De sange vi styrker os ved

Af Kasper Støvring 56

 

Hvad gør vi, når vi føler os truede, når verden viser sit hæslige ansigt, og vi søger et fællesskab, vi kan styrke os ved? Vi synger!

 

Hvad synger vi? Se, det er her, det bliver lidt pinagtigt. Ja, de franskmænd, der nær var blevet terrorens ofre på Stade de France, udviste ingen forlegenhed eller tvivl: Under evakueringen brød de spontant ud i afsyngelse af den franske nationalsang, Marseillaisen. Det var stort, det var rørende, det var folkeligt, og det var opbyggeligt.

 

Det kunne man derimod ikke sige om den unge mand, der på sit medbragte klaver diskede op med Lennons ”Imagine” ved et af gerningsstederne i Paris. Davide Martello, hedder han, og han har tidligere modtaget Europa-Parlamentets Borgerpris for sit virke som ”fredspianist”. Det siger da noget, men ikke noget godt. Det floskuløse trænger sig på. Jeg ved, at mange er forelsket i Lennons sang, også dagen efter terrorangrebet i Paris. Men den har altid ladet mig kold. Her er jeg som en stengæst i et hav af sjælfuldhed, i en flod af inderlig sympati.

 

Hvad med os selv, vi danskere, hvad synger vi for at mindes ofrene for terroren, hvilke sange synger vi for at styrke os? Nu bliver det ekstra pinagtigt. Man indbyder Isam B. fra Outlandish til at synge, og hundredvis stemmer i et fælleskor ved sidste weekends mindehøjtidelighed. Det virker noget upassende, at netop Isam B. synger for at mindes ofrene for islamisk terror. Outlandish-forsangeren har tidligere støttet en terrormistænkt, han har sunget for ekstremister, og han har afvist at optræde med en sangerinde, der ikke var iført korrekt muslimsk mundering.

 

Bevares, manden er 100 procent i sin gode ret til at afvise dårlig tøjstil, eller hvad man nu skal kalde det, og han har selv taget afstand til ekstremister, måske er han senere blevet klogere, måske ville han bare hjælpe en god ven i nødens stund, selv om han var uenig med vennen. Det er da muligt, ja, sandsynligt, men det er stadig et upassende valg at lade Isam B. optræde. Det er velkendt, at Outlandish-sange har et regulært islamisk indhold. Lyt f.eks. til sangen ”I’ve Seen” og læs teksten. Den er smuk, på sine egne præmisser, ingen tvivl om det, denne sang, der begræder tabet af kalifatet. Men man kan vist godt kalde det manglende situationsfornemmelse, dårlig dømmekraft, at invitere Isam B. til at synge ved mindehøjtideligheden.

 

Ved højtideligheden blev der afsunget PH’s ”Man binder os på mund og hånd” og ”Kringsat av fiender”, Nordal Griegs pacifistiske feel good schlager, som forfatteren med sin indsats i modstandsbevægelsen selv tog afstand fra. Det er alt sammen uheldige valg, og det siger desværre noget om danskernes naivitet og de tomme kalorier, der indtages. Der er for meget kys og kram – ”kram en islamist”, som det hed, da en samling behjertede danskere forleden protesterede imod Hizb ut-Tahrir.

 

Nuvel, danskerne er et fredeligt folk, en aggressiv nationalsang som Marseillaisen sømmer sig ikke for os. Vores land er det yndige land, som vi hylder i vores nationalsang. Men vores kampsang bør ikke være PH’s emancipationsideologi, men derimod ”Altid frejdig, når du går”. Den har det til fælles med Marseillaisen, at den er folkelig; Lennons ”Imagine” er derimod udtryk for universalisme og individualisme.

 

Det er karakteristisk, at den EU-belønnede unge pianist spillede ”Imagine” med en god portion selvfedme. Han spillede, som Lennon himself, på klaver, imens han blev beundret, og mon ikke der var en dosis narcissistisk selvfølelse blandet ind i foretagendet? Det er muligt, jeg tager fejl, men det er, hvad jeg læser ud af ”Imagine”: Lennons sang giver os intet ritual, vi kan samles om, ingen indvielse i et fællesskab, vi kan styrke os ved, ingen former at forløse smerten i.

 

Lad mig stille sagen på spidsen. Kunne man forestille sig, at de modige frihedskæmpere under besættelsen styrkede sig ved at synge PH’s sang om at flagre som en fri fugl med linjerne ”Kærlighed og ægteskab / hva’ kommer de hinanden ved?”. Eller kunne man forestille sig, at de sang Lennons ”Imagine there’s no countries / It isn’t hard to do / Nothing to kill or die for” på vej til henrettelse i Ryvangen eller citerede linjerne i deres afskedsbreve hjem til familierne?

 

Når der ikke er noget at dø for, er der heller ikke noget at leve for. Af samme grund var ”Altid frejdig, når du går” frihedskæmpernes slagsang, som den bør være vores i dag:

 

”Kæmp for alt, hvad du har kært;
dø, om så det gælder,
da er livet ej så svært,
døden ikke heller.”

 

Jeg er klar over, at Lennon sikkert havde alle mulige gode intentioner med ”Imagine”. Men min anke er, at når sangen bruges i dag, uden for Vietnam-konteksten (som ikke nævnes i sangen) og løsrevet fra forfatterens hensigt og biografi, altså når man synger den med tanke på de ord, der faktisk er nedfældet i teksten, så virker den umådelig kold. Her åbnes der ingen porte, man kan vandre igennem som fra festsal til festsal, selv når nøden er størst.

 

Jeg kan ikke se, at ”Imagine” for alvor byder på noget positivt, og alt det, der udgør noget reelt, f.eks. land og religion, kærligheden til stedet og himlens trøst, skal tømmes. Vi er efterladt med tomheden. Det svarer lidt til at ville afvikle kærligheden, fordi kærlighed nogle gange fører til jalousimord. Indrømmet, Lennon var en fabelagtig dygtig musiker, og det er måske den primære grund til sangens lange virkningshistorie.

 

Hvor ”Imagine” – der for tiden går som en populært teaterkoncert – emanciperer os fra land og tro, er det ægteskabet og familien, altså loyale kærlighedsforpligtelser, der står for skud i PH’s vise. Det er bare ikke godt nok – selv om visen har fået eftervirkning som en modstandssang. Der skal altså langt mere solide ting til i denne frygtelige stund. Når man skal kæmpe, skal man ranke ryggen, skyde brystet frem og gå med oprejst pande ind i kampen – ikke blive liggende i sengen og ryge hash, imens de unge piger ser beundrende til.

 

Nu lyder jeg måske også lidt som en kyniker, hvilket ikke var meningen. Følelsen af sorg og gru hos de fremmødte ved sidste weekends højtidelighed var jo helt sikkert autentisk. Når modstandsfolkene under besættelsen sang ”Altid frejdig, når du går” med linjerne ”Kæmp for alt, hvad du har kært; dø, om så det gælder”, så rummer det for mig noget langt mere opbyggeligt end Lennons og Griegs defaitisme. Men i øvrigt gælder det for alle følelser, også kærligheden, at den må ledsages, retledes og kultiveres af dyden. Når modstandsfolkene gik i døden for at forsvare Danmark imod nazisterne, handlede de godt; når islamisten søger martyriet og slår uskyldige ihjel, kæmper han uden tvivl også for det, han har kært. Men hans handling er ond.

 

56 kommentarer RSS

 1. Af Niels Peter Lemche

  -

  Ja, Kasper, det er vanskelig at være uenig.

  En af de stærkeste scener, hvis ikke den stærkeste, er i Casablanca, da de synger tyskerne ned med Marseillaisen. Det er en utrolig stærk sang. Hvis Daesh terroristerne ikke var så totalt afsporede mentalt set, burde de forstå betydningen af netop den sang med dens tilknytning til den franske revolution.

  Lennon-sangen, tja, er det ikke bare det sædvanlige med en identitetsløs selvfed ‘elite’ (måske i egne øjne, men næppe i andres). Der har været så mange eksempler på, hvilket niveau denne selvbestaltede gruppe befinder sig på.

  Altid frejdig er selvfølgelig sangen, der forener. Ellers ville jeg selv supplere med Kongernes Konge, med den bøn for hæren:

  Følg du i fare
  den tapre lille skare!
  løft over hæren din velsignende hånd!

  Den blev skrevet i 1848 og udtrykker nok så meget, hvad det er, der står på spil.

 2. Af Kurt Nielsen

  -

  Ja det må nok være en af Bjarne “Cæsar” Rasmussens smukke danske sang-tekster som får tårerne frem i mig i disse hårde tider. det er en stærk tekst med en stærkt national samlende effekt:

  “Og værtens datter
  hun hedder Musse
  terumsarula terumsarej
  hun har en yndig lille toppekusse
  terumsarula terunmsarej
  hun ved at mændene sæden spreder
  og at livet har så mange glæder
  hun la’ sig pule næsten alle steder
  terumsarula terumsarej

  Og Musses kæreste
  han hedder Jeppe
  terumsarula terumsarej
  og kors i røven som han kan kneppe
  terumsarula terumsarej
  han kan kneppe så det slasker
  alt imens han tømnmer tyve flasker
  mens pik og rædderne i røven dasker
  terumsarula terumsarej”.

 3. Af P. Torbensen

  -

  I fredtid i Søndermarken hvor der i 90-erne blev afholdt opera fra den kongelige under bøgen grøn-sang vi alle med på fælles sangen-den danske sang er en ung blond pige.

  Den danske sangskat er unik.

  https://www.youtube.com/watch?v=jkD4_usPqPw

 4. Af Henning Svendsen

  -

  Hvis modstandsfolkene kunne synge disse vers så kan Breivik vel gøre det samme og terroristerne i Frankrig og ungdomshuset-ja verset er vel nærmest en opfordring til at tage sagen i egen hånd en opfordring til at bekæmpe kirken og Løkke -FN ja kort sagt en opfordring til anarki–så enhver der går i døden for noget de har kærtvde må nødvendigvis være helte og idealister et eksempel til efterfølgelse.

 5. Af Maria Due

  -

  Godt indlæg fra Kasper Støvring.

  “Altid frejdig” og “Kongernes Konge” er de sange, vi synger, når vi er i størst sorg og nød. Sidst nævnte er blevet spillet, hver gang vi har set en soldaterkiste komme hjem.. Bliver altid rørt over soldaterkammekraternes lidt akavede hvide handsker, der passer så både godt og dårligt til camouflageuniformerne og den danske blufærdighed og kejtethed. Vi var aldrig til de pompøse ritualer. Men vi kan heller ikke undvære dem og må have planlagt for fremtiden.

