De autoritære ledere er populære i en verden, hvor de liberale har svigtet

Af Kasper Støvring 374

 

Lad os kaste et blik på nogle af denne verdens mægtigste ledere: Trump i USA, Xi Jinping i Kina, Putin i Rusland, Erdogan i Tyrkiet, Orbán i Ungarn, Duterte i Filippinerne og al-Sisi i Egypten. De er ikke bare populære ledere, men også enten stærkt autoritære eller autokratiske, og hvis ikke det, så er de under alle omstændigheder nogle stærke, rå børster. De få, betydningsfulde liberale ledere, der er tilbage – Merkel i Tyskland, Macron i Frankrig – har derimod stærkt vigende opbakning.

 

Den type ledere, der gik ud af den kolde krig som vindere – de liberale – har med andre ord ingen stor appel i dag. Hvorfor? Det skyldes selvfølgelig, at den liberale verdensorden er på tilbagetog, fordi liberalismen ikke har leveret varen. Liberalt demokrati har været i tilbagegang på verdensplan de seneste mere end ti år.

 

Det kan man begræde, og man kan, som jeg selv, takke Skaberen for, at jeg blev født i et liberalt samfund. Held er den måske vigtigste enkeltfaktor i et menneskes liv. Men den taknemmelighed skyldes jo, at jeg er opvokset i et liberalt samfund; er man vokset op i et autoritært, er man sandsynligvis glad for netop det.

 

Som vesterlænding kan man begræde, at den liberale orden går tilbage, men man kan også prøve at forstå det uden at møde op med den sædvanlige dæmonisering. Den liberale analytiker Ian Bremmer forsøger i det seneste nummer af Time at forstå den stærke mands genkomst på verdensscenen. Lad os tage en rundtur.

 

I 1990’erne var Rusland i kaos, og genrejsningen kom først med Putin i 00’erne. Russerne ønsker ikke liberale ledere tilbage. Putin blev genvalgt som præsident med overvældende flertal tidligere på året.

 

I Kina ser man på Sovjets opløsning med skræk. ”Sådan skal vi ikke ende, så vi fastholder vores stærke mand,” synes man at sige. Kinas præsident XI Jinping blev genvalgt i marts, og det skete ugen efter, at parlamentet havde vedtaget, at præsidentposten ikke har nogen udløbsdato. I lighed med Rusland er kineserne meget bevidste om forfaldshistorien i deres nære fortid (ca. 1850-1950), og dér ønsker man ikke at ende igen.

 

Egyptens præsident al-Sisi er militærets stærke mand, der smed islamisterne i Det Muslimske Broderskab på porten og genoprettede landets stabilitet efter det kaotiske arabiske forår, der blot har betydet krig, ødelæggelse og islamisering.

 

I Tyrkiet overlevede Erdogan et kup i 2016. Tyrkiets stærke mand suspenderede dermed væsentlige bestemmelser i retsstaten og kan nu fortsætte med at føre Tyrkiet frem som en ny osmannisk stormagt.

 

Og i Europa bakker mange op om Orbáns udlændingepolitik: I modsætning til de handlingslammede regimer i Vesteuropa og EU, formår han at beskytte den nationale suverænitet og lukke grænserne for ikke-vestlig indvandring.

 

Efter Dirty Harry på klos hold har taget livet af en grusom forbryder, tager han sit politiskilt frem og smider det væk. For i tider med en voldsom stigning i brutal kriminalitet rækker den liberale retsstat ikke. Det udgøres nemlig af svæklinge, af uduelige bureaukrater og korrupte politikere. Så de stærke mænd må tage sagen i egen hånd. For lov må aldrig få lov at underminere orden.

 

Således budskabet. Vi kender denne reaktionære og autoritære idiosynkrasi fra os selv. Ian Bremmer og andre liberale har ret i, at vi skal holde disse tilbøjeligheder ud i strakt arm. Men de fejler i deres kritik af den nye verdensorden, som de stadig ikke helt synes at forstå. De liberale har nemlig selv svigtet. Og verden bliver heller ikke nødvendigvis et sikrere sted, hvis vi følger de liberale, som jeg skrev i mit forrige indlæg – og som også er emnet i mit næste.

 

 

 

 

374 kommentarer RSS

 1. Af Niels Lemche

  -

  CARL-ERIK. PEDERSEN, veluddannede mennesker er som regel kloge mennesker, og kloge mennesker tænker over men ingen med tilværelsen. Nogle finder svaret ét sted, andre et andet. Ateisten, som er en relativ moderne person, vælger et af normalt to svar: 1) Der er ingen mening med det og 2) meningen ligger i selve universets mekaniske indretning. Den religiøse finder svar alle mulige steder i en tro på, at der er nogen, der styrer, et højeste væsen, en guddom osv.

  Det er ikke fordi den ene er dummere end den anden, men fordi de finder forskellige svar. Den dumme er den, der hænger dem ud med andre svar end deres egne.

  Så hvordan betragter du dig selv? Er du egentlig ikke en af de dumme, der anser dem, der er uenige med dig for at være dumme?

 2. Af Niels Lemche

  -

  MARIA DUE, jo, jeg gik i gymnasiet klasse med netop en søn af en kendt enemor og karriereperson. Han var selv højt begavet, men kunne ikke få orden på sit liv. Han tog livet af sig i ung alder. Sådan set har jeg haft det så nært hold, at jeg måske ikke behøver også at læse om det.

