Spektaklet

Af Kasper Støvring 145

 

Mennesket er ofte dumt og til tider farligt, men som regel afmægtigt. Meget lidt formår vi, men alligevel bliver vi ved. Igen og igen.

 

Politikere bliver ved med at træffe skadelige beslutninger, selv om de for længst har indset, at det er skadeligt. Man bliver måske selv ved med at kæmpe politiske kampe, selv om man ikke rigtig opnår noget, men derimod ødelægger meget for sig selv. Og man har fine principper for opdragelse, men når man så selv får børn… Holder man blot et mindre selskab, dukker der helt sikkert et eller andet uforudset op, der ødelægger den storartede plan – ubegribeligt, at mennesker overhovedet har kunnet tro på samfundsutopier. Eller tænk på alle de håbløse forelskelser, man har været igennem. Vorherrebevares!

 

På sine gamle dage ser Johann Buddenbrook, i Thomas Manns store roman, tilbage på livet: ”Somme tider sagde han halvhøjt hen for sig: Kuriøst! Kuriøst!”.

 

Altså ikke: Hvor var livet ”stort”, ”smukt”, ”kedeligt” eller ”grusomt”. Men: ”kuriøst”.

 

”Han tænkte ikke meget, han så bare ufravendt og med en let hovedrysten tilbage på sit liv og på livet i almindelighed, der pludselig forekom ham så fjernt og besynderligt, denne overflødigt larmende tumult, som han havde stået midt i, som umærkeligt havde trukket sig tilbage fra ham, og som nu klingede bort i det fjerne for hans forundret lyttende øre.”

 

Har De nogensinde bevidnet det fantastiske vejrfænomen, der kaldes kornmod? Fjerne, lydløse lyn, der glimtvis oplyser de mørke tordenskyer over vandet en varm sensommernat. En gang så jeg kornmod ude over havet og drømte denne drøm:

 

En sky af tåge kom drivende fra vest over muldne marker og sukkende søer. Jeg iagttog med en sært betaget undren det slørede syn, der blinkede med et sølvagtigt skær. Et liv af myldrende skikkelser kunne anes inde i tågen, og jeg hørte en rumlen som en røst fra selve jordens inderste, en vedvarende drømmende tone, der tog til i styrke, alt som skikkelserne svulmede op og formede sig til egentlige gestalter af mennesker, der svævede hen over mig i tågeskyen i en konstant vekslen af skumring og lys og tågetabte linjer bagude i det fjerne. Skikkelserne flød ind i og imellem hinanden, snart stigende, snart synkende, og den anede rumlen blev hørlig som en hed mumlen af et utydeligt, flerstemmigt kor.

 

Langeligt bølgende strømmede skyen af skikkelser ud mod himmelranden, hvor solen var på vej. Det var et fremmedartet syn, der hjemsøgte mig i tågeform med ansigter, jeg aldrig før havde set, men alligevel genkendte, som steg de op fra drømmenes hav, forgæves higende efter mere liv; kvinder i favntag, med lukkede øjne, ansigterne blottede, brysterne svulmede, skønne former, taljer og svungne lokker, mødre med nyfødte i armene, oldinge med hvidt skæg, muskuløse mandekroppe i fosterstilling med ryggen til, blege, indadvendte, lidende, grublende og fuldkommen passive, som havde de helt givet sig hen i denne strøm, dette theatrum mundi med flygtige blink i æteren.

 

Midt i dette spektakel drev Døden af sted med nøgne knokler og vinden pibende i det hule kranium, med den blanke le og et askegråt slør spændt ud over de nærmeste skikkelser, som et fyldt net med dagens fangst af friske fisk.

 

Jeg følte, at jeg når som helst kunne blive en del af dette spektakel, som man kan træde ned i en flod og lade sig rive med.

 

Således flød skikkelserne fortabte med i strømmen, indtil de til sidst løsnedes op i nattens luft som tøende sne, der styrter ind i sig selv under den frembrydende sol. Det sidste, jeg husker, var, at den mumlende, mulmende tågebanke opløstes i et lysende intet og forsvandt for mit syn.

 

Når jeg engang bliver gammel og ser tilbage på mit liv i forsøget på at finde hoved og hale i det spektakel, som er livet, vil jeg ryste på hovedet med undren og tænke på denne drøm.

 

 

 

 

145 kommentarer RSS

 1. Af Birger Nielsen

  -

  Apropos den kære Elias og Henning Svendsen.
  Mener Svendsen også, at når det tordner, så er det Thor, som er på færde ??

 2. Af Flemming Lau

  -

  Birger Nielsen.
  Nej, selvfølgelig så du ikke Helligånden, for du søgte jo ikke med et oprigtigt hjerte!
  Det er jo det spektaklet gør! Det overdøver den stille hvisken. Det er derfor sygelejet, ofte er et probat middel, til at få skabningen til at lytte. Menneskets “videnskabelige” frembringelser, beruser og døver. Tænk bare på Titanic, bygherrens forfængelighed, kaptajnens overlod og “prydens” endeligt som et varsel på misbrug af videnskaben, med Første verdenskrig i mente! Skabningen er så begrænset at det kan undre at vi er her endnu. Mon ikke der er en mening med det…?

 3. Af Flemming Lau

  -

  Overmod.

 4. Af Henning Svendsen

  -

  Ja jeg læste godt at Morten var død han har så været lagt på is i nogen tid?ja han var sportsmand til fingerspidserne !-vi husker da han Tog mesterskabet i hus?han ,fintede målmanden til venstre og sparkede bolden Ind i det modsatte hjørne ,og hvem husker ikke da Morten satte afsted på den store Klinge og kom i mål på en tid der tangerede Evan Klamer og Morten var også god på til svømning både på den korte og lange bane og han hentede førstepræmien gang på gang og fra den høje vippe tog han en maveplasker som en kåd Blåhval
  Desværre havde Morten en svaghed for Romkugler og vingummi som udgjorde de daglige måltider og til sidst gav kroppen op
  Han var et lys i mørket og Birger Nielsen må nu træne alene

 5. Af Birger Nielsen

  -

  Svendsen

  Morsomt.
  Jeg anede ikke, at religiøse typer havde humoristisk sans, eller hvad man skal kalde det.

  Måske en guddommelig åbenbaring ?

 6. Af k vest

  -

  Danmark var et herligt land i tresserne, inden de røde begyndte at smadre løs på familielivet, skolerne og hundrede andre ting. Og nu er vi så kommet dertil at vi danskeres fremtid, generelt sagt, kan blive en rendyrket og blodig katastrofe hvis kursen ikke ændres. Og der kan komme tider hvor der ikke er mange lande at flygte hen til. Vi bør nok betænke at Danmark kan blive som et moderne Sodoma og Gomorra og kan ende som en jungle, galeanstalt og krigszone ligesom Sverige, hvis vores demokrati ikke genopbygges.

  Der findes jo også dygtige, fornuftige og hæderlige politikere. Men for mange kokke fordærver maden. Nu regeres Danmark både af de 179 inde på Borgen, og af de over tusinde bureaukrater og lobbyister i Bruxelles. Oveni kommer de mange journalister som også politiserer i stedet for at oplyse. Derfor er det svært for de hæderlige politikere og journalister at få fornuftige ting gennemført.

  Det er blevet livsvigtigt at få etableret et direkte demokrati, og at komme væk fra fjernstyringen fra Bruxelles. Se også Bjørns og Ulriks indlæg ovenfor, samt snaphanen og 24nyt.dk.

 7. Af Jørgen Villy Madsen

  -

  Hvis ikke menneskehjernen i sin primitivitet leverede epifanier, ville der ikke findes religