De autoritære ledere er populære i en verden, hvor de liberale har svigtet

Af Kasper Støvring 374

 

Lad os kaste et blik på nogle af denne verdens mægtigste ledere: Trump i USA, Xi Jinping i Kina, Putin i Rusland, Erdogan i Tyrkiet, Orbán i Ungarn, Duterte i Filippinerne og al-Sisi i Egypten. De er ikke bare populære ledere, men også enten stærkt autoritære eller autokratiske, og hvis ikke det, så er de under alle omstændigheder nogle stærke, rå børster. De få, betydningsfulde liberale ledere, der er tilbage – Merkel i Tyskland, Macron i Frankrig – har derimod stærkt vigende opbakning.

 

Den type ledere, der gik ud af den kolde krig som vindere – de liberale – har med andre ord ingen stor appel i dag. Hvorfor? Det skyldes selvfølgelig, at den liberale verdensorden er på tilbagetog, fordi liberalismen ikke har leveret varen. Liberalt demokrati har været i tilbagegang på verdensplan de seneste mere end ti år.

 

Det kan man begræde, og man kan, som jeg selv, takke Skaberen for, at jeg blev født i et liberalt samfund. Held er den måske vigtigste enkeltfaktor i et menneskes liv. Men den taknemmelighed skyldes jo, at jeg er opvokset i et liberalt samfund; er man vokset op i et autoritært, er man sandsynligvis glad for netop det.

 

Som vesterlænding kan man begræde, at den liberale orden går tilbage, men man kan også prøve at forstå det uden at møde op med den sædvanlige dæmonisering. Den liberale analytiker Ian Bremmer forsøger i det seneste nummer af Time at forstå den stærke mands genkomst på verdensscenen. Lad os tage en rundtur.

 

I 1990’erne var Rusland i kaos, og genrejsningen kom først med Putin i 00’erne. Russerne ønsker ikke liberale ledere tilbage. Putin blev genvalgt som præsident med overvældende flertal tidligere på året.

 

I Kina ser man på Sovjets opløsning med skræk. ”Sådan skal vi ikke ende, så vi fastholder vores stærke mand,” synes man at sige. Kinas præsident XI Jinping blev genvalgt i marts, og det skete ugen efter, at parlamentet havde vedtaget, at præsidentposten ikke har nogen udløbsdato. I lighed med Rusland er kineserne meget bevidste om forfaldshistorien i deres nære fortid (ca. 1850-1950), og dér ønsker man ikke at ende igen.

 

Egyptens præsident al-Sisi er militærets stærke mand, der smed islamisterne i Det Muslimske Broderskab på porten og genoprettede landets stabilitet efter det kaotiske arabiske forår, der blot har betydet krig, ødelæggelse og islamisering.

 

I Tyrkiet overlevede Erdogan et kup i 2016. Tyrkiets stærke mand suspenderede dermed væsentlige bestemmelser i retsstaten og kan nu fortsætte med at føre Tyrkiet frem som en ny osmannisk stormagt.

 

Og i Europa bakker mange op om Orbáns udlændingepolitik: I modsætning til de handlingslammede regimer i Vesteuropa og EU, formår han at beskytte den nationale suverænitet og lukke grænserne for ikke-vestlig indvandring.

 

Efter Dirty Harry på klos hold har taget livet af en grusom forbryder, tager han sit politiskilt frem og smider det væk. For i tider med en voldsom stigning i brutal kriminalitet rækker den liberale retsstat ikke. Det udgøres nemlig af svæklinge, af uduelige bureaukrater og korrupte politikere. Så de stærke mænd må tage sagen i egen hånd. For lov må aldrig få lov at underminere orden.

 

Således budskabet. Vi kender denne reaktionære og autoritære idiosynkrasi fra os selv. Ian Bremmer og andre liberale har ret i, at vi skal holde disse tilbøjeligheder ud i strakt arm. Men de fejler i deres kritik af den nye verdensorden, som de stadig ikke helt synes at forstå. De liberale har nemlig selv svigtet. Og verden bliver heller ikke nødvendigvis et sikrere sted, hvis vi følger de liberale, som jeg skrev i mit forrige indlæg – og som også er emnet i mit næste.