 3. Af Helge Nørager

  -

  Udover at det pr. definition er trist med en form for diktator.
  Er der få som har henledt opmærksomheden på at en diktator ofte ikke arbejder alene.
  De værste så som Stalin, Mao, Hitler, Pol Pot, Mugabe, Mussolini, Franco.
  Stod aldrig alene.
  Altid var der medløbere.
  Konstant var der ja siger, som melede egen kage.
  Og ganske langsomt opstod der en form for kollektivt vanvid, hvor de underordnede gjorde grusomme ting, den almene befolkning tiede i angst eller stiltiende accept af at ondskaben, altid ramte andre end dem selv.
  Og levede i et håb om at de ville slippe.
  Og det magt tomrum der opstår ved en langt levende diktators død eller afgang, udløser ofte politisk kaos i længere tid.
  Specielt det med magt tomrummet, igennem udrensningen af alle egnede kandidater er for resten af verden i tilfældet Kina.
  Allerede noget som der tales om.
  Dette tomrum vil kun øges med deres beslutning om at præsident kan klistre til magt evigt.
  Det er også den sikre opskrift på en leder som er omgivet af mennesker som aldrig vil modsige deres fodermester.
  Uanset hvor store fejl flertals diktatur har, hælder jeg til den opfattelse at det pt, er den bedste løsning ud alle alle de dårlige muligheder vi har.
  Dog har det at vi kan gå i krig med 1 mandat, baseret på en lang tids offentliggørelse i alle media, af løgne vdr. Saddam og hans masse ødelæggelses våben.
  Løgne som AFR vidste alt om var løgne, så som yellow cake malm fra Mali, løgne om gift gasser som var lagre af det overskud fra Iran irak krig, gas UK og USA selv havde solgt og undervist Saddam i brugen af.
  Løgne der kunne få flertals diktaturet i Danmark til at gå i krig, uden at skamme sig, og senere uden at ville nedsætte en Irak kommission som kunne arbejde færdig,

  Det gør at jeg seriøst tvivler på at det nu er så smart igen med simpelt flertal i så alvorlige sager.
  Jeg så gerne 2/3 flertal før at noget kunne blive til lov.
  Ikke dette latterlige diktatur med 1 mandat.

  Og ASA troen er spændende at lære om. Men kan være ret blodig.

 4. Af Jesper Lund

  -

  Carl-Erik Pedersen
  “Desværre er det igen nødvendig, at skære almindelige fornuftige sandheder ud i pap:
  Den eneste og største trussel mod Danmark, som nation, og velfærdssamfund er: EU´s menneskeretskonventioner, og Islam!”

  EU har ikke sin egen menneskeretskonvention. Europarådet har derimod Den Europæiske menneskerettighedskonvention, som håndhæves af Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol. Konventionen er vedtaget af Europarådets 47 medlemslande, bl.a. Tyrkiet, Østrig, Ungarn, Polen, Rusland, Kroatien, Georgien, Armenien, Aserbajdsjan, Bosnien-Hercegovina og Serbien. Så mon ikke det vil være nærmest umuligt for lille Danmark at melde sig ud af Europarådet for herved at slippe af med konventionen?

 5. Af Niels Lemche

  -

  HELGE NØRAGER, nu ved vi sådan set ikke altfor meget om Asa-troen, og det vi ved, har vi mest fra senere, kristne kilder herom. Men det er da godt med al det der Valhalla, for uden disse “erindringer” om forfædrenes religioner havde v i ikke haft det største kulturværk fra 1800-tallet, Wagners Ring — og er du uenig, så se Stephen Frys program om Wagner.

  Men ligefrem at oplive denne kunstige religion i det 21.århundrede, det er ærlig talt barnagtigt.

  Som jeg skrev tidligere på bloggen, skulle Kasper Støvring have adskildt diktatorerne fra de stærke ledere. For det var jo ikke diktatorerne, han ville diskutere, men netop de stærke populistiske ledere, der er fremkommet i nyere tid. Det er ikke fair — i hvert fald ikke endnu — at sammenligne Orban med Hitler, eller Trump med Mao. Sammenblandingen eller manglen på differentiering har gjort debatten her noget forvirret.

  Men da der givetvis snart sættes et stop for indlæg, så igen tak til Støvring for en godt redigeret blog, hvor skarpe meninger har fået lov til at kæmpe om læsernes gundt.

 6. Af Helge Nørager

  -

  Niels, jeg ønsker ikke at genoplive ASA troen.
  Jeg skrev at den var spændende at lære om.
  Og du har da ret at de kilder jeg kender skriftlige er senere kristne, og at de derfor skildre troen meget negativt.
  Men Niels der findes også en del Runesten, gravhøje der ikke var helt tømt, og der er som også blevet udgravet en del bopladser som giver et indblik i hverdagen før kristus indvandrede.
  Og ændrede livet for Vikinger radikalt.

  Og det som er mest lærerigt er den kendsgerning at en religion kan let udskiftes blot magthavere føler et behov.
  Men det er måske for tungt ?.

 7. Af R.H. Kristiansen

  -

  Lemche
  Süleymans moskeen/Külliye er bygget omkring 1551-1557. Hele området kunne være selvforsynet som en regulær by. Området har en meget fin plan. Jeg kiggede planen op. Jeg har en bog om hans værker. Her ligger Sinan og hans kone, Haseck-Hurem-Sultan begravede. Selim moskeen, som er et af hans formeksperimenter, er bygget over en ottekant og menes at være opført ca. 1569-1575. Interessant nok blev Kapi Aghasi Madrasa, Amasya, 8 kantede anlæg, som ligger i Antolien bygget ca. hundrede år før, eller i 1488. Anlægget er inspireret af persisk arkitektur.
  Der er meget at kigge på. Amber med Jaigarh Fortet i det nordlige Indien er et fantastisk forsvarsanlæg med en park ved vandet, udformet som næsten kvadrisk halvø. Fra ca. 1526.

 8. Af Jan Petersen

  -

  I øvrigt lidt “næsten korrekt information” fra finansministeren i denne JP.dk artikel:

  “Rapport: Ikkevestlige indvandrere koster 33 milliarder årligt”
  https://jyllands-posten.dk/politik/ECE10591277/rapport-ikkevestlige-indvandrere-koster-33-milliarder-aarligt/

  Så vidt – jeg erindrer – er nævnte 33 mia kr et gammelt 2014 tal. Senere korrigeret til 36 mia kr som et 2015 tal. Lidt almen hovedregning siger da, at tallet anno 2018 er ca minimum 47 mia kr pr år. Læs i øvrigt artiklen – det er en fremskrivning frem til år 2100. Med samme nedslående mega omkostning som resultat. 🙁

 9. Af Carl-Erik. Pedersen

  -

  Ja, det er lidt svært at svare på dit spørgsmål ; Niels Lemche, og da jeg har som opfattelse, at jeg gerne vil være en ærlig person, har jeg gennem nu 77 år lært livet, at kende på den hårde arbejdsomme måde og har gjort mine egne vurderinger verden rundt!
  Derudfra har jeg separeret skidt og kanel!

  Så fra mit synspunkt, er de religiøse foretager som den kristne kirke og islam, at betragte som kriminelle organisationer, når vi ser på deres sidste 1000 års udøvelse af deres religion, og deres bedrag af menneskeheden!

  Hvis du mener, at jeg er dum, og du er klog, så er dette jo din opfattelse
  , men jeg står fast på, at bedrage andre mennesker er en kriminel handling, uanset om det er religiøs eller økonomisk! så Lemche bedrageri er bedrageri, og hvis du er heldig så ses vi i Valhalla! Derfor undre det mig hvem der er idioten?
  Mvh.

 10. Af Helge Nørager

  -

  Jan du spurgte tidlige på blog om MSM news vdr. Salisbury.
  Kan forstå du ikke læse britiske aviser særligt tit, vil anbefale the guardian. 🙂
  “https://www.theguardian.com/uk-news/2018/mar/28/skripals-poisoned-from-front-door-of-salisbury-home-police-say”
  “https://www.theguardian.com/uk-news/2018/apr/02/salisbury-attack-sites-decontamination-russia-sergei-skripal”
  “https://www.theguardian.com/uk-news/2018/may/08/salisbury-attack-police-continue-examine-home-sergei-skripal”
  Som du kan se er der den sidste tid skrevet en del, og hvis du læser artikler får du nogle svar.
  Men som mig vil du sikkert også føle at der er en del uklart i deres beskrivelser og nogle logiske selvmodsigelser, vdr. gift, og dens robusthed, men mangel på mulighed for at fremskaffe en prøve til Rusland.

 11. Af Carl-Erik. Pedersen.

  -

  Jesper Lund.
  Hvorledes kan det være muligt for Polen Tchekien, og Ungarn at holde muslimske asylsøgere ude fra deres land, når det er umuligt for Danmark?
  Mvh.

 12. Af bent jensen

  -

  Vil foreslå at man ser på JUFs indlæg 19.25 under “ældre indlæg”. Mit halvlange svar til JUF og andre kom dog ikke på. (?) Måske fordi det indeholdt kritik af feminister, rødbrune kliker og li s beth/j hansen mfl. ( ?? )

 13. Af Jan Petersen

  -

  “Jan du spurgte tidlige på blog om MSM news vdr. Salisbury.”

  Helge, jeg har læst mange forskellige udenlandske medier omkring “gift fis i Salisbury”. Største problem for dem alle er vel – at rapportere seriøst omkring “plantet fake shit”. Bortset fra det, så mente jeg dansk MSM dækning af sagen. Hvor mange danskere – bortset fra dig og mig og et par andre – Googler udenlandske medier? 😉

 14. Af bent jensen

  -

  Nå, så var der da to-tre forrnuftige og begavede indlæg fra l em che. Iøvrigt kan man blive meget oplyst om de “svenske” tilstande som er begyndt at hærge Dan mark, hvis man læser den korte avis og snaphanen.

 15. Af jan ulrik friis

  -

  Carl- Erik har egentligt for en stor % del ret i: ” når i er døde, så er i døde! ” dog med visse undtagelser fra reglen, smal er den sti som fører til livet, her gælder det tro.

  Aftenen før Jesus blev henrettet, sagde Jesus til sine disciple: ” Fat mod! Jeg har besejret verden.” ( Joh: 16:33)

  Jesus: ” Hvis I har tro på størrelse med et sennepsfrø, vil I sige til dette bjerg: “Flyt dig herfra og derhen, ” og det vil flytte sig, og intet vil være umuligt for jer.” (Matt 17:20)

 16. Af Jan Petersen

  -

  I øvrigt er al det religiøse junk stadig udtryk for – årtusinder overlevet fake news. 🙁

 17. Af bent jensen

  -

  Prøver igen, måske der var tale om et teknisk kiks, siden et halvlangt indlæg ikke blev synligt. (?) Ja n ul rik fri is havde et indlæg 19.25 (under ældre indlæg) som forklarer noget om hvorfor hundredtusindvis af danske og svenske mænd og familier er havnet i elendighed og retsløshed. En af årsagerne er at mændene har været for vattede, og har ladet sig tromle ned af de politiserende feminister. Se den korte og snaphanen osv.

