EU’s tusmørketime

Af Kasper Støvring 166

 

 

Jamen, det er da også synd for professor Marlene Wind, at Berlingske giver plads til kritik af EU, som om projektets mangel på popularitet har at gøre med avisdebat snarere end med problemer som indvandring og økonomisk stagnation – og med forskere som Wind, der gang på gang agerer fortaler for EU.

 

Faktisk er det slående, hvor dårligt udviklet den fælleseuropæiske offentlighed er, og selv de nationale offentligheder har iøjnefaldende mangler. Men manglerne er nogle andre end dem, Wind beklager. Se f.eks. hvordan debatterne orkestreres. Sidst jeg debatterede med Wind i Deadline, var jeg den eneste kritiker af EU og forsvarer af nationalstaten; jeg var flankeret, pakket ind, ville nogen sige, af to fortalere for projektet. Wind var nemlig sekunderet af De Radikales Sofie Carsten Nielsen. Det havde jeg egentlig ikke noget imod, for debatten var fair, og de to damer havde en lød så ren og skær, at den nærmest gik i ét med luften omkring dem. Men er det ikke symptomatisk?

 

Det er ikke bare sigende, men slående, hvor mange statsbetalte forskere, der forsvarer EU – imens de endnu er ansatte og altså har magt og indflydelse på debatten og på uddannelsen af fremtidens magtfulde embedsmænd m/k. Pluralismen er i den grad en mangelvare på universiteterne. Når forskerne så er pensionerede, bliver tonen en anden. Ja, jeg tænker på professor emeritus Uffe Østergaard, der som bekendt har erkendt, at han ”og mange andre forskere” har taget fejl efter i årtier at have talt om nationen som en konstruktion, der skulle opløses, så nationalstaten kunne forsvinde i tidens malstrøm.

 

De har netop talt til fordel for transnationale organisationer som EU. For mennesker ”har fødder ikke rødder”, med Østergaards udtryk. Nu taler han derimod i et manende billedsprog om nødvendigheden af at indhegne Europa bag fire baner pigtråd, kastelys og bevæbnede vagtposter, mange af dem, og han taler om militære fartøjer, der skal forhindre flygtninge i at komme til det forjættede land. Dét skal han ikke høre ét ondt ord om. Men påfaldende er det da, så lad os tage en runde mere med den gode mand.

 

EU’s aftale med Tyrkiet

 

Men først lidt om det seneste EU-påfund. EU betaler som bekendt Tyrkiet, Europas historiske fjende, milliarder for at indgå en vanvittig aftale. Dér står de så, på de ledsagende pressefotos, Donald Tusk med jordslået pande og ansigtshud som livløst læder – han ved vel, at det hele er noget møg – Juncker med sit slørede blik af rusen fra den cognac, han fik til morgenmad, Schulz med et fjoget grin og Davutoglu, grisk som en grib under brynet, der er ved at vokse helt sammen, fra gammel tid et tegn på noget uheldssvangert, for det minder om en flagermus, der flyver ud i skumringen.

 

En grib i færd med at fortære det ådsel, der kaldes EU? Eller EU på vej ind i tusmørket? Digt selv videre på fortællingen om ”fredens Europa” til akkompagnement af hele den tyrkiske musik. For det skal nok blive festligt, især for de millioner af tyrkere, der visumfrit kan rejse til Europa og se frem til, at Tyrkiet bliver medlem af EU. Vi taler altså om et land, der i de senere år er blevet stærkt islamiseret, om en totalitær stat med en læselysten befolkning. Hitlers ”Mein Kampf” topper her bestsellerlisterne.

 

Mindre festligt bliver det for europæerne, der tynges under byrden af tredive års uløst integration. For jøderne er festen ved at være helt forbi: Tusindvis har allerede forladt Europa. Ingen har valgt disse EU-magthavere, og magthaverne spørger aldrig borgerne, hvad de ønsker. De står alene på scenen med en modstander, de har bedt om hjælp. Bag scenen, i kulissen, står Angela Merkel, den faldne engel, dødsenglen, der måske betyder enden for, ikke bare EU, men Europa som vi kender det. Tilmed giver hun efter for det tyrkiske pres mod ytringsfriheden, sådan som skandalen omkring den tyske komiker, der latterliggjorde Erdogan bl.a. med jokes om hans kønsorgan, har vist. Endnu har vi dog til gode at høre vittigheder om Merkels hældende bryster, rynkede og seje som daggamle appelsiner i turbanen…

 

Sjovt nok er en af de få, der nedlægger veto mod vanviddet, en premierminister for et såkaldt illiberalt demokrati. Men her har man jo også haft konflikten med osmannerne tæt inde på livet.

 

Tilfældet Østergaard

 

Jeg ved ikke præcis, hvornår Østergaards vending er sket, men det må være relativt nyt, for jeg husker, at jeg debatterede med ham ved et stort anlagt Golden Days-arrangement i 2010, og dér var vi ganske uenige. Nu siger han – stort set – alt det, jeg har sagt i årevis, senest i min bog om EU. I Kristeligt Dagblads interview kaldes han ”historikeren, der blev indhentet af virkeligheden”. Han er nu ikke længere idealistisk, men derimod en ”kølig realist”, der mener, at Dansk Folkeparti har haft ret: Velfærden er ikke for alle, der findes ikke ”universelle rettigheder”, og når man siger sådan, mener man i virkeligheden borgerrettigheder, måske til nød rettigheder for europæiske borgere, bestemt ikke for hele verden. Østergaard har også erkendt, at modernitet hverken får religion eller national identitet til at forsvinde, globalisering får heller ikke grænserne til at forsvinde, og det såkaldt grænseløse menneske er en akademikerfiktion. Man kunne føje til Østergaards indsigt, at antallet af nationalstater på verdensplan er mere end fordoblet siden Anden Verdenskrig.

 

Universelle ideer overser det konkrete menneske, siger Østergaard i interviewet: Kultur betyder noget, især vores kristne etik fra Luther og Calvin: ”Dén kultur er særlig for os, og hvis du ikke har den med dig, så risikerer vi, at folk kommer hertil for at udnytte vores velfærdssystem”. Derfor må Europas ydre grænser bevogtes og beskyttes, og dér er det så, at Østergaards billedsprog aktiveres. Sagde nogen Fort Europa?

 

Folket og EU

 

Nu vil regeringen så fornuftigvis have forlænget grænsebevogtningen og ”presser” derfor EU, læser vi i aviserne. Så vi skal lige forstå det ret: En mere end tusindårig nation skal ikke bare spørge om lov, men ”presse” EU til at gøre noget så naturligt som at bevogte sine grænser for at kunne bevare sin eksistens? Vi skal ydmygt spørge det EU, hvis ledere aldrig har vist nogen som helst loyalitet eller samhørighed over for de nationale folkeslag?

 

Det er sandt, at EU er et eksperiment, men eksperimenter slår nogle gange fejl, og så må de opgives. Som med EU. Det betyder ikke, at der ikke findes et Europa og europæiske værdier. Men når folket mis-repræsenteres af magthavere, som det ikke har valgt ind og ikke kan afsætte igen, som tilfældet er med EU, så har folket dog stadig den mulighed at irritere de folkevalgte politikere i de hjemlige parlamenter, som alene er fuldt demokratiske.

 

Så folket stemmer selvfølgelig om deres forhold til EU, ikke om det, politikerne gerne vil have dem til at stemme om – jævnfør afstemningen i Holland tidligere på året, der oprindelig handlede om noget, de fleste allerede har glemt. Så kalder eliten folket for pøbel. Eller som Auken ville sige: Man pisser på dem for så at bebrejde dem, at de lugter.

 

166 kommentarer RSS

 1. Af Uffe Staulund

  -

  @ Jan,

  Du må ud at samle flasker, så du kan få et abonnement på WA.
  Den har et væld af gode alsidige og vittige journalister, der er næsten ingen frelste.

  Det er rent fryd, men deler formodentlig IT afdeling med Berlingske, det er ikke fryd, for abonnenterne.

 2. Af Henning Svendsen

  -

  Selvfølgelig har Josephus skrevet om Jesus men en beretning som de tidlige Kristne lod foregå Langt senere så Jesus var nok en :galning :men han er dog det mest citerede menneske i hele. Verden og selvfølgelig har han levet og sat sine spor. Jan Petersen har vistnok fået konspirationsteorier på hjernen Jesus er ikke 9/11 men en virkelig person og beviset kan JanPetersen få ved at læse det Nye Testamente om nødvendig -ti eller tyve gange !ja det kan godt være træls at blive klogere og derfor er der også mange der falder fra og går tilbage til Ekstrabladet.