  Jeg har to forslag. Det ene er “Jeg ser de bøgelyse øer”, som Det Kongelige Bibliotek har lavet en hel side om. http://www.youtube.com/watch?v=PCX4465QeFY. Den er lettere i tonen men stadig en alvorlig sang, der handler om folket og kærligheden til landet. Endelig kunne jeg ønske mig en moderne “kampsang” med en melodi som “Dry your eyes”, der i Neil Daimonds fremførelse til The Bands afskedskoncert, “The last walz” synges med en anden tekst end den oprindelige. En helende sang, som der står i en kommentar. Dette må være en udfordring for den rette danske kunstner, og ikke noget med at tage særlige politisk korrekte hensyn, det skal være rent og purt uden bagtanker. http://www.youtube.com/watch?v=RurccWvJiS8

  Selv i mine unge dage fik jeg kvalme over “Imagine” og “Kriengsatt”, og Esra B på ghetto dænsk om at være født i dænmark får det værste op i mange af os. Den vil være direkte kontraindiceret.

 6. Af Frank A

  -

  Hvad skal vi synge når vi går i ulovlig krig som i 2003?

  Sludder at Nordahl Grieg var modstandsmand.

  Han var presseofficer i hhv Spanske Borgerkrig og WWII

 7. Af Frank A

  -

  Sjovt for øvrigt du har så travlt med sange.

  Breivik brøs sig heller ikke om “Kringsatt eller “Barn af regnbuen”

  Er der et mønster?

 8. Af Niels Juul Hansen

  -

  @Kasper Støvring

  At synge ‘dø om så det gælder’ er vist en gratis omgang. for flertallet af danskere i dag, bortset fra frivillige nødhjælpsarbejdere og soldater.

  Men jeg tvivler ikke på, at det giver en vis samhørighed, når man synger i kor, uanset om det er ‘Altid frejdig….”, ‘Imagine’ eller Matseillaissen’. Og det er vel også denne samhørighed, der er det vigtigste. Uden skelen til religion eller hårfarve.

  Du skriver:

  “Bevares, manden er 100 procent i sin gode ret til at afvise dårlig tøjstil, eller hvad man nu skal kalde det, og han har selv taget afstand til ekstremister, måske er han senere blevet klogere, måske ville han bare hjælpe en god ven i nødens stund, selv om han var uenig med vennen. Det er da muligt, ja, sandsynligt,”

  Du henviser til PH.

  Hvis han kunne læse dit indlæg, ville han nok have foretrukket ‘Den offentlige mening’ til at beskrive dine kommentarer. Her henviser han til ‘heksebrændinger’.

 9. Af Ulf Timmermann

  -

  Der findes ikke noget “vi” – og i den smukke sang, der citeres, hedder det da heller ikke “kæmp for alt, hvad v i har kært”, men “kæmp for alt, hvad d u har kært”. Herundover, Modstandsbevægelsen udgjordes af en meget broget flok.

 10. Af Henrik Gøtke

  -

  Da jeg var barn, kan jeg huske, at jeg blev fortalt, at danskerne vandt over tyskerne i Anden Verdenskrig med sangen “Man binder os på mund og hånd”, for så viste vi tyskerne at de ikke kunne knække os. Det har tyskerne helt sikkert været meget imponerede over. Måske var danskerne lidt mere imponerede over dem selv end tyskerne var. I øvrigt bemærkelsesværdigt at her 70 år efter afslutningen på Anden Verdenskrig er det tilladt at yde modstand på alle andre måder end måden man virkeligt besejrer fjenden med. Syng en sang, fortæl en historie om tandfeen, prædk om tolerance og mellemfolkelig forståelse, men gør endelig ikke reel modstand.

 11. Af Erik Carlsen

  -

  Rigtigt godt skrevet Kasper. Jeg deler helt dine meninger om denne sang festival. Men jeg kan ikke lade være med at tænke på, om det var det Europa som vi kender i dag, med muligt terror risiko og etniske spændinger imellem meget forskellige befolkningsgrupper, som de Russiske og Amerikanske soldater døde for, da de i fællesskab nedkæmpede Nazi Tyskland. Når jeg tænker på dette bliver jeg meget trist. Jeg rejser meget i Rusland, og der er der Krigsmindesmærker alle steder over de mange faldne soldater, der døde for fædrelandet Rusland, og kampen imod Nazismen.

 12. Af søren rasmussen

  -

  Venstrefløjen og troværdighed. – en sang fra de varme lande……

  Det kan være meget vanskeligt at tage SF og EL alvorligt.

  Om det gælder konventioner, flygtninge, militær, uddannelse, infrastruktur, klima og erhvervspolitik, effektivisering af stat og kommune, så er billedet det samme. – Der er ikke mange løsninger som kan klare et faktatjek i relation til virkeligheden.

  – og dumheden breder sig. – så har vi et medie som DR, som forstærker idiotien.

  De to nævnte partier består af mennesker, som for langt den største del, aldrig har været i stand til at skabe vækst og produktion. – hvorfor bliver de aldrig spurgt om det?

  Hvormange selvstændige produktionsmennesker er der i det snakkende folkefærd der kalder sig ‘de venstreorienterede’ ? meget få eller måske ingen.

  Ok man kan måske finde nogle få håndværksmestre, med et stort humant hjerte, som har en medarbejder eller to. Men en enlig svane gør ingen sommer…. (men respekt for dem).

  Vi har med venstrefløjen, med en gruppe mennesker, der har en retorisk kunnen, en analytisk tilgang, store hjerter, til mange af de store spørgsmål.

  Problemet er bare at denne venstrefløj ikke selv kan skabe så meget. Mange, alt for mange teorier, tager udgangspunkt i human ønsketænkning og uden skelen til den trivielle verden der hedder faktuel viden og evidens.

  Når vi hører på den søde teenager Johanne Smith, som tager kegler i disciplin, dumhed kender ingen grænser, blive tilbedt af andre søde tåber, og derved få en magt, som bunder i manglende evne til at finde løsninger. Så har demokratiet et problem. – Johanne har ingen uddannelse, ingen arbejdserfaringa, ingen børn, intet kørekort, kort sagt ingen erfaring der kan berette hende i at have en politisk magt til noget som helst. Hun bliver citeret for løsninger i DR morgen, middag og aften. Det gør hun bl.a. fordi DRs personalepolitik er en æt af samme grød. Manglende logik for andres licens-skat.

  Jeg græmmer mig over den manglende evne DR er eksponent for. DR er politisk indavl når det er værst, læs radikal-rød bærme.

  Politiken og DR er det røde kabinets svar på Bamse og Kylling eller Gøg og Gokke om du vil. Det er ikke kønt at se på.

  Og værst, DR evner ofte ikke at følge op på logik som bliver præsenteret, så alle burde kunne være med.

  – Min DR metafor må siges at være en kende generaliserende. Ja… men når selv Deadline er ved at miste evne og forfalde til retorisk drillerier, så er vi f….. langt ude…. kom dog videre….

  Det er jeg ked af. Det håber jeg også Deadline er, et eller andet sted.

 13. Af Maria Due

  -

  Findes der ikke et vi? Det mærker jeg ellers tydeligt i disse dage. Også selv om jeg går ind for, at vi skal lade Mellemøsten i fred, og to ud af tre danskere ønsker at bombe Daesh.

  At vi-et ikke inkluderer revl og krat, og at der er uenighed om midlerne, er ikke ensbetydende med, at der ikke mere findes et handlekraftigt vi, der kan føle sorg og uro og vrede over de samme forhold. Det var modstandskampen da et vældig godt eksempel på.

  Er i øvrigt kommet i tvivl vedr. lyrikken til “Dry your eyes”, måske var det netop den oprindelige, der blev brugt til afskedskoncerten, den der blev skrevet i de år, hvor Kennedybrødrene og Martin Luther King blev snigmyrdet.

 14. Af Jørgen F.

  -

  Nu har vi så sunget vores sange og tørret tårerne bort. Videre –

  Rusland præsenterede under G20 i sidste weekend dokumentation for at ISIS handlede olie med Tyrkiet i hidtil uset omfang. Putin beskrev omfanget som var der lagt en rørledning. Påstanden blev ikke imødegået – ej heller beskrevet i vestlige medier.

  Tyrkiet har, ud over at bombe kurdiske baser, aktivt forhindret kurderne i at bekæmpe ISIS, f.eks. under kampen om Kobane, så samarbejdet mellem Tyrkiet og ISIS har pågået længe.

  Samtidigt er borgerkrigen i Syrien under kraftig udvikling – den oprindelige opstand mod Assad i Nordsyrien er ved at blive nedkæmpet. Alle parter i krigen er enige om at specielt kampen om Aleppo vil være afgørende, og den kamp går kun en vej – med Assads allierede. Med mindre, naturligvis, at Tyrkiet optrapper sit engagement i forsvaret af byen. Et forhold russerne naturligvis må have øjet fast rette imod.

  Der er derfor god grund til at tro at russerne er særdeles aktive med at dokumentere tyrkernes samarbejde med både ISIS og andre Sunni oprørere i Syriens og Iraks grænseområder til Tyrkiet med fly og droner.

  Dagens nedskydning af et russisk MIG kommer derfor hverken som en overraskelse, eller må antages at være en fejl eller have med manglende koordination at gøre. Det en ren fjendtlig handling mellem 2 parter i en krig – hvor den ene part , her Rusland , forsøger at dokumentere, at den anden parts dobbeltspil.

  Til dette kommer at Tyrkerne og Ukraine de senere år har udvidet det politiske samarbejde, hvorfor weekendens terroraktion mod el-forsyningen på Krim er nok heller ikke et isoleret tilfælde.

  Der er reel krig – både i Mellemøsten og omkring Sortehavet.

  At Tyrkiet samtidigt har sat Europa under pres med flygtningestrømmen, og dermed har kortsluttet den politiske beslutningsproces i EU, er den virkelige trussel for os.

  Hvad vi , formentlig grundet afstemningen i næste uge , heller ikke bliver oplyst særligt grundigt om i de danske medier er , at tyrkerne de seneste måneder er lykkedes med at kæde et stop for flygtningestrømmen sammen med optagelsesforhandlingerne til EU.

  Vi, EU, bliver ganske enkelt afpresset til at forholde os både passivt og positivt i forholdet til Tyrkiet indenrigspolitisk – Samtidigt med at Tyrkiet nu ønsker at vi involverer os på deres side udenrigspolitisk, via NATO, i en beskidt krig mellem Shia- og Sunni-islam.