  Til ateisterne: I bliver nødt til at indrømme at universet er den største af alle gåder. I har ikke gennemskuet hvad der ligger bag ved det hele, det har ingen, og derfor er der grund til en vis ydmyghed og respekt overfor de mange undere som findes på vor jord og ude blandt stjernerne.

 18. Af Carl-Erik. Pedersen.

  -

  Lemche når organisationer som kristendommen og islam bliver skabt for, at dominere andre mennesker med budskaber om himmerige efter døden, er det falsk annoncering, og derfor selvfølgelig en kriminel handling!
  Derfor betragter jeg mig selv som hørende til de kloge!
  At køre virksomheder der reklamer med paradis, eller 72 jomfruer til fri af benyttelse efter døden, uden beviser, da der jo aldrig er kommet nogen tilbage der kan bekræfte sandheden i postulaterne, er det største bedrageri af en størrelses orden menneskeheden nogensinde har været udsat for, og samtidig indtager disse organisationer makt positioner, hvor man får folk til at slå hinanden ihjel, så der er den italienske mafia peanuts i sammenligning!
  Så normal tænkende væsner der har erkendt “Darwins” teorier som rigtige, i henhold til menneskehedens opståelse! må jo gnisle tænder når man får alt muligt religions hysteri præsenteret!

  Så burde ikke både den kristne kirke, og islam fremlægge beviser for deres postulater? Var det ikke noget for forbruger rådet, at undersøge, da det jo er ulovlig at annoncere falsk!
  Mvh.

 19. Af R.H. Kristiansen

  -

  Min mor er historiker med speciale i vikingetiden. Der forskes i asetroen. Vi har en del mere om emnet i gymnasiet end man har i Danmark. Det er selvfølgelig naturligt. En stor del af sagaerne er skrevet i Island, med selve troen er meget ældre. Hávamál/Den højes tale (Odin) er nedskrevet í Eddakvadene, men menes at være ældre og er en del af asatroendes skrifter nu i dag. Der står mange kloge ting i Havamål. Bland andet, at man aldrig skal være venner med sine fjenders venner. Hávamál havde vi i gymnasiet i islandsk, samt Eddukvæði med Hávamál, Egils saga og Njals saga. Dem læste vi som litteratur. De er ganske sjove at læse. Egil var en værre bølle. Den er meget underholdende, men der er ligeså stort persongalleri som i russiske romaner.

  Ásatrúin har været eksisterende i Island i mange år. Min grandfætter er en asertroende og han er en ganske normal moderne mand. De har et trossamfund i Island.

 20. Af Jan Petersen

  -

  Dagen idag – Kristi Himmelfartdag – er fake news OG falsk reklame. 🙁

  “Kristi himmelfartsdag (Festo Ascencio eller Ascencio Domini) er en kristen helligdag, der fejres til minde om Kristi Himmelfart 40 dage efter hans opstandelse påskedag. Denne dag steg han til himmels og blev ophøjet til Guds højre hånd. I Danmark og de fleste andre vestlige lande er den national helligdag.”

  Noget lignende ses vel kun på Tom & Jerry tegnefilm show. I øvrigt en del mere ærligt. De giver sig i det mindste kun for det – de er – tegneserie figurer. 🙂

 21. Af bent jensen

  -

  Det er indlysende at den ideologi og moral der er skabt af en voldelig og morderisk røverhøvding, ikke er troværdig. Kun hjernevaskede hopper på den limpind. Men den moderne kristendom er jo ikke morderisk og opfordrer ikke til massemord på uskyldige.
  Der er meget i kristendommen som det er svært eller umuligt at tro på, men hvorfor ikke opfatte kristendommen som et symbolsk system, hvor man i kirkerne kan vise sin respekt og ærefrygt for det ufattelige univers og skabelsen af det. Gennem tiden har kristne begået mange fejl, men kristendommen har også gjort meget godt, og den var med til at bringe Europa fra førmiddelalderens mørke til renæssancens lys og nutidens demokrati med respekt for det enkelte menneske.

  At vi så nu igen efter årtiers rødbrune løgnepropaganda og indoktrinering atter synes på vej mod åndsformørkede tider, er nok ikke kristendommens skyld. Den var ihvertfald en lang overgang med til at skabe frihed, folkestyre og civiliserede omgangsformer.

 22. Af Jesper Lund

  -

  Carl-Erik Pedersen
  Den Europæiske menneskerettighedskonvention stiller ingen krav til medlemslandene om at modtage asylansøgere. EU blander sig ikke i, hvorledes Ungarn beskytter sine grænser til lande, som ikke er medlem af EU.

  Ifølge Dublinforordningen skal en asylansøger søge om asyl i det første EU-land, vedkommende ankommer til, og hvis han eller hun krydser grænsen til et andet EU-land efter at være registreret med fingeraftryk, vil vedkommende blive returneret til det første EU-land igen. Denne ordning vil lægge et forholdsvis stort pres på de lande, der udgør EUs ydergrænser, fordi disse som regel vil være de(t) første land(e), som asylansøgere ankommer til. For at råde bod på dette forhold, forsøger EU at fordele asylansøgerne. Ungarn, Polen og andre lande nægter at være med i denne fordeling.

 23. Af Jan Petersen

  -

  I øvrigt vil enhver anstændig virksomhed løbe ind i alvorlige problemer, hvis virksomheden annoncerede med – et eller andet “vidundermiddel” der kunne gøre “jomfruer” frugtbare. Eller “abracadabra trylleformler” der kan få folk til “at gå på vandet”. Første druknede vil udløse en retssag øjeblikkelig! 😉

 24. Af R.H. Kristiansen

  -

  Jan her er du helt forkert på den. Hvis vi ikke havde kendt den kristne tro nu i dag, ville alle læse om pigen, der blev gravid uden at have samkvem med nogen og manden, der steg op til himmelen. Det ville alle have læst på MSM og delt på facebook.

