet hører hjemme i EU mangler det perspektiv, at kun 3% af Tyrkiets landmasse er beliggende i Europa. De resterende 97% ligger på asienssiden. For befolkningens vedkommende gælder, at 10% af dem bor i europadelen, de resterende 90% bor på asienssiden af Bosperus strædet. Hvis Tyrkiet skal kunne optages i EU, så kan Rusland også stille krav om det. Der er en langt større del af deres landmasse og befolkning der ligger i det geografiske Europa. Ligeledes kan en række meget ustabile lande i Kaukasus stille krav om optagelse. Eu gør af disse og mange andre årsager klogt i at begrænse ansøgerlande til lande der helt, eller med undtagelse af småenklaver, er beliggende i Europa.
  Når vi kigger på udviklingen i Tyrkiet igennem de sidste mange år, så er udviklingen i retning af Europa gået baglæns: Vi har et land med udbredte brud på menneskerettighederne, især overfor den kurdiske minoritetsbefolkning i landet. Tyrkiet er defacto krigsførerende i Irak, hvor de med hyppige mellemrum trænger ind for at bekæmpe kurdiske partisangrupper. Landet nægter at anerkende sin skyld i folkedrabet på armenerne i 1915. Det var iflg tyrkerne en konflikt med døde på begge sider, hvilket naturligvis er en lodret løgn. Tyrkiet gør heller ikke mine til at fjerne sine tropper, der ulovligt har holdt Nordcypern besat siden 1974.
  Tiden er kommet til at sløjfe Tyrkiet som EU ansøgerland, det hverken kan eller bør blive til noget. For EUs skyld, hold Tyrkiet ude.

 34. Af michael hansen

  -

  peter kocsis så vidt jeg ved kaldte jeg ikke nogen terrorist!!!!!

 35. Af Jan Petersen

  -

  Hvorfor gå i så små sko … kun 80 mill nye bistandsklienter. Hvorfor ikke invitere Indien … der er da ca 1 milliard? Det er da noget, der vil noget!

 36. Af Henrik Petersen

  -

  @ Kristian Andersen 21:18
  “Grækenland er et land uden moral, etik og et retsvæsen der ligner det vi ser i Syrien. Og de er med i EU”.

  Kristian Andersen, det lyder da ellers lige som et land og en befolkning efter din smag?

 37. Af Henrik Petersen

  -

  @ michael hansen 06:04

  “peter kocsis så vidt jeg ved kaldte jeg ikke nogen terrorist!!!!!”.

  Øh, idet dine indlæg minder ufatteligt meget om indlæggene fra en såkaldt morten jensen, går jeg ud fra, at du/I er samme person. Personlighedsspaltning skal naturligvis være undskyldt.

  Og Morten Jensen skrev 18:46 i går blandt meget andet sludder følgende: “Så slap lige af din terrorist. Og forlad venligst Danmark med den attitude!”.

  For en ordens skyld: Kocsis er efter min ydmyge mening ikke værd at spilde tid på, men her han da, som blind høne kan finde korn, dog ramt en nerve.

 38. Af Kim Olsen

  -

  Katrine J

  “Tyrkiet bør efter min mening gerne optages i EU, men de skal til gengæld opfylde EU kriterier. Det er åndssvagt at nægte Tyrkiet adgang fordi at nogle tosser fra S, SF, DF og andre partier har mindre værdskomplekser.”

  Ja og de fleste europæiske lande… Men de har måske også “mindre værdskomplekser”. Eller også har du det som den demente som har forvildet sig ned ad det forkerte spor på motorvejen: Alle de andre kører i den forkerte retning:)

 39. Af Kasper Støvring

  -

  Morten Jensens terrorist-bemærkning er nu slettet.

 40. Af Helge Nørgaer

  -

  Godtnyt år alle.

  Hr. Kasper Støvring, nej indlæg kl 18.46, er stadigt ikke slættet.
  Kan jeg anbefale et kursus i EDB for begyndere ?.

