Eliten forstår ikke den nye verdensorden

Af Kasper Støvring 72

 

Hvorfor tog vi fejl? Sådan spørger mange i dag efter Trumps sejr. Men ”vi” tog ikke fejl, eliten tog fejl. Dvs. brede kredse inden for medierne, den akademiske verden og det politiske liv. Men ligesom Brexit er Trumps sejr et udtryk for en udvikling, mere koldsindige betragtere har skrevet om længe. Den nye verdensorden, har man kaldt den, blot er den ikke så ny længere. Den har tre hovedkendetegn: 1) Befolkningerne ønsker at sikre den nationale interesse, 2) andre civilisationer er styrkede samtidig med, at 3) Vesten er blevet svagere.

 

Det er en farlig verden, vi går ind i, ikke mindst fordi Vestens eliter er uvidende og prægede af ønsketænkning om, hvordan verden bør se ud. Tænk bare på dæmoniseringen af Trump og Putin og på skandaliseringen af en politiker som Marie Krarup, fordi hun bryder med elitens paradigme – der giver for megen plads til universalisme, idealisme og moralisme – når hun skal forstå Rusland.

 

Elitens fejltagelser risikerer at fremprovokere konflikter. Både indenrigspolitisk, fordi den mangler sans for befolkningernes ønsker (de afvises som populisme), og udenrigspolitisk, fordi den tror, at man kan forme verden i sit eget billede.

 

Hvordan ser denne nye verdensorden ud, som altså ikke er så ny længere? Den er en afløsning af den orden, der opstod i 90erne med sejren over kommunismen. Efter Murens fald skulle det vestlige, liberale demokrati universaliseres til resten af verden. Det var en unipolær verden med USA som den stærke hegemon.

 

I 00erne brød denne kortvarige forestilling sammen, bl.a. tilskyndet af fejlslagne interventioner i Irak og senere i Libyen. Verden var blevet multipolær: Andre civilisationer og kernestater revitaliserede deres egne værdier. Stater som Kina og Rusland blev stærkere og fulgte deres egen, autokratiske vej. Og en ny fjende, islamismen, dukkede op på verdensscenen. Samtidig blev Vesten svækket, både ud- og indadtil – med usikkerhed om sin egen kulturelle identitet og ledsagende fænomener som multikulturalisme, et ufolkeligt, handlingslammet EU, økonomisk krise og islamisering.

 

Det er i det billede, man skal forstå bl.a. Trumps politik, så vag den end forekommer. America First! Det er den nationale interesse, der er det primære. Og det betyder, at vores paradigme til at forstå verden bør være realismen. Stater handler for at overleve, ikke for at være ”gode” mod andre. Trump har tre punkter, der alle følger dette spor: Stands den illegale indvandring, tag arbejdspladser tilbage til landet og ophør med at føre aktivistisk udenrigspolitik.

 

Sådan må det være i en verden, hvor elitens tro på, at liberale værdier er universelle, er en falsk tro. Hvor det er umoralsk at intervenere i andre lande for med magt at presse vores værdier ned over dem. Og hvor det er farligt at gøre det, fordi vi risikerer at udløse meget voldsomme konfrontationer, både med Rusland, men også med den arabiske verden. Anarki og flygtningestrømme, som vi selv bøder for, har været konsekvensen.

 

Først Brexit, nu Trump og siden ikke usandsynligt Front National i Frankrig. Hvornår lærer eliten at forstå den nye verdensorden?

 

 

 

Note: Den bedste, mest klartskuende politiske tænker siden Murens fald, Samuel Huntington, skrev om den nye verdensorden allerede i begyndelsen af 90’erne. Jeg har selv skrevet om fænomenet for langt over 10 år siden og har siden skrevet utallige artikler om denne orden og bl.a. lavet denne udsendelsesrække for Radio24syv, der nok tåler et genhør. Sagt i al beskedenhed – naturligvis!