 25. Af Jan Petersen

  -

  AF R.H. KRISTIANSEN – 11. MAJ 2018 0:02, jeg fatter i øvrigt ikke rigtig noget af det – efter min mening – usammenhængende ævl – sorry! 😉

 26. Af Jan Petersen

  -

  I øvrigt undskyld til AF R.H. KRISTIANSEN – 11. MAJ 2018 0:02, jeg tror, at jeg forstår lidt af ironien nu. 😉

 27. Af bent jensen

  -

  Hvorfor påstår den gamle 68’er je sp er lund, at EU ikke blander sig i Ungarns grænsekontrol…? Det er da vist i strid med sandheden. EU har da iflg. aviser truet Ungarn med straf og sanktioner, hvis man afviser migranter. Det er nok tomme trusler, men alligevel. Dublinforordningen virker oftest slet ikke, og menneskerettighederne gælder efterhånden kun for migranter og kriminelle, mens almindelige borgere gøres mere og mere retsløse. Men som tilhænger af masseindvandring vil lund vel gerne bortforklare EUs skyggesider.

 28. Af bent jensen

  -

  I kommunismen, nazismen/fascismen og islamismen finder man den totale menneskeforagt. Noget der blev og bliver omsat til mord på millioner af uskyldige borgere. Det er sært at de rødbrune tankesæt stadig har mange tilhængere, for verdens erfaringer med totalitær politik er jo helt forfærdelige. Er man fan af disse forskruede ideologier er man enten uvidende og historieløs, d um som sno t eller via indoktrinering forvandlet til en robot og nyttig idiot. Støtte til de rødbrune er selvmorderisk og udtryk for (kollektiv) sindssyge. Se national geographic og you tube film om terror i 1920-45 i Rusland og Tyskland, og pt. i Afrika, Mellemøsten og England osv.

 29. Af Mehmet Sami Gür

  -

  AF NIELS LEMCHE – 10. MAJ 2018 19:21:

  Taj Mahal i Indien og Stari Most broen i Mostar i Bosnien er også en elev-arbejde af Koca Mimar Sinan. Begge vidundere er med i UNESCO’s kulturarv-listen.

  15. og 16. århundreder var helt bestemt nogle helt fantastiske tider for tyrkerne. Ali Kuscu, Piri Reis, Barbaros Hayreddin Pasa, Turgut Reis (Dragut), Aksemseddin, Oruc Reis, Seydi Ali Reis, Takiyüddin, Müneccimbas? Ahmed Dede, Sultan Mehmed Khan (Erobreren) den anden, Yavuz Sultan Selim Khan (Den første Khalif), Muhtesem Kanuni Sultan Süleyman Khan (the magnificent legislator), Mirim Celebi, Bergamal? Kadri, Katip Celebi, Sabuncuoglu Serafettin, Hezarfen Ahmet Celebi, ?brahim Müteferrika, Lagari Hasan Celebi, Evliya Celebi, Ebussuud Efendi og m.m.

  Kilde:
  https://en.m.wikipedia.org/wiki/Mimar_Sinan

 30. Af Bjørn Sørensen

  -

  @ Carl-Erik. Pedersen

  Med den Luthers protestantisme blandede kirken sig udenom det politiske og koncentrerede sig om det menneskelige, som er kristendommens budskab.
  “Giv kejseren hvad kejserens er og Gud hvad Guds er.
  Er et klart budskab om at den protestantiske kirke ikke skal blande sig i det politiske.
  Kristendommens budskab er at hjælpe befolkningen til at få et godt liv.
  Livet er svært, det ved enhver, men den kristne religions opgave er hjælpe befolkningen til at gøre det rigtige for kunne trives i en tilværelse som er fyldt med konflikter og menneskelige traumer, som kan være svært at overvinde.

  At kirken har været misbrugt og ladet sig misbruge til at forsvare magt interesser er historien fyldt med, er desværre en realitet. det bunder i menneskelig svaghed overfor magtens indflydelse.

  Til trods for det er den kristne religion stadigvæk en redningsplanke for befolkningen, fordi vores politikerne ikke formår at forstå den menneskelige tilværelses mangfoldighed, som kristendommen forstår.

 31. Af bent jensen

  -

  Ja, overfor de totalitære ideologier og religioner er kristendommen den eneste mulighed for at civilisationen kan overleve. Den radikale, falske, feministiske og hykleriske pladderhumanisme har ihvertfald spillet fallit. Og er blevet til svigt på svigt. En blodrød trojansk hest i vor midte.

 32. Af bent jensen

  -

  Når det gælder fremmede og fjerne folkeslags velbefindende, så er de radikale og skabsradikale dybt bekymrede. Når det drejer sig om danskere er de kolde og ligeglade.

  Når det gælder afrikanere og arabere, er godheds- og indvandringsindustriernes tilhængere helt oppe på mærkerne, og året rundt kæmper de for at disse udlændinge kan få det godt, og for at deres familieliv og menneskerettigheder kan blive respekteret. Når det drejer sig om danskeres livskvalitet og MR er de tavse og ligeglade.

  Når det gælder migranter er der ingen ende på de radikale humanisters godhed, næstekærlighed og gavmildhed. De forærer gerne landet, byerne, arbejdspladserne,
  velfærden, kvinderne, sundheden, sengepladserne, friheden og sikkerheden væk til migranternes hærskarer. Migranter har krav på boliger, jobs, familieliv og respekt for deres kultur. Danskere har kun ret til foragt, jobtab, hjemløshed, skilsmisse, elendighed, sygdom og retsløshed. (Bare studér de sidste mange års politik)

  Når migranter er så “uheldige” at de kommer til at begå kriminalitet, er det forståeligt og undskyldeligt. Men for danskere er der ingen undskyldning. Når migranter møder modgang, er det tragisk og sørgeligt. Når danskere møder modgang, er det ligemeget.