 41. Af Helge Nørgaer

  -

  Ups, min staveplade, undskyld.

  Godt nytår alle, mvh helge nørager

 42. Af Murat keskintas

  -

  Lad os lige se på nogle af ‘facts’ene.

  EU er en døende dinosaur-klub, et kort hus der er meget tæt på at vælte, fordi ‘PIGS’: Portugal, Italien, Grækenland og Spanien ligger på det nederste niveau.

  Tager vi Grækenland eksempelvis, så snakker vi om et land der i mange år, åbenlyst har snydt EU, og bla. betalt 200.0000,00 USD til Goldman Sachs under bordet for at holde deres kredit oppe på et fiktivt niveau.

  Grækenland er et land i dag med -5% Vækst. Man forudså at Tyrkiet ville have en vækst på 12% men det var realt kun 8% (hvilket stadigvæk er flot især disse tider).

  Man har som sagt taget Kypern (Kun den kristne halv-del) med i EU – selvom et af optagelses kravene for EU kræver at man intet “Dispute” har ved sine grænser. Kypern et land som har absolut intet kontakt med EU’s grænser (det har tyrkiet trods alt), og ligger faktisk mere i østen.

  Man har også taget 2 ja, “kontroversielle” nationer som Bulgarien og Rumænien, altså EU har valgt at acceptere ludere, sigøjnere og lommetyve. Ud over dette har EU kendt til Grækenlands korruption, men har valgt at se bort fra problemerne, ja indtil den græske ballon eksploderede.

  Jeg har det sådan, hvis EU’s standard i dag er: Ludere, lommetyve og sigøjnere.. Jammen så er jeg den største Tyrkiet-EU Modstander. Og jeg håber virkelig på at Erdogan stopper tyrkiets forhandlinger med EU fordi, denne klub af kun (sjovt nok) kristne medlemmer, er i opløsningsfase.

  Sagen er den kære venner, dagen vi troede aldrig ville komme, nærmer sig. Vi er ved at nå den dag hvor EU har brug for Tyrkiet og ikke modsat.

  Jeg synes Tyrkiet skal følge norges eksempel og holde sig langt væk fra EU. Et selvstændigt nation står stærkest. Ingen nation ønsker at ende som Grækenland 🙂

  og det var så jeres punchline for at begynde at diskutere om kurdere, armenere og andre ligegyldigheder igen..

  Godt Nytår allesammen!

 43. Af morten jensen

  -

  Hvis i kigger på Malmø har der indtil videre i år været 17 bomber der er sprunget!

  http://maps.google.com/maps/ms?ie=UTF&msa=0&msid=213588395659266085821.000499b6adb4f39445c01

  Desuden hvis du tager toget til Malmø er der på første stop ved Hyllinge et stort center, hvor muslimer har fået deres egen bederum.

  Er det virkelige disse tyrkiske tilstande vi vil have i Danmark?

  Disse krav og bomber vil komme, hvis der ikke skrides ind!

 44. Af Klaus Kaaslund

  -

  Demokrati er et vestligt kulturelt fænomen. Det har sine forudsætninger kristendommen og det lange historiske spor, der strækker sig fra antik græsk filosofi over renæsssance-tiden og oplysningstiden. Det er så specielle forudsætninger, at demokrati ikke kan eksporteres til andre kulturkredse. Oprørerne i Mellemøsten kan på ingen måde siges at være “demokratiforkæmpere”, som nogle medier har gjort dem til.

  Heller ikke Tyrkiet har de vestlige forudsætninger for demokrati. Når Tyrkiet i dag har noget, der minder om demokrati, er det for Tyrkiets vedkommende modstræbende for at komme med i EU. Der muligt at 5% af Tyrkiet ligger i Europa, men Tyriket er ikke en del af den vestlige kulturkreds.

  Og Tyrkiet som brobygger mellem Europa og Mellemøsten? Tyrkiets historie er så anderledes end de andre nationer i Mellemøsten, at Tyrkiet aldrig kan blive et forbillede for de andre nationer i regionen.