 

 

 

72 kommentarer RSS

 1. Af Niels Poulsen

  -

  Niels Juul Hansen

  “Hvis disse vrede hvide så De Konservatives og Venstres valgprogram herhjemme, ville de mene, at de var kommunistiske satanister.”

  Givetvis. Jeg betragter Søren Pind som Danmarks svar på Hillary Clinton.

  Hjertet hos de liberale er jo hos de fremmede. Clinton ville tilgodese de illegale mexicanske indvandrere. Løkke, Pind og DA og DI ønsker at udskifte den hvide danske arbejderklasse med fremmed arbejdskraft. Danske kontanthjælpsmodtagere bliver sat på integrationsydelse, mens arabere og afghanere bliver behandlet som herrefolk i kommunerne og får tildelt luksusboliger.

  Jeg har kun et ord for den liberale ideologi, som sætter det internationale over det nationale, og de fremmede over danskerne, især de svage af dem …

  Og jeg forstår heller ikke dit ståsted: Du holder af George Orwell (som vi kan skændes til dommedag om var socialist eller (kultur)konservativ): Men hans forfatterskab er et dybt solidariserende testamente for den hvide underklasse … så hvorfor du tager deres fjenders parti, fatter jeg ikke.

  Der var faktisk en Trump-vælger, som citerede Orwell på valgaftenen som en kommentar til mainstream mediernes ensidige dækning af valgkampen: Truth is treason in an empire of lies.

  Med Trump vender det nationale tilbage: Han tager sig af sit land og tilgodeser dets egne borgere. Jeg håber, at det også bliver sådan i Danmark med tiden: at danskerne, dansk kultur og kristendom igen vil blomstre, mens det fremmede, islam og EU, vil forsvinde.

  Trumps valgsejr er et vendepunkt som østdiktaturenes fald, om end jeg tror, at det kommer til at tage tid, før de europæiske befolkninger får sat de liberale politikere på porten og kastet EU’s åg af sig.

 2. Af Niels Juul Hansen

  -

  @Niels Poulsen

  Først med hensyn til Orwell – så skriver han selv:

  “For perhaps ten years past I have had some grasp of the real nature of capitalist society. I have seen British imperialism at work in Burma, and I have seen something of the effects of poverty and unemployment in Britain…. One has got to be actively a Socialist, not merely sympathetic to Socialism, or one plays into the hands of our always-active enemies”.

  I UK konstaterede Special Branch, at Orwell ikke var kommunist. Han var derimod stor modstander af totalitære, kommunistiske og fascistiske regimer. Havde han levet i dag, så havde han formodentlig tilhørt Labours venstrefløj (han ville helt sikkert ikke have brudt sig om Tony Blair).

  Tilbage til nutiden.

  “Der var faktisk en Trump-vælger, som citerede Orwell på valgaftenen som en kommentar til mainstream mediernes ensidige dækning af valgkampen: Truth is treason in an empire of lies”.

  Apropos sandhed og løgne:

  “Der var faktisk en Trump-vælger, som citerede Orwell på valgaftenen som en kommentar til mainstream mediernes ensidige dækning af valgkampen: Truth is treason in an empire of lies”.

  Fra den borgerlige Berlingske:

  “Han (Donald Trump) er post-faktualiteten i sin yderste potens, som sites som Huffington Post og Politico har optalt. Begge medier gennemgik forskellige Trump-taler med tættekam, og ifølge Huffington »løj Trump 71 gange på en time,« og ifølge Politico fortalte han hver femte minut så grov en løgn, at Politico ville være nødt til at dementere den, hvis webstedet havde skrevet den.”

  Jeg betragter Trump som ‘fakir-løgner’.

  Hvis man fortæller een stor løgn og bliver fanget ‘med bukserne nede’, er det smertefuldt som at træde på et søm. Når man fortæller 71 løgne, så kan man som en anden fakir gå rundt uden at mærke noget. Ingen kan nå at følge med.

  “Med Trump vender det nationale tilbage”.