 3. Af Jan Petersen

  -

  Uffe, næste gang du henviser til læsestof, så venligst henvis til noget andre kan læse – uden først at samle flasker . . . griner!

 4. Af Jakob Rasmussen

  -

  “Når forskerne så er pensionerede, bliver tonen en anden. ”

  Trevor Phillips varb en af de første, der anvendte neologismen “islamofobi”, som han dengang mente var “nyttig”.

  Han er blevet klogere…

  “Trevor Phillips, en tidligere chef for den britiske ligestillings- og menneskerettighedskommission tegner derimod et langt mere dystert billede af islams plads i vestlige samfund.

  I sidste måned præsenterede han Channel 4-dokumentaren What British Muslims Really Think, der baserer sig på en meningsmåling af muslimske holdninger, som afslører, at socialkonservative holdninger stikker endog meget dybt. Blot 18 procent af britiske muslimer mener, at homoseksualitet skal være lovligt. Fire ud af ti mener, at hustruer altid skal adlyde deres mænd, mens næsten 90 procent ønsker at forbyde hån imod profeten.

  Phillips bemærkede, at »der har åbnet sig en afgrund mellem muslimer og ikkemuslimer«, og advarede imod, at vi uden at erkende det har tilladt, at »der er blevet skabt en nation i nationen, med sin egen geografi, sine egne værdier og sin egen meget adskilte fremtid«.

  »Rom står måske endnu ikke i flammer,« siger han – med ildevarslende hentydning til den konservative Enoch Powells berygtede ’floder af blod’-tale fra 1968 om masseindvandringens perspektiver, »men mens vi nynner til det liberale selvbedrags musik, fornemmer jeg, at noget allerede er ved at smuldre.«”

 5. Af Jan Petersen

  -

  Jacob, er det den her video:

  “What British Muslims Really Think”
  https://www.youtube.com/watch?v=xQcSvBsU-FM

 6. Af Jakob Rasmussen

  -

  Uddraget i mit forrige debatindlæg kommer fra artiklen “’Men du er heller ikke rigtig muslim’” af Kenan Malik, Information 20. maj 2016.

  Følgende uddrag stammer fra samme artikel:

  “Den danske parlamentariker Naser Khader har fortalt om en samtale med en venstreorienteret journalist, som hævdede, at Muhammed-tegningerne fornærmede alle muslimer. Khader svarede: »Jeg er ikke fornærmet.« Hvortil journalisten indvendte: »Men du er heller ikke rigtig muslim.«

  At være en rigtig muslim er fra et sådant perspektiv at være en reaktionær person, der føler sig dybt krænket af tegningerne. Det er en opfattelse, der ikke er så forskellig fra de antimuslimske fanatikeres.”

  Og det er en opfattelse, der heller ikke adskiller sig fra de intolerante, misogyne, antisemitiske islamisters opfattelse af, hvad “en rigtig muslim er”.

  Den yderste venstrefløj – samt Det Radikale Venstre – støtter med andre ord højreradikale, antisemitiske, misogyne, dogmatiske fanatikere, ved at definere dem som “rigtige muslimer”, i stedet for at støtte de moderate muslimer, som f.eks. Naser Khader, der kæmper for demokrati og menneskerettigheder.

 7. Af Jakob Rasmussen

  -

  @Jan Petersen

  Ja, det er vidst Trevor Phillips’ video.

 8. Af Niels Larsen

  -

  http://ekstrabladet.dk/folkets-roest/sag/forskning-islam-er-verdens-voldeligste-religion/5803008

  Hvorfor påføre sig selv en unødig risiko, hvis den kan undgås bare ved at smide barbarerne ud af landet?