  En helt igennem uacceptabel situation for Europa at blive bragt i – og jeg er derfor også sikker på at Merkels nylige besøg i Tyrkiet af eftertiden vil blive sammenlignet med Chamberlains besøg i Tyskland.

  Der skal vælges side nu – og vi skal vælge Rusland. For Tyrkiet er på sikker vej mod afgrunden.

 15. Af Niels Peter Lemche

  -

  Endnu en kremling! Som om vi ikke allerede havde nok på disse blogs.

 16. Af John Laursen

  -

  Et rigtigt godt indlæg, Kasper Støvring.

  I Danmark er jeg født, dér har jeg hjemme,
  Der har jeg rod, derfra min verden går.
  Du danske sprog, du er min moders stemme,
  Så sødt velsignet du mit hjerte når.
  Du danske friske strand,
  Hvor oldtids kæmpegrave
  Stå mellem æblegård og humlehave.
  Dig elsker jeg! – Dig elsker jeg!
  Danmark, mit fædreland!

  Du land, hvor jeg blev født, hvor jeg har hjemme,
  Hvor jeg har rod, hvorfra min verden går,
  Hvor sproget er min moders bløde stemme
  og som en sød musik mit hjerte når.
  Du danske, friske strand
  med vilde svaners rede,
  I grønne ø`r, mit hjertes hjem hernede!
  Dig elsker jeg! – Dig elsker jeg!
  Danmark, mit fædreland!

 17. Af søren rasmussen

  -

  Det er vise ord der kommer fra undertegnede @AF JØRGEN F. – 24. NOVEMBER 2015 13:04
  Undskyld min copypage – men det er fint beskrevet logik.

  Disse ord bør sendes til samtlige danske partier. Deles på Facebook, til lands til vands og i luften. Hvis venstre ikke snart kan komme ud af funktionær rollen så bør den væltes.
  Vores nuværende ledere i EU og Nato og Merkel er vores demokratis største fejl. Deres Biedermann og Brandstifterne logik går rent ind.

  Vi mangler en Winston Churchill eller en Ronald Reagan eller en Margaret Thatcher som har noget handlekraft og mod til at sige fra.

  @AF JØRGEN F. – 24. NOVEMBER 2015 13:04
  Nu har vi så sunget vores sange og tørret tårerne bort. Videre –

  Rusland præsenterede under G20 i sidste weekend dokumentation for at ISIS handlede olie med Tyrkiet i hidtil uset omfang. Putin beskrev omfanget som var der lagt en rørledning. Påstanden blev ikke imødegået – ej heller beskrevet i vestlige medier.

  Tyrkiet har, ud over at bombe kurdiske baser, aktivt forhindret kurderne i at bekæmpe ISIS, f.eks. under kampen om Kobane, så samarbejdet mellem Tyrkiet og ISIS har pågået længe.

  Samtidigt er borgerkrigen i Syrien under kraftig udvikling – den oprindelige opstand mod Assad i Nordsyrien er ved at blive nedkæmpet. Alle parter i krigen er enige om at specielt kampen om Aleppo vil være afgørende, og den kamp går kun en vej – med Assads allierede. Med mindre, naturligvis, at Tyrkiet optrapper sit engagement i forsvaret af byen. Et forhold russerne naturligvis må have øjet fast rette imod.

  Der er derfor god grund til at tro at russerne er særdeles aktive med at dokumentere tyrkernes samarbejde med både ISIS og andre Sunni oprørere i Syriens og Iraks grænseområder til Tyrkiet med fly og droner.

  Dagens nedskydning af et russisk MIG kommer derfor hverken som en overraskelse, eller må antages at være en fejl eller have med manglende koordination at gøre. Det en ren fjendtlig handling mellem 2 parter i en krig – hvor den ene part , her Rusland , forsøger at dokumentere, at den anden parts dobbeltspil.

  Til dette kommer at Tyrkerne og Ukraine de senere år har udvidet det politiske samarbejde, hvorfor weekendens terroraktion mod el-forsyningen på Krim er nok heller ikke et isoleret tilfælde.

  Der er reel krig – både i Mellemøsten og omkring Sortehavet.

  At Tyrkiet samtidigt har sat Europa under pres med flygtningestrømmen, og dermed har kortsluttet den politiske beslutningsproces i EU, er den virkelige trussel for os.

  Hvad vi , formentlig grundet afstemningen i næste uge , heller ikke bliver oplyst særligt grundigt om i de danske medier er , at tyrkerne de seneste måneder er lykkedes med at kæde et stop for flygtningestrømmen sammen med optagelsesforhandlingerne til EU.

  Vi, EU, bliver ganske enkelt afpresset til at forholde os både passivt og positivt i forholdet til Tyrkiet indenrigspolitisk – Samtidigt med at Tyrkiet nu ønsker at vi involverer os på deres side udenrigspolitisk, via NATO, i en beskidt krig mellem Shia- og Sunni-islam.

  En helt igennem uacceptabel situation for Europa at blive bragt i – og jeg er derfor også sikker på at Merkels nylige besøg i Tyrkiet af eftertiden vil blive sammenlignet med Chamberlains besøg i Tyskland.

  Der skal vælges side nu – og vi skal vælge Rusland. For Tyrkiet er på sikker vej mod afgrunden.

 18. Af Allan Hansen

  -

  Frihedens Land

  Du danske mand forsvar dit land
  send djævelen hjem til djævelens land.
  Genvind din frihed og din forstand
  – hvis du stadig ønsker, at dø
  som en mand.

  A.Hansen.

 19. Af Jens Hansen

  -

  Hvad gør vi, når vi føler os truede, når verden viser sit hæslige ansigt, og vi søger et fællesskab, vi kan styrke os ved? Vi synger!
  Skriver Støvring.

  Jo.
  Da Danmark havde underlagt sig nazisterne, da sang man alsang.
  Plat og hyklerisk.
  Hvem synger, når Danmat viser sit hæslige syn og bomber lande som aldrig har udgjort en risiko imod Danmark.
  Hvad angår ”Imagine”.
  Så har Støvring jo tidligere brugt en blog på at svine Lennon til.
  Støvring kan ikke lide mennesker som finder unødvendige krige overflødige.
  I 1864 løb Danmark ind i et velfortjent nederlag.
  På grund af storhedsvanvid.
  Et sådant nederlag burde Danmark have en gang hver hundrede år.
  Så landet kan opføre sig bare nogenlunde ordentligt.

 20. Af Jørgen F.

  -

  …hvis ikke det var fordi jeg vidste at russerne var så hårdt pressede på økonomien, så ville jeg bede om penge på ambassaden for mit lobby arbejde 🙂

 21. Af Kasper Støvring

  -

  jeg henviser i det citerede til Isam B. fra Outlandish.

 22. Af Thomas Larsen

  -

  Så bliver det ikke mere blut und boden. Det er svært at skelne den ene fascist (IS) fra den anden (Støvring) – Det er helt Horst Wessel

 23. Af thomas Larsen

  -

  Og du lyder ikke spor kynisk Støvring.Du lyder helt ekstremt uhyggelig. Men det er da rart at du toner klart flag. Man kan næsten se støvletrampen i takt og kanonerne buldre men ovnene bliver varmet op.

 24. Af Niels Peter Lemche

  -

  Nu har kremlingerne travlt! Hvis man vil have syn for sagen mht. hvem, der bestiller deres indlæg, så gå til RT (Russia Today) ‘nyhedskanalen’. Den har travlt med at bortforklare alting. Til gengæld kommer al misinformationen frem. Det ser vi hver gang, russerne dummer sig — og det er jo ikke så sjældent.

  Putte må være rasende. Nu var han ved at få fat i en ende, der kunne have bragt ham hinsides sanktionerne. Hvis han skal synge i dag, bliver det nok en eller anden hævnarie, f.eks. Osmans arie fra Bortførelsen fra Seraillet: Erst geköpt, dann gehängt, dann verbrannt auf heissen Stang (frit citeret efter erindringen så undskyld fejl).

 25. Af Niels Peter Lemche

  -

  John Lauersen,

  var der ikke noget med, at dengang man diskuterede, hvad der skulle være nationalsangen, var ‘I Danmark er jeg født’ lige ved at blive valgt? Den siger vel mere end ‘Der er et yndigt land’. Men Oehlenschläger skulle det jo være.

 26. Af Maria Due

  -

  “jeg henviser i det citerede til Isam B. fra Outlandish”

  Ja det var mig der skrev forkert.

  Lemche, du hopper over hvor gærdet er lavest .Det er luksus at tænke så forenklet, og det er jo rigtigt, at vi er under afpresning fra Tyrkiet.

 27. Af Ulf Timmermann

  -

  Lemche taler baby-sprog.

 28. Af John Laursen

  -

  Niels Peter Lemke – 24. November 2015 14.49

  Jo, det er rigtigt nok. Efter manges opfattelse og min egen er ” I Danmark er jeg født ” af H. C. Andersen, langt den bedste og burde være Danmarks nationalsang.

  @………..

  I 62 dage fra d. 9/4 1940 til d. 10/6 1940 kæmpede Norges hær mod de tyske okkupationsstyrker. Nordahl Grieg deltog i den Norske hærs kamp.
  Nordahl Grieg var en Norsk patriot med en stærk fædrelandskærlighed.
  Efter at have deltaget i den norske hærs kamp mod den tyske aggressor i 1940 rejste Nordahl Grieg til England hvor han efter flere officers-kurser blev kaptajn i Norges hær, i eksil.
  Nordahl Grieg var absolut ikke hverken pacifist eller defaitist.

 29. Af Niels Peter Lemche

  -

  John Laursen,

  Jep, men du glemte lige at fortælle, at han døde over Berlin i 1943.

  Interessant med Kremlingernes hysteriske sprogbrug lige nu. Jo, Putte er i klemme. Her har en eller anden idiotisk russisk underløjtnant ødelagt hele spillet for ham, fordi han er ude af stand til at erkende en fejltagelse. Godt han har fået en gigantisk kommandocentral. Så kan han lege tagfat derinde.

 30. Af Maria Due

  -

  “Putte er i klemme”, skrev Lemche

  Vi er alle i klemme og bliver forsøgt hundset rundt vha. en oldgammel ørkenmentalitet i en bog, der kan udlægges til hvad som helst. Det sidste har vi imam Fathi Alevs ord for, og vi skal se alt i sin kontekst siger han. Det er dog ikke det princip, han selv arbejder efter, når han oplyser os om, at muslimer ikke må tage liv og glemmer de efterfølgende vers.

 31. Af jørgen F.

  -

  ….Cameron indrømmede fornyligt blankt at han var under pres fra Sauderne. Sikkerhed for saudiske pladser i en international menneskerettighedsorganisation..

  Rene beskyttelsespenge fra imperiet til landet hvor seksuelt udadvendte 15 årige niecer har problemer med at holde sig fra deres onkler og må stenes.

 32. Af Allan Hansen

  -

  Tro på kærligheden
  – Tro på dig selv!

  https://www.youtube.com/watch?v=ZoJz2SANTyo&index=13&list=RDCDdvReNKKuk

 33. Af Hektor Heimlich

  -

  Overskriften på min sang:

  Hils til mine penge, jeg gav ud for EUs skræmmeskud,
  hils alle deres trusler, alle grimme ord,
  Tror kun godt om Danmark, ved vi klarer os,
  behold jeres intriger
  vi behøver ingen boss

 34. Af E. Larsen

  -

  Hvor ER jeg enig med dig Kasper! Imagine – dejlig melodi – og så glem alt! men Beatles var jo et “band” som 68’erne elskede! At høre f.eks. Elvis synge “Don’t be cruel” – var jo ikke nok “message” og nok langhåret til at lige det var sagen. (Jeg kan så anbefale mange at lytte til sangene fra Elvis’ album “His hand in mine”! Der er tekster og ikke mindst en stemme der nok overgår Lennon 200 gange).
  Vi danskere burde jo også langt mere støtte os til som du skriver “Kæmp for alt hvad du har kært”————- og så videre. “Altid frejdig når du går” – lige så god!
  Til sidst kan man så sige at “Der er et yndigt land” måske også kunne være noget for danskere? men man ser jo at den synges bestemt ikke som jeg kan huske i Parken i 80’erne.
  Jeg ved ikke hvorfor “Imagine” er blevet ´spillet lige fra 9/11 til i dag???

 35. Af P. Torbensen

  -

  Læs bogen af Nordahl Grieg:Ung må verden endnu være-læste den i 70-erne,en ung patriot og helt som tidlig så fascismens fremkomst,rejste til Spanien og deltog i kampen mod Franco,vendte hjem og deltog i kampen mod Tysklands besættelse af Norge,hvor kampen
  varede i omkring 3 måneder-flygtede til England og blev optaget iNorges frie styrker og RAF og
  skudt ned over Berlin-en sand patriot og frihedskæmper på linie med Hvidstensgruppen og
  BOPA og Holger Danske gruppen.

 36. Af E. Larsen

  -

  Kære Kasper igen, ja Outlandish og flere af de andre der PLUDSELIG fandt en mulighed for at vise sig frem var for mig så ubehageligt at jeg var tæt på at br…. mig. Det er ikke DANSK og de unge i dag er jo fuldstændig uvidende om historie m.m. Det er bare så trist. Men selv en Kim Larsen mener jo at vore soldater der redder børn m.m. f.eks. i Afghanistan er – ja, hvad kalder han dem mordere, terrorister m.m.. Det fortæller jo alt. Stakkels vore børn og børnebørn.

 37. Af Niels Peter Lemche

  -

  Til P. Torbensen,

  Nej ikke helt som de danske frihedskæmpere. Han fungerede som journalist allerede i Spanien og siden i RAF. Hans status som engelsk soldat gav ham også rettigheder i tilfælde af tilfangetagelse, som ingen frihedskæmper kunne regne med at have. Men det trækker ikke fra. Han var helt OK.

  Du skulle nok snarere sammenligne ham med folk som Major Anders Lassen, SBS og wing commander (flying) Kaj Birksted.

 38. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  Lemche skriver “Putte” for Putin – det er lige i overkanten, og russerne selv benævner ham Putina – altså, dette ‘a’ i enden er jo et femininum .. og nu vi siges, at det er bedre at kalde ISIS for Daesh, som betyder at stampe .. altså det er for svært for mig, da udtalen af navnet alene lyder blødt og blidt som var det et kælenavn, og at stampe ..det er s’gu for mildt!

  Så helt ærligt – det er for meget puttenutteri ..

  Støvring, vi kan da ikke stå og synge ud som det franske folk – med en decideret nationalsang. Derfor kan du da have ret i, at vi måske mangler nogle sange – denne Kringsat.. den får mig til at krumme tæer, den er for selvfølende på en forkert måde .. Imagine kan da godt gå – selv om den er naiv, og jeg istemmer ikke, at er der ikke noget at dø for, så er der ikke noget at leve for.

  Gu’ er der så! 🙂

 39. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  Er det bare mig, når jeg tænker, at dette Daesh nærmest lyder som dette udtrukne Squaaash i sodavandreklamen, hvilket dog er lidt morsomt med Finn Nørbygaard i denne ’stupide’ rolle. Jeg er helt færdig over dette Daesh og dets udtale og ligedan Putina …nåh, mors lille putte .. 🙂

  Daesh – det kunne ligne en såkaldt fejltagelse, en såkaldt fejlhandling, som ikke var gået op for noget levende kræ . Hvem pokker har forårsaget, at dette navn blev indført .. ISIS siges i sig selv at betyde det samme, altså at stampe, så hvad skal det til for ???

  Og – Outlandish, dygtige – men hvis det er sandt, hvad Støvring melder ud om, så er der virkelig noget galt i Danmark, hvor Dybbøl Mølle siges at male helt ad Helvede til ..Det er kun os selv, der er idioten her!