  Endelige må man se følgende i øjnene: Hvis Tyrkiet bliver fuldt medlem, og får fri adgang til det europæiske arbejdsmarked, vil det betyde begyndelsen på enden for EU. Med de i forvejen høje arbejdsløshedstal i især Sydeuropa vil ingen af de lande være med i klubben mere. Derfor vil de også nedlægge veto mod Tyrkiets optagelse.

  Så Thorning Smidt kan forhandle lige så meget hun vil, men det vil være at gøre regning uden vært. Tyrkiet kan umuligt blive medlem af EU, så længe der ikke er styr på EU-landenes økonomi.

 45. Af Kasper Støvring

  -

  Helge Nørager, jo, læs en ekstra gang. Indlægget er redigeret.

 46. Af . vangkilde

  -

  @Kaaslund, har fået demokratiet galt i halsen.
  Demokratiet er ingen religion, og ingen lande har
  patent på at organisere fællesskab på. Tyrkiet kan
  sagtens have demokrati ved siden af religion,alene
  i Tyskland bor der tre mill.tyrker,som er tilpasset
  et vestlig fællesskab.
  DEMOKRATIETS STYRE ER NETOP,AT DET KAN INDEHOLDE
  ALLE FORSKELLIGE KULTURE MOD, AT SIKRE DE SVAGESTE
  I FÆLLES DEMOKRATISK PROCES ELLER VELFÆRD OM DU VIL
  -sport og politik har heller ikke samme fællesnævner

 47. Af Ole Mejlstrøm

  -

  Godt nok har vi mange millioner tyrkere bosiddende i det civiliserede Europa,men disse volder via deres afvigende kultur og religion samt deres stenaldermentalitet med blodhævn og æresdrab så store problemer, at vi bestemt ikke skal indlemme staten Tyrkiet i EU!!!
  Snarere er det tidspunktet at tale repatriering af disse forvildede tyrkere!
  Det er stærkt beskæmmende, at alle europæiske storbyer har store byområder,hvor tyrkerne bor så mange og tæt,at de de facto udgør den største minoritet…områder,hvor muslimsk,tyrkisk stammedogmer regerer uhæmmet og hvor man kan klare sig udmærket på sit hjemlands sprog uden at tale det sprog det udnyttede lands rigtige befolkning har talt i årtusinder!!!

  Repatriering af tyrkere og andre uintegrerbare gedehyrder!

 48. Af jens holm

  -

  En noget rudimentær tilgang til tyrkiet og hele emneområdet.

  Tilsyneladende har det da også fremmanet de sædvanlige bavianer, som kun er til farverne, duplo og den med højre og venstre.

 49. Af morten jensen

  -

  Er Tyrkiet egenligt ikke en terror-stat?
  Døde kurdere, armenere, ingen beskyttelse for minoriteter, slår alt andet end muslimsk ihjel, ingen kristne tilbage, Cypern besat, opfører sig imperialistisk, tror de kan bestemme over andre (israel), osv.

  Hvorfor boycutter man dem ikke internationalt?

  Godt Nytår 🙂

 50. Af Helge Nørgaer

  -

  Hr Kasper Støvring.

  Bøjer mig i støvet, jeg var for hurtigt.´
  Måske det er mig som skal have et kursus, i EDB og kildekritik.
  Spøg til side, tak for deres respons, helt klart min fejl.

  Angående blog…

  Utroligt at ingen, omtaler Tyrkiets massive opdæmninger af vand,,,,
  Fatter ikke at in´gen omtaler at et af verdens hvedekamre, ( Syrien ), er død ørken.
  Fatter ikke at ingen omtaler at 7 millioner mennesker er fordrevet pga. Tyrkiets, tyveri af vand.
  Fatter ikke meget, men igen, jeg er dum, som et brædt. Godt nytår alle…

Kommentarer er lukket.