  Jeg formoder, at du mener det nationalistiske. Donald Trump har overhovedet ingen værdipolitik. For ham har alene magt og indflydelse en værdi. Han har, som en anden con man bildt det uudannede og udannede Foxsegment ind, at han går ind for konservative, amerikanske værdier. At lyve lige så stærkt som en hest kan rende og rage på kvinder betragter jeg ikke som en amerikansk værdi, ligesom jeg ikke mener, at Berlusconi var indbegrebet af italienske værdier og dyder.

  Trump vil hurtigt finde ud af, at han vil være afhængig af eliten i sit eget parti, så der bliver nok ikke gennemført en brøkdel af det, han lovede de fattige arbejdsløse. Hvis amerikanerne genindfører en gammel tradition risikerer han at blive jaget ud af byen, ‘tarred and feathered’, som man tidligere gjorde med bondefangere.

 3. Af Ole Frank

  -

  En Niels Poulsen skriver, at “hjertet hos de liberale er hos de fremmede” -personligt kan jeg forsikre ham om, at det ikke er tilfældet. Dansk folkdanserparti har slet ikke mit hjerte.

 4. Af Niels O

  -

  2016 = 1933 ?

 5. Af Henning Svendsen

  -

  Selvfølgelig skal USA ikke bruge penge På EU østlande det mægtige EU må nu knappe sine egne bukser og NATO dette latterlige foretagende der nu modtager ordre fra et land der slagtede sin kristne befolkning
  Det DF skal gøre det er at rejse til USA og undersøge hvilke konventioner de har underskrevet derovre og så Danmark klistre sig op af de samme .USA er jo Guds eget land så det kan vi vel nok være bekendt
  Det bliver jo nok svært for Løkke selv at få indrejse !-ham der Kristian har ørene slået ud i den forkerte retning og spillede klog da han i TV udstillede sig som den bondeknold han er.

 6. Af welcometrump goodbyeobamawarmakerDe

  -

  De amerikansk-europæiske politik i mellem østen kan kun blive bedre. Obama-Merkels udenrigspolitik med opstart af krig I Syrien, Libyen, Mali, Ukraine, Yemen, Egypten var katastrofal. De er den direkte årsag til 100.000 muslimers død, folkemord på kristne og jøder, fordrivelse af minoriteter.. En uberegnelig flok af flygtninge i Danmark, som alle skattepenge går til. Værre kan det næppe blive, Fogh-Rasmussen har sin del i dette ragnarok.
  Trump foreslår nu at Europa betaler sine egne krige -det har han helt ret i. Hvis det krigsliderlige Tyskland vil krige med Putin -betal det selv, vil Danmark være med, betal selv Løkke, jeg udvandrer til Trumpland!

 7. Af Erik Carlsen

  -

  Hej Kasper. Rigtigt godt skrevet. Mange tak for dette. Jeg tror imidlertid ikke, at den såkaldte politiske/økonomiske elite vil eller har forstået noget. De store vanskeligheder vil tone sig op efterhånden som tiden går. Immigrant problemet er ikke løst overhovedet. Forholdet til Rusland er en katastrofe, og bygger på den helt forkerte antagelse, at Rusland skal være som os. Selvfølgelig ikke. Rusland har sin egen kultur og politiske udvikling, og dette skal vi ikke blande sig i overhovedet Jeg vil takke Marie Krarup fordi hun som den eneste danske politiker har set virkeligheden. Vi skal genskabe et godt forhold til Rusland for at få en varig fred i Europa. Det var os i EU og USA der startede alle vi vanvittige krige i Mellemøsten. Ødelagde unge danske drenges liv, for en vanvittig tro på, at vores løgne var evige sandheder. Nu venter vi på valget i Tyskland, hvor stor AFD vil blive. Frankrig næste præsident bliver sikkert Marine Le Pen. derefter kan vi starte på at afvikle EU Bureaukratiet, som er det værste af det hele. derefter kan vi selv bestemme i vores land.
  EC
  .