 9. Af Allan Hansen

  -

  Jamen dog,,,,,,,,, Jan Petersen
  har lært, at sende links
  det går sgu fremad,,,,, Petersen

 10. Af Ferdinand Egidius Sander

  -

  Den eneste mulighed Europa har, for at stoppe folkevandringen fra de muslimske lande og Afrika, er ved at opføre et hegn med 2000 volt ved de ydre grænser.!! Samtlige muslimske og afrikanske lande er reelt brudt sammen, både økonomisk og ved overbefolkning. Ingen store internationale virksomheder kunne drømme om at etablere sig i disse lande med fabrikker, hvis der hele tiden er fare for terrorangreb, kidnapning, halshugning. og med den kæmpe befolkningseksplosion i aldersgruppen fra 0-40 år uden fremtidsudsigter og job vil de naturligvis forsøge, at emigrere til Europa.
  At forsøge at bekæmpe de muslimske terrorister i Mellemøsten er ren og skær Sisyfos-arbejde, for der vil hele tiden poppe nye islamistiske terrorgrupper op, blot med et andet navn, som følge af håbløse fremtidsudsigter, overbefolkning, arbejdsløshed og fattigdom!!!
  Det hele forårsaget af den hjernedøde religion Islam!!!

 11. Af P Christensen

  -

  Nu skal vi heller ikke nedgøre EU.
  Mens EU ikke kan løse sine egne væsentlige, selvskabte problemer i form af
  immigrations- og finanskriserne,
  har EU dog trods alt skabt irritationsmomenter, i form af cookie-direktivet.
  så vi alle sammen kan sidde og sige ja eller nej til “småkager” hver eneste gang vi indlæser en side.
  Gad vi hvor meget den spildtid koster samfundet?

 12. Af Helge Nørager

  -

  Mange nulevende native americans, ønsker virkeligt Niels, at deres forfædre havde sendt barbarerne retur dengang i 1600-1700 tallet, da de religiøst besværlige rejste til nordamerika, for at undgå religiøs forfølgelse i Europa, mange kristne sekter kunne ikke sameksistere med andre, så de skyndte sig til nordamerika, som jo kun var befolket af vilde.

 13. Af Niels Peter Lemche

  -

  HELGE NØRAGER – 21. MAJ 2016 11:13:
  Hvem skulle de have sendt retur? De sorte? de Gule? latinoerne? Italienerne? Hvis du forventer, at wasp-kulturen derovre har overlevet, så er mangler du i sandhed opdatering.

 14. Af John Laursen

  -

  At EU lader sig afpresse af Tyrkiet udstiller EU`s tåbelige, uduelige og for europæerne katastrofale politik. Europas befolkninger har brug for national sikkerhed, national selvstændighed, frihandel, pragmatiske og realistiske nationale politikere med viljestyrke, handlekraft, rygrad, god moral og anstændighed, der tjener og handler for deres folk og kultur. Europas nationale befolkninger er ikke tjent med EU foretagenet som kun tjener EU nullerternes egne interesser og skadelige, umoralske fantasteri-foretagender.

 15. Af Helge Nørager

  -

  De skulle have startet med at n.gte Mayfl.wer at lands.tte kolonister, de var alle utilfredse religi.se som flygtede pga sameksis.ens problemer i Eng.and.

 16. Af georg christensen

  -

  EU har et gigantisk problem, som ikke allene med “magtbegær kan løses”.

  Den folkelige opbakning mangler overalt. EU´s nuværende samfunds og lobby betalte politikere har simpelthen misforstået deres kald til EU unionen.

  En “EU union” i forening med sine nærmeste og ikke i konfrontation med sine nærmeste.
  En EU union med Russerne og Tyrkerne i forening. En proces , hvor vi de såkaldte centrale ,forener os med Russerne og Tyrkerne og så i fællesskab kommer videre. Vi EU borgerne har alt at vinde Russerne og Tyrkerne har forlængst bevist at de gerne vil være med på “fællesskabets” vilkår. Desværre afvist af EU´s egocentriske “magtbegær”, desværre igen styret af en tysk Maffia. Denne gang skriver jeg ikke “nazist”, ordet har Londons forhenværende overborgmester allerede brugt, derfor vil jeg opfordre magtbegærlighederne til at læse “Karl Marx” beskrivelse af fortidens “lønmodtageres” tilværelser., og en opfordring til at finde nye løsnings modeller, inden “pokerspillernes ludomani” fuldstændig overtager og afgrunden åbnes for ALLE.

Kommentarer er lukket.