 

 

 

 

374 kommentarer RSS

 1. Af Glenn Madsen

  -

  Beklager det hele éngang til uden de jammerlige spørgsmålstegn.

  Den oplyste og menneskekærlige Plinius erklærer således offentligt sig selv som ateist:
  „Derfor antager jeg, at det at søge efter Guds billede og skikkelse, skyldes menneskelig svaghed. Hvad Gud end er (hvis ellers der findes nogen), og hvor han end er, da er han helt sansning, helt syn, helt hørelse, helt ånd, helt sjæl, helt i og for sig selv. … Sandelig, for mennesket med dets ufuldkomne natur er det en særlig trøst, at en vis gud ikke kan alt. Han kan nemlig ikke dræbe sig selv, uanset om han vil det, hvilket er givet mennesket, det bedste der er givet mennesket i livets plagelser; han kan heller ikke give dødelige udødelighed eller genopvække de døde; eller få den der har levet til ikke at have levet; de som har båret æresbevisninger til ikke at have båret dem; og har ingen magt over fortiden, undtagen glemslens, og (for at I kan komme med nogle argumenter, der viser vort fællesskab med Gud) at han ikke kan bevirke, at to gange ti ikke bliver tyve og mange andre lignende ting. Ved hvilket det bliver tydeligt, at naturens kræfter er det, som vi uden at betænke os også kalder Gud. Plin. Nat. Hist. kap. de Deo.
  Citeret fra Shelleys noter til Queen Mab (Dronning Mab), note 13.

 2. Af Niels Larsen

  -

  JAN ULRIK FRIIS

  Vi kan hurtigt blive enige om at samtlige moskeer i Danmark bør jævnes med jorden, så det hedenskab ikke har noget sted at udsprede sit gylle.

 3. Af jan ulrik friis

  -

  Niels Larsen
  Det kan vi hurtigt blive enige om, da moskeer på dansk jord en stor trussel imod Danmark og imod det danske folk, en fatal fejltagelse og dårskab fra start, et redskab til øget islamisk radikalisering, øget vold og terror i Danmark, nedrivning kan derfor ikke gå hurtigt nok!

 4. Af Jesper Lund

  -

  Danmarks fremtid afgøres ikke ved kappebedning mellem Danmarks troende.

 5. Af R.H. Kristiansen

  -

  G u r
  De er ikke elever af Sinai, der har tegnet Taj Mahal. Byggeriet minder mere om persisk arkitektur.
  Taj Mahals bygger Shah Jahans yndlingskone Mumtaz Mahal blev begravet i Taj Mahal. Nordinderne kunne selv. Se bare bygningsanlægget Amber i Nordindien, bygget omkring 1526 til midten af 1500.
  Ingen ved hvilken med sikkerhed, hvilken bygmester, har bygget Taj Mahal. To mænd er nævnt og de er persere begge to. De sidste undersøgelser tyder på Ustad Ahmad Lahori. Tidligere mente man, at det var Ustad Isa, om hvem man er usikker på, om han fantes i vireligheden, fordi man ikke ville, at det kunne være en europæer. En beskrivelse beskriver en urmager fra Venedig, der skulle have været involveret. I 1446 blev Firenzes domkirke bygget med et helt ny kuppelkonstruktion, en konstruktion, der blev kaldt kolumbuserægget, en helt ny form med en dobbeltkonstruktion. Formen var ikke en kugleform, men bygget over en ellipse/muligvis en oval med to forskellige radier. En oval minder i tværsnittet om en ellipse. Taj Mahals kuppel er dobbelt som kuplen i Firenze, der er bygget næsten 200 år før og 100 år før Sinais tid. Det er ikke for at nedgøre Sinai og hans elever, at jeg skriver dette. Sinai brugte kun en enkel kugleform til sine kupler og ideen stammer fra Hagis Sofia (tidligere byzantisk kirke). Desuden var indiske håndværkere berømmede for deres håndværk og var meget bedre en alle håndværkere i de omkringliggende lande, der arbejdede i sten. Inderne havde selv tradition for stenarbejde og havde ikke behov for en tyrkisk indsats, desuden var de dygtige til matematik og det var perserne og grækerne også. Mange andre er blevet nævnt så som Mulla Mushid Shirazi fra Shiraz, Mukarrimat Khan, Mit Abdul Karim Ma’muri, Ata-Ullah, Ali Mardan Kahn. Ingen ved med sikkerhed hvem der var bygmester på Taj Mahal. Nogle mener, at arkitekturen er hinduarkitektur. Alle ville gerne have tegnet Taj Mahal. Idet byggeriet strakte over mange år kan der have været flere bygmestre. En ting er sikkert Shah Jahan ledte efter det bedste inden for arkitektur inden han byggede Taj Mahal og han havde både kunstnere, guldsmede og urmagere med.