 8. Af bent nielsen

  -

  Den radikale, ikke-dansk sindede og muslimsk gifte ni els ju ul han sen har mange og lange indlæg med under “ældre kommentarer”. Men hvorfor skjules en del indlæg når de kommer fra dansksindede og mere nationalkonservative bloggere?

 9. Af Niels Juul Hansen

  -

  @Bent Nielsen alias Preben Jensen 1, 2, 3 etc.

  Er der noget i mine indlæg her, som du er uenig i.

  Det hedder også debat.

 10. Af jan ulrik friis

  -

  Galgenhumor idag fra den tyske løgne presse, der vil at Merkel skal belærer Trump!!?!

  Bemærker at humøret gået helt i sort Mainstream Medier på grund af Trump,
  det i sig selv morsomt, var det ikke det tragiske vores eget danske folk, at vores folkevalgte nu de er blevet valgt, med livsvarig pension i reserve, ligesom ikke længere brug for os, ligesom kun ivejen, vi skal passe på at vi ikke helt mister vores borgerrettigheder, at vi ikke bliver gjort til intet, når vi som nu af vores egne folkevalgte gøres til intet, og islamisterne forvandles i ‘ Herrerfolket’ har vi det etniske danske folk ikke langt igen, hvem har respekt for et folk der er gjort til intet!

  I betragtning Erdogan hans trudsler nu igen i ugen, truer at slippe de 3 millioner islamister ud i et frit stormløb op i Europa……….desværre er der intet der hindrer islamisterne i at fortsætte krigen i Europa, coming to a city near you soon!

  Trump vil at hans folk kommer først, vi har også brug for det at komme først,( nu er vi etniske danske 4 rangs i eget land), vi har brug for at igen blive først i eget land, naturligvis, fordi vi er danske i Danmark, Danmark et dejligt land,her har vi hjemme.

 11. Af georg christensen

  -

  Eliten forstod det bare ikke, den solede bare sig selv i fortidens dagsorden og forstår overhovedet ikke hvad “globaliseringen” er bygget på. Netop herfor bør den gamle illusionistiske selvudnævnte såkaldte “eliter”, fjernes . At få fjernet denne gamle elite ,som stadig er bygget på “enevældens” principper, (om de kaldes demokratier eller diktature) er ligegyltig. Åbenhed og ærlighed bør overalt fordres, om “magtbegæret” soler sig selv voldeligt eller skjuler sig i finansindustriens værdiløshed eller troens ugennemskuelighed er ligegyltig. Igen må jeg hente en gammel “britte” frem. Tingesten sagde bare noget, som jeg stadig tror på: Det handler om “at være eller ikke at være”. I grunden sagde tingesten bare, enten er du LIV, eller er du bare en illusion af LIVET. Ord som vi alle i “globaliserings tankegangen” bør tænke på, som “viden om” i udviklings processen åbnes for alle.

  .

 12. Af Finn Bjerrehave

  -

  Er det en ny verdensorden, når det Demokratiske parti opstiller nominerer måske USA,s mest forhadte kvinde til præsidentposten, og folket fravælger hende ?
  Trump havde gjort sig u-populær i mange kredse og blev ikke valgt på fjentlighed, men udelukkende fordi det Demokratiske parti,s kandidat var så forhadt, at Trump fik ansvaret, og alle venter spændt, og han klarer det vel nok til alles glæde, og frygt.
  Elitens umulige kandidat. Finn Vig

 13. Af Niels Juul Hansen

  -

  Donald Trump:

  »Hvis jeg skulle stille op som præsident, så ville jeg gøre det for republikanerne. De er den dummeste gruppe vælgere i landet. De tror på alt, hvad Fox News siger. Jeg kunne lyve, og de ville æde det råt. Jeg er sikker på, at jeg ville klare mig godt i statistikkerne.«

 14. Af Niels Juul Hansen

  -

  Beklager ovenstående. Så først senere, at det var ‘fake. Sorry!

 15. Af Allan Hansen

  -

  TERROR: Jihad-celle i Ceuta stod for at rekruttere unge via de sociale medier og sende dem i hellig krig.
  Spansk politi har anholdt tre mænd og en kvinde i den nordafrikanske spanske enklave Ceuta på mistanke om at rekruttere unge som islamistiske militante.

  De fire personer er mistænkt for at rekruttere unge via de sociale medier, skriver det spanske Indenrigsministerium i en pressemeddelelse.

  De tre mænd havde sammen med kvinden danner terrorcellen, dedikeret til “rekruttering og radikalisering af børn og unge for at sende dem i krig for ??terrororganisationen Daesh”, står der blandt andet i meddelelsen.

  Daesh er et andet navn for hvad der er bredere kendt som Islamisk Stat eller bare IS. Navnet er dog nedladende og derfor ikke noget, bevægelsen bryder sig om. Af netop den grund har de fleste spanske medier valgt at bruge netop betegnelsen Daesh.

  “Cellen havde en veletableret kommunikationskanal med Daesh-krigere i Syrien, der instruerede dem i at rekruttere nye tilhængere i kampen mod de vantro”, står der i pressemeddelelsen.

  I 2015 anholdt politiet 75 personer i Spanien mistænkt for terror eller tilhørsforhold til terrorgruppen. I år er det tal foreløbigt oppe på 54.

 16. Af H Hansen

  -

  “Hvornår lærer eliten at forstå den nye verdensorden?”

  Når den er erstattet af direkte folkestyre.

 17. Af jan ulrik friis

  -

  Mon ikke Trump vil erklærer George Soros hans organiseret kriminalitet for en terrorgruppe, nu George Soros bringer volden til selveste USA, tidligere skabte Soros kun voldelige opstande i udlandet:…….. Ukraine – Georgia – Tetjenien – Armenien – Mellemøsten – Afrika – Sydamerika – Europa….. men nu har Soros hans organisation tilsyneladende gået det skridt for langt at bringe volden til USA, mon ikke Trump vil slå benhårdt ned imod volden, det må vi håbe, den af Soros og mainstrean medier der opildner til voldelige opstande i USA.
  Soros & mainstream media skabte ‘revolution’rundt i verden, for at styrte lovligt valgte regeringer, der nu også husserer USA, vil at en demokratisk valgt Trump skal bort, tror ikke Trump vil behandle disse med fløjshandsker, snarere erklærer dem fredløse, som del den verdensomspændende terror, at George Soros kommer sikkert til at ruske træmmer sammen med Hillary, og sikkert på livstid, måske endnu længere!

 18. Af Allan Hansen

  -

  Hvem stemte hvad og hvorfor?

  https://www.youtube.com/watch?v=yhUXSX3ZnpE&feature=youtu.be

 19. Af jan ulrik friis

  -

  rettelse: Georgien

 20. Af Jesper Lund

  -

  Jeg gætter på, at Trump bliver den mest løftebrydende præsident i USA’s historie. Og godt for det.

  Hans første tale efter at optællingen viste at han ville vinde, var langt mere afdampet og omfavnende end hans taler under valgkampen. Og bare en kort samtale med Obama har overbevidst ham om at dele af Obamacare skal bevares.

  Vi tvivler på, at der bliver bygget en mur ved grænsen til Mexico, kulminer bliver genåbnet, illegale immigranter bliver udvist, handelsaftaler opsagt eller nogle af hans andre løfter bliver gennemført.

  Han har været “det tavse flertals” talerør udelukkende for at vinde valget.

 21. Af Allan Hansen

  -

  Islam kritikeren Malek Chebel er død 63 år.

  https://www.youtube.com/watch?v=VpQGHBKelaQ

 22. Af Merkel bør ikke være Vestens leder | Kulturkamp

  -

  […] ikke at handle kløgtigt. Det gælder især i udenrigspolitikken. Som jeg skrev i sidste uges blogindlæg, har verden ændret sig. Vesten er svækket, og andre civilisationer er blevet stærkere. Lande som […]

Kommentarer er lukket.