  Måske sat lidt på spidsen. Men vi danskere er blevet 3. klasses borgere i vores eget land mht. boliger, jobs, velfærd, sundhed, familieliv, førtidspensioner og meget mere. Se den korte a vis.

 33. Af bent jensen

  -

  Nå, nu er mit svar til jan ulrik friis 19.25 kommet på. Se kl. 21.24 under ældre indlæg igår.

 34. Af bent jensen

  -

  Også vores penge giver man væk i stride strømme. En problematisk migrantfamilie der havde overfaldet andre beboere i opgangen, blev belønnet med en villa til 2.5 millioner. (der var vist også noget med to-tre koner og 10-16 børn?) Se den korte.

 35. Af svend jensen

  -

  @MEHMET SAMI GÜR – 11. MAJ 2018 1:46
  Tyrkiets forhold til det civiliserede Europa har altid været demonstrationer af tyrkisk afmagt og mindreværdskomplekser:

  De russisk-tyrkiske krige udgør 10 krige mellem Rusland og Osmannerriget 1676-1878. De omhandlede herredømmet over Sortehavet og omliggende lande i Kaukasus og på Balkan samt over Stræderne, udsejlingen fra Sortehavet til Middelhavet. Storbritannien og Frankrig støttede det døende Osmannerrige i Krimkrigen 1853-1856.
  Totalt tyrkisk nederlag ved belejring af Wien 1683.
  Den græske frihedskrig mod det tyrkiske åg 1821-1829.
  Janitsharernes oprør 1826.
  Oprøret i Ægypten 1831-1833.
  Opstand på Kreta 1867 mod det tyrkiske åg.
  Den bulgarske rejsning 1875-1877 mod det tyrkiske åg.
  EU’s de facto afvisning af Tyrkiets medlemsskab af EU 2018.
  Kendsgerningerne taler for sig selv – Tyrkiet var og er altid Europas fjende.

 36. Af Niels Lemche

  -

  CARL-ERIK. PEDERSEN, du forstod vist ikke helt, hvor jeg ville hen; men jeg må rubricere dig blandt de dumme, fordi du hele tiden dømmer dem, der er uenige med dig, og ikke forstår eller snarere ikke vil forstå, at de mange religioner i verden er resultatet af menneskers forsøg på at få en mening med deres liv. Der er intet forargeligt ved at bekende sig som ateist; men det er forargeligt at regne dem, der ikke gør det for dumme. Derved stempler du dig selv.

  Det med konspirationsteorien vedr. religionerne er noget selvopfundet sludder. Du kan studere kristendommens historie. Det tog 300 år, før den blev statsreligion (om lidt kommer Petersen braldrende ind med sit sædvanlige vrøvl). Vi kan følge religionens udvikling hele vejen. Åbenbart havde den i sig et budsklab, som efterhånden tiltalte flere og flere mennesker i datiden: Budskabet om lighed mellem mennesker, om at der er nogen/noget, som ser til menneskers vel, alt det der, som folk så tog til sig, idet de samtidigt afviste andre former for tro som utilstrækkelige tilværelsesforklaringer.

  Ingen religion overlever, hvis den bliver umoderne, dvs. ikke lever op til forventningerne hos mennesker, når de søger mening med tilværelsen. Det er der, hvor Islam har det store problem lige nu. Islam har en meget vulgær og morderisk højrefløj, salafisterne, Islamisk Stat — you name it. Totalt ude af trit med nutiden, men ikke desto mindre parat til at myrde løs for at tvinge folk ud af moderniteten. Den katolske kirke forsøgte det samme, da modreformationen satte igang. Luthers anklager mod den del af kristenheden var netop, at den ikke levede op til de krav, mennesker måtte stille til dem, der stod for administrationen af troen.

  Men du postulerer bare løs som en anden Petersen, generaliserer og afslører derved blot, at du ikke har tænkt over tingene. Modsat f.eks. Jesper Lund, som har samme grundholdning til religion som dig, men forstår problematikken.

 37. Af Niels Lemche

  -

  BJØRN SØRENSEN, du er faktisk inde på noget rigtig om kirken, som lader sig misbruge, men overser en enkelt ting: Hvad og hvem er kirken? De troendes samfund. Dvs. kirken er ikke en institution, der regulerer menneskers tro og tilværelse, den er dem, der er medlemmer af kirken. Men da det er mennesker, vi taler om, kommer alle de sædvanlige menneskelige dyder og unoder frem, især lysten til at dominere andre. Luthers opgør med den katolske kirke handlede mest af alt om, at kirken, dvs. dens kleresi, havde gjort sig til herrer over mennesker, dvs. havde etableret sig som en instution ikke af de troendes samfund, men over de troendes samfund. Derfor ligger der hele tiden i protestantismen, at enhver er sin egen præst, og dem, der er ansat, er det til at forkynde evangeliet og forvalte sakramenterne — idet fem af de syv katolske sakramenter blev afskaffet. Men naturligvis, fordi vi er mennesker, har man forsøgt at omgøre det. I Sverige har man en ærkebiskop, som er kirkens overhoved. Rent blasfemi. I Danmark har vi en række biskopper, som er embedsmænd. De udgør ikke en særlig gruppe blandt de kristne, men har et job at udføre. De er i virkeligheden kontorchefer. Overhovedet er dronningen. Her kan Lau i øvrigt få at vide, at hans adskillelse af det religiøse og det verdslige er noget vrøvl. Den danske kirke har et verdsligt overhoved.