 6. Af Niels Lemche

  -

  JESPER LUND, så fuldstændig enig!

 7. Af Flemming Lau

  -

  Jan Ulrik Friis.
  Det var godt at du fik trukket Bent Jensen frem, en af Danmarks ubesungne helte!
  Han har om nogen ført en utrættelig kamp mod det totalitære. Kim Møller har ret i at de borgerlige, hellere ville deltage i en politisk “skønheds konkurrence” end at stå op imod Rødfascismen!

 8. Af R.H. Kristiansen

  -

  Rettelse
  Hagia Sofia, skulle der stå.
  Ingen ved med sikkerhed, hvilken bygmester…
  skulle der stå.

 9. Af Niels Lemche

  -

  R.H. KRISTIANSEN,

  Anthemius of Tralles, Isidore of Miletus, indviet 537. Hvis du altså virkelig snakkede om Hagia Sofia. Omstændighederne omkring bygningens tilblivelse er ikke ukendte.

  Men din rettelse giver ikke mening i kontekst.

  Sinan opfandt heller ikke den tyrkiske moskeform. Fatih moskeen er bygget af Sinan, men ikke den Sinan. Den er ældre.

  Men der er mange om buddet: I dit interessante indlæg om kubbelformer kunne du være begyndt med Pantheon i Rom og fortsat til Gravkirken i Jerujsalem og Klippehelligdommen på tempelpladsen i Jerusalem.

 10. Af Jorn D.

  -

  Kan De li berale, der ikke kan stille noget som helst op overfor de autoritære ledere
  såsom
  Israels politikere, der slipper af med ikke, at overholde konventioner og resolutioner
  ja
  i Israels historie har kun 2 ministerpræsidenter ønsket fred med Palæ-stinenserne
  og
  den ene blev skudt og den anden endte på mystisk vis sit liv i koma
  og
  Israelske autoritære ledere styrer åbenbart CIA og Amerika
  og
  vil nu have væltet Iran og tilføje Iran til rækken af stater i opløsning og kaos
  og
  Israelske styrker bomber nu Iransk millitære installationer i Syrien fra Golan højderne
  og
  har gjort det klart for Syriens regering, at de bliver væltet og udslettet
  hvis
  de gør modstand og forsvarer sig imod Israelske angreb på Syrisk territorie
  ja
  Golan højderne er faktisk Syrisk område, der er besat af Israel
  men
  Israel slipper af med hvad som helst og EU’s svag Pi’ene liberale ledere er lammede
  og
  laver som sædvanlig en “flink mand” Chamberlain overfor Israels truende hårde bananer
  ja
  prøv at lægge mærke til, at alt det Vesten ikke må, gør Israel uimodsagt
  så intet under at:
  “De autoritære ledere er populære i en verden hvor de liberale har svigtet”

  ironi.mus

 11. Af jan ulrik friis

  -

  Lau, ja Bent Jensen vil gå over i historien, denne modige evertyrlige sagnspundne dansker, der i overmod stod, og står op imod en overmægtige trussel fra islam og den samtlige godhedsindustri.

  Næsten men kun næsten på lige fod med Preben F1 Jensen, vil også Bent Jensen i heltekvad blive hyldes af fremtidige danske generationer, denne filosofiske saga skikkelse fra dengang og nu Danmark det danske folk bliver trådt under fode, vovede alt, satsede alt, og stod op imod ondskaben for Gud og Fædreland!

  Lau, det er godt at vide at Gud er på vores side.

 12. Af jan ulrik friis

  -

  ………svar til Lau i filter………

 13. Af Niels Larsen

  -

  R.H. KRISTIANSEN – 11. MAJ 2018 11:29

  Iflg. History Channel var det maharajaen selv, som tegnede Taj Mahal.

 14. Af Niels Larsen

  -

  NIELS LEMCHE – 11. MAJ 2018 11:29 & JESPER LUND

  Så fuldstændig uenig.

  Al religion bør udryddes fra jordens overflade til udelt gavn for menneskeheden og freden.

 15. Af Finn Bjerrehave

  -

  Hej alle, jeg har ikke sympati for Duterte, jeg understreger bare som denne blok ønsker i debat, nemlig den totalitære leder, og har fundet et eksempel, hvad en folkevalgt leder formår, men jeg har ikke set nogen international fordømmelse af Duterte som slår narkomaner ihjel., og selvfølgelig er jeg skuffet.
  Flertalsregering JA TAK. Finn Vig

 16. Af Niels Lemche

  -

  NIELS LARSEN, ja, dit totalitære, kryptonazistiske sind fornægter sig ikke. Vil du selv stå for udryddelsen, og hvordan vil du gennemføre det? Det kræver mere end én gasovn og ét Auschwitz.

  Jeg kan ikke forestille mig, at du har energi til at gennemføre det som folkeoplysning. Det vil tage hundredvis af år.

  Tænk at nogen kan få sig til at skrive den slags infami. Det siger vist mest af alt om den, der skriver det.

  Men hensyn til niveau, Larsen, minder du mig om den amerikanske knægt i skolen i New York, hvis forældre fik følgende brev fra skolen:

  Deres søn har lige siden han kom til skolen bestræbt sig på at nå bunden. Nu er han der og graver videre!

 17. Af Niels Larsen

  -

  Lemche

  Man kunne jo begynde med at fjerne religionsoplysning fra skoleskemaet og undlade at give fri til konfirmationsforberedelse.

  Nonfirmationer er i hastig øgning, skulle jeg hilse og sige. Det tyder på en lige så hastig afkristning.

 18. Af Niels Larsen

  -

  For øvrigt noget, som invasionen af muslimer nok er med til at befordre. Folk gider ikke mere gudeævl.

 19. Af Niels Larsen

  -

  Dine nedrigheder bider ikke på, Lemche. Spar dig selv for ophidselsen. Det er ikke godt for blodtrykket. 🙂

 20. Af Finn Bjerrehave

  -

  Ps. vi skal alle huske her på blokken at skrive før vi læser, nemlig at udstille sig selv, er måske det største selvmål.
  I øvrigt mener jeg at et Ulvepar er fragtet til Ulfborg, enten i en Volvo herregårdsvogn eller en Transit Kassevogn, sluppet løs og derefter har formeret sig, og måske Amdi Petersen griner, og sejren giver stor forvirring i det Danske samfund, som består af gode og unde personer..
  Danske ulve kan ikke klare turen selv, og fællesnavnet Ulfborg er dragende.
  Alle skal snydes. Finn Vig

 21. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  Mit indlæg til Lemche må være gået i filteret – et svar til hans seneste indlæg? 🙂

 22. Af Niels Lemche

  -

  NIELS LARSEN, du kan ikke fjerne svovlduften. Enten er du kriminel eller også er du en psykopat, når du kan skrive det om religiøse mennesker, som du har skrevet jeg ved ikke hvor længe.

  Ethvert hæderligt menneske må stå op imod det, du repræsenterer.

  Men det er ærgerligt at skulle bruge den slags ord om nogen. Og forfærdeligt, at der er andre, der støtter dig. Det siger noget, om hvorfor man må stille sig op og sige: Den går ikke, Larsen! Du repræsentere det ultimative onde.