 40. Af Niels Peter Lemche

  -

  Daesh betyder simpelhen islamisk stat på arabisk. ISIS dækker mange ting, der intet har med Daesh at gøre, bl.a. en egyptisk gudinde og forskellige organisationer, der bestemt ikke er terroristiske. Derfor er det en god idé at kalde dem, hvad de er. Daish går også.

 41. Af P. Torbensen

  -

  Ja Niels Peter Lemche-Anders Lassen-Kaj Birksted,ingen nævnt ingen glemt-selvfølgelig de var OK.De var mere end OK-Lassen faldt i Italien.

 42. Af P. Torbensen

  -

  Nu handler blokken om de sange vi styrker os ved og det er fuldstændig relevant i en verden i opbrud hvor musikken kan samle.

  Grieg som forfatter men hvorfor ikke som musiker personen deler navn,men ikke som profession og i tid.

  Et episk værk:Edvard Grieg-Peer Grynt Swites 1 og 2 kærligheden til fædrelandet.

  Smetana-Die Moldau-fælles for værkerne,floden/elven for fællesskabet i en opbrydningstid.-den nationale fortælling.

  Leningrads belejring-Schostakovichs Symphony no.7.

  Musikken det musiske billedet er altid fortryllende som forfatteren og fotografens billede.

  Her et link til en anden verden,hvor denne pop sanger også fortæller om et billedet i en moderne tid-hun er utrolig populær for sin tid,uden at være vulgær og ideologisk,selv om symboler godt kan virke sådan.

  https://www.youtube.com/watch?v=t2W47fpL7pI

 43. Af Niels Peter Lemche

  -

  P. Torbensen: 9 APR 1945 ved Comiso. Han var måske heldig. Birksted blev i den grad skubbet til side efter krigen, da flyvevåbnet blev skabt. Dansk smålighed, når den er værst. Så Birksted døde i London.

 44. Af Allan Hansen

  -

  Man kan også “sige, en sang helt uden ord
  – den her er stor – i Europa jeg bor.

  P.S. Det tager mange år (måske hele livet)
  , at spille musik på dette plan.
  Jeg tager hatten af!

  https://www.youtube.com/watch?v=QLj_gMBqHX8

 45. Af J Nielsen

  -

  ”Kæmp for alt, hvad du har kært;
  dø, om så det gælder,
  da er livet ej så svært,
  døden ikke heller.”

  Dø mig her og død mig der. Det lyder i betænkelig grad som Selvmordsbomberens Vise.

  Heldigvis er resten af teksten mere spiselig.

 46. Af Maria Due

  -

  Uenig, Nielsen. Jeg synes, at det er klog.

  Man skal leve, så at man kan dø. Har i øvrigt kendt flere, der syntes, at de havde levet længe nok og ikke gad mere.

 47. Af Maria Due

  -

  rettelse: Jeg synes, at det er klogT

 48. Af John Laursen

  -

  Angående ” De sange vi styrker os ved ” . Hvis man elsker eller bare interesserer sig for vor danske sangskat, så kan jeg anbefale en boks med 11 CD der hedder ” Aksel Schiøtz – komplette optagelser 1933 – 1946 ” som kan købes på http://www.danacordbutik.dk, for 399,50 kr.
  Aksel Schiøtz regnes af mange både herhjemme og i udlandet for Danmarks største tenor-stemme nogensinde – en verdenssanger da han var på toppen.
  Hans fortolkning her af vor sangskat er sublim og med sublimt akkompagnement.

 49. Af Maria Due

  -

  Det er sikkert en muligt at finde nogle passende sange i Aksel Schiøtz’ store repertoire, han var jo også folkekær i årtier.

  For de af jer, der endnu ikke er gået i seng og gerne vil le lidt, kan jeg anbefale to videoer på youtube. På den ene synger Kim Larsen “Kringsatt af fiender” for et danske publikum, og det udarter sig lynhurtigt til et larmende inferno og en krigserklæring. Meget, meget sjovt, og meget, meget dansk. Det er den danske melodi, der bogstaveligt talt bærer dette ragnarok.

  I Norge går det normalt meget højtideligt til, den sang kan indgå i en gudstjeneste, men så kom Larsen derop og forførte dem. Det er også et fast tema, danskere lokker nordmænd og lidt nølende svenskere på glatis (har selv prøvet det :)). Se youtube hvor vores nationalskjald lægger ud og følges op af den lille samiske rocksanger Åge Aleksandersen, der ikke kan synge men går til den med ildhu, hvorefter Bjørn Afzelius høj og stiv med intellektuelle briller giver et forsigtigt smilende bidrag, og Jahn Teigen til sidst sætter i med et brøl i diskanten. Kønt er det ikke, men en morsom illustration af nordiske forskelligheder, som alle er helt bevidste om. Der er ikke meget Sissel Kyrkjebø endsige danske pædagoger og folkeskolelærere over det.

 50. Af P. Torbensen

  -

  Det evige kommentater hamsterhjul kører og Støvrings indlæg rinder alt for hurtigt ud,hvad med kulturen?Knap 2 dage andre får 7 dage eller flere-Berlingske tidende i må godt prioriterer lidt mere på emner ud over den sædvanlige dosis,indvandrer og muslimer debat,som snart tager vejret fra enhver.

Kommentarer er lukket.