 38. Af Henning Svendsen

  -

  Pigen der blev gravid uden at have samleje med Josef-et par stykker her på bloggen bør nok tørre det smørede grin af ansigtetog sætte sig bedre ind i tingene!!-i Templet var overste præsten Gud som også havde til opgave at sikrer slægtens videreførelse?? Og dermed kan man sige ar jomfruen er befrugtet ved Gud.
  Man havde også Tempelskøger der underviste de unge Præstesønner.
  Så bag ved disse historier findes der en virkelighed og hvor der findes en virkelig verden findes det også en uvirkelig verden hvor alle de ubesvarede spørgsmål venter på at blive opklaret.

 39. Af Niels Lemche

  -

  Her er i øvrigt en bog, som vil få selv Jan Petersens konspirationsteorier til at blegne. Jan: det er lige noget for dig:

  Edward Hendrie, The Greatest Lie on Earth: Proof That Our World Is Not a Moving Globe (2016)!

  Eulogien for den på Amazon starter således: “This book reveals the mother of all conspiracies”. Er du ikke allerede på vej hen til boghandleren?

 40. Af Niels Larsen

  -

  Specielt til Gür:

  “I 2014 og 2015 besøgte jeg Tyrkiet på vegne af KU for at observere det tyrkiske præsidentvalg (2014) og parlamentsvalg (2015) i en tid, hvor der stadig var et spinkelt håb for, at Tyrkiet kunne vende tilbage til Vestens værdier.

  De oplevelser, jeg fik med hjem i bagagen, har på alle måder gjort det klart for mig, at Tyrkiet intet har at gøre i Nato.

  Jeg oplevede et vanvittigt regime og mødte højtstående ministre i Erdogans regering, der åbent talte om afsekularisering og ottomansk genoprejsning. Det mest ekstreme tilfælde var, da en ledende figur fra Erdogans parti (AKP) forklarede os internationale gæster, at Vesten var fascister, og at Tyrkiet var det eneste sande demokrati.”

  https://jyllands-posten.dk/debat/breve/ECE10592079/tyrkiet-har-intet-at-goere-i-nato-det-er-et-vanvittigt-regime/

  Jeg citerer: “et vanvittigt regime”.

 41. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  Niels Peter Lemche

  Det er nu ikke så dumt af Carl-Erik, hans forhold til religion, at folk er dumme. Det er der nok nogle, der er – men det handler om, at religioner el filosofiske retninger, hvor det ikke lige handler om en treenig guddom, er fatale i den forståelse, at det forventes, at folk er med. Jeg har dog ikke nået at læse alle indlæg på bloggen.

  Religioner er en slags retningslinjer fra gammel tid, så der var orden i geledderne af mennesker. En slags grundlov i et givent samfund.

  Sad el sidder der vitterligt en personificeret gud af en slag, så måtte vi jo til at opdrage ham lidt .. vil jeg tro. 🙂

  Det er så forskelligt, hvad folk hælder deres hoved til og har behov for (selv om de fleste bliver tvangsindlagt igennem deres opdragelse af forældre og familie). Andre skifter som voksne til anden religion eller livsfilosofi, andre igen afviser religion og dermed religions-tilhørsforhold.

  Det er et behov, og jeg synes, at du ganske fint meddeler om præsters gerning, og at det er folk selv, der udgør kirken, såvel som den vil svinde ind, hvor den ikke mere kan sige mennesker noget. MEN – sådan er det formentlig ikke kun fordi der med en tro/religion er sat en ypper-ypperste-præst ind, den helligste af de helligste mænd på jorden, nemlig en gud, altså Gud, som vi fra barnsben i den kristne kirke lærer, at han står over alt, han passer på dig- og han ser alt.

  Lige det sidste er da skrækindjagende for et barn, at det kontrolleres på den måde for sit bedste vel.

  Værre er det med religioner, der ikke er kommet videre i en forståelse af mennesket og stadig dominerer dette.

  Vedr. Dronningen som øverste for kirken, så er hun altså medlem af denne og troende. Jeg ved ikke om hendes far, Kong Frederiks tro eller forhold til religionen her i landet – men i ældre tid, så var kongen el den øverste i et land anset for at være i direkte linje med Gud, altså lige under ham og dennes sendebud, såvel som lægen i et samfund nærmest i ældre tid havde samme status i forh til denne lige linje fra Gud.

  Det styrkede naturligvis autoriteten for de øerste i et samfund, og dermed havde folk sig at rette.

  Religion/erfilosofiske retninger i et land er som politik, blot langt værre, fordi man tager sig til rette med en hellighed, en gud, som ikke må modsiges – vel at mærke en straffende guddom, hvorfor en del af selv vores retssystem er indrettet efter en slags lyst/straf-princip, så hvis du overskrider det guddommelige i også dinn alm hverdag, så vanker der, og opdragelsen har sat sit præg i mennesker sind, så de selv sørger for straffen (den dårlige samvittighed tillige), hvis ingen opdager, hvad den enkelte, det lille barn sågar også, har formastet sig til.

  Se til de mange regimer i verden – religiøse eller ej, og jeg troede engang, det var, da Polen fik sin religion tilbage, at s var alt godt, hvortil en sagde til mig, at det var lige meget, de havde så valget mellem pest eller kolera, altså et politisk strengt system, der forbød deres religion eller den katolske kirke. Den sidste anses jo for at være strengere en den protestantiske.