  Forresten: det skal nok hjælpe på udbredelsen af religionen i den vide verden, hvis du skaber problemer for konfirmationsundervisningen. Wov, sikke en effekt det vil have! Men det viser meget om dig som person, en der lever inde i en lille osteklokke.

 23. Af R.H. Kristiansen

  -

  Niels P Lemche
  Du er historiker, men du ved ikke alt, kan jeg læse mig til. Pantheons konstruktioner er ikke bygget på en oval eller en ellipse, de er bygget på et cirkelslag/kugle. Hadrians hvælvinger faldt ned, fordi han mente at han var så skideklog. Han ville selv tegne hvælvene. Han lyttede ikke til fagfolk.

  Dine udsagn er ikke underbyggede Lemche med al respekt. Jeg ved mere om disse ting end du. Jeg har en dyb respekt for din viden om kristendom, men ikke arkitektur og arkitekthistorie. Men at diskutere hvad der er smukt og ikke smukt har ingen nytte, derfor er arkitektfaget et vanskeligt fag. Det er ikke faktuelt. Man kan beregne om skidtet falder ned, andet ikke. Historien beviser, om det vi laver er arkitektur eller ikke. Man kan ikke Google sig frem til alt, som mange gør. Niels Larsen, han samlede folk omkring sig , som udførte byggeriet. Han undersøgte markedet for den bedste arkitektur og bygmestre og her var kuplen i Firenze en af de interessante konstruktioner dengang. Det er også muligt, at en begavet arkitekt eller ingeniør, eller begge dele har udformet byggeriet. G u r skriver noget ukorrekt, derfor svarer jeg. Jeg konsulterer mine tykke bøger og svarer. Ingen af jer har begreber om hvad arkitekter laver og arbejder med. I tror, at det er en lidt udvidet tømreruddannelse, som tågehornet Kent Andersen engang udtrykte det med sin arrogance, med al respekt for tømerfaget. Min far var en. Min viden har jeg fra verdens største historiker i arkitektur, men det har I blogløver vel ikke respekt for. Jeg er selv ekstemt ydmyg overfor mit fag og undersøger og sætter mig ind i ting. Jeg har været med til at bygge mange store konstruktioner og byggerier og ved en hel del efter over 30 år i faget, samt undervisning i faget. Jeg har også uden beskedenhed modtaget alene og med andre, mange priser. Ingen arkitekt arbejder alene. Udzons konstruktioner i Sidney blev i pricippet løst af en japaner. De er et kugleudsnit. I dag ville man have kunnet løse hans skiser fra konkurrencen, hvor skallerne var mere flade, for i dag har arkitekter og ingeniører et ypperligt værktøj i computerteknologien og derved beregningsmetoder. Jeg har som ungt menneske også løst noget for en kendt arkitekt. Hans navn står på værket ikke mit. Nogle af Arne Jacobsens design er en afgangsopgave fra Kunstakademiet. Sådan er der så meget.

 24. Af R.H. Kristiansen

  -

  Lemche jeg har et svar i filteret til dig. Hvis ikke det kommer frem, sender jeg til din adresse i Sverige. Her har du brug for at blive oplyst. Min viden stammer fra den mest kendte arkitekturhistorier i verden. Pantheons konstruktioner er bygget over en kugle. Hadrians hvælvinger faldt ned fordi han mente, at han selv var den ypperligste arkitekt og lyttede ikke til bygmesteren. Arkitektur er ikke for amatører. Det er ikke en udvidet tømreruddannelse, som tågehornet og arrogantissen K e n t A n d e s e n udtrykte det. I har ikke begreber om hvad dygtige arkitekter arbejder med. Jeg har en dyb respekt for din viden om kristendom Lemche, men knapt så meget vedrørende arkitekthistorie. Det har du mindre forstand på med forlov. Niels Larsen man kan ikke google sig til alt. Og G u r tyrkerne er ikke bedst til alt, det er danskerne og islændinge heller. Nogle er dygtige til noget nogle steder.

Kommentarer er lukket.