 42. Af Niels Larsen

  -

  R.H. KRISTIANSEN

  Asetroen er skam et statsanerkendt trossamfund her i Danmark.

  https://www.kristeligt-dagblad.dk/mennesker/religion-er-kernen-debatlysten-designer

 43. Af Finn Bjerrehave

  -

  Den autoritære leder er kun ønskelig, hvis det er en person som har sit politiske flertal bag sig, og nok umuligt i Danmark hvor mindretalsregeringer er og bliver det vi hader, men vi får nok aldrig andet, og må lære at elske det bestående, og drømme om en Duterte som optræder i Filipinerne med stor styrke, især over for narkomaner.
  90 mandater. Finn Vig

 44. Af Niels Larsen

  -

  FINN BJERREHAVE

  Duterte er ganske givet en glimrende præsident for Filipinerne.

  Han ville nok ikke have samme opbakning her i landet.

  Her er et eksempel på, at kulturrelativisering af og til har sin berettigelse.

 45. Af Niels Lemche

  -

  BIRGIT HVIID LAJER, den store forskel er måske, hvorledes man forstår ordet “teologi”. Oftest mener folk, at det betyder “læren om Gud”, men jeg har hele mit liv sagt, at det betyder læren om hvordan mennesker forestiller sig det guddommelige”. Det er klart, at kommer man med holdningen, at det fra starten (hvornår? For en million år siden?) var tænkt som svindel og humbug og kun skabt for at undertrykke andre mennesker, så når man ikke langt ned i mysteriet mennesket, der fortæller alle disse historier til hinanden.

  Man kan så vælge Laus holdning, som egentlig lige så godt kunne være muslimsk, at Bibelen er Guds egne ord — ipsissima verba Dei, som man siger. Så er diskussionen jo slut. Hvis man derimod siger, at Bibelen udtrykker Guds tanker med verden, så er det et udtryk for, hvordan forfatterne — mennesker i antikken — forestillede sig det. Det sidste er det, der har gjort kristendommen så dynamisk intellektuelt set, for det betyder, at da Bibelen udtrykker fortidens menneskers mening om Gud og det guddommelige og mennesket plads i verden, så indbydes der herved til, at ethvert slægtsled reformulerer sin opfattelse af disse ting. Når jeg så ofte skælder ud på stakkels Lau, er det fordi hans holdning direkte undertrykker andre ved at banke dem i hovedet med et kors. Han VED nemlig, hvad der er rigtigt.

  Det kan illustreres med en tysk professor, der i en forelæsning i 1787 sagde: Paulus siger, at kvinderne skal tie i forsamlingen; men vi lever i 1787 og er nået noget videre.

 46. Af Helge Nørager

  -

  Finn, Duterte er nærmere et mareridt.
  Og hvis du tro at drab uden rettergang, kun rammer narkomaner.
  2 ting,
  1. Du er ret naiv, for der dræbes ret mange andre også, i ly af denne kampagne.
  2. Du er politisk ret langt ude, når du støtter drab uden rettergang, bare det rammer narkomaner.

  Alt i alt et temmelig trist vidnesbyrd om din egen tankegang, tillad mig at skrive føj for satan.

 47. Af Jesper Lund

  -

  Tidligere kirkeministeren Bertel Haarder kaldte Ateistisk Selskab hånligt for ’Ateistisk Trossamfund’. Samme Bertel Haarder finder det mærkeligt at se en gammel hedensk nordisk religion blive ophøjet til et trossamfund. Han håner ateister for at være troende, men er selv a-asaist:-)

 48. Af Glenn Madsen

  -

  Angående gudebatten har jeg et citat:
  Den oplyste og menneskekærlige Plinius erklærer således offentligt sig selv som ateist: ? „Derfor antager jeg, at det at søge efter Guds billede og skikkelse, skyldes menneskelig svaghed. Hvad Gud end er (hvis ellers der findes nogen), og hvor han end er, da er han helt sansning, helt syn, helt hørelse, helt ånd, helt sjæl, helt i og for sig selv. … Sandelig, for mennesket med dets ufuldkomne natur er det en særlig trøst, at en vis gud ikke kan alt. Han kan nemlig ikke dræbe sig selv, uanset om han vil det, hvilket er givet mennesket, det bedste der er givet mennesket i livets plagelser; han kan heller ikke give dødelige udødelighed eller genopvække de døde; eller få den der har levet til ikke at have levet; de som har båret æresbevisninger til ikke at have båret dem; og har ingen magt over fortiden, undtagen glemslens, og (for at I kan komme med nogle argumenter, der viser vort fællesskab med Gud) at han ikke kan bevirke, at to gange ti ikke bliver tyve og mange andre lignende ting. ? Ved hvilket det bliver tydeligt, at naturens kræfter er det, som vi uden at betænke os også kalder Gud. ? Plin. Nat. Hist. kap. de Deo.
  Citeret fra Shelleys noter til Queen Mab (Dronning Mab), note 13.

 49. Af Glenn Madsen

  -

  NB! Ikke noget “?” i første linje. Det er pludselig dukket op.

 50. Af jan ulrik friis

  -

  Bent Jensen har fuldstændigt ret, Danmarks sidste chance:
  ” kristendommen den eneste mulighed for at civilisationen kan overleve. ”

  Direkte selvdestruktivt og en hån en provokation imod vores sande kristne Gud, når der i hedenskab på dansk jord bygges moskeer, en meget alvorlig trussel imod Danmark, nu 100 udanske islamistiske moskeer og islamiske bedesteder på dansk jord, alle udklægningsanstalter for den radikale islam, alt islamisme er radikalt!

Kommentarer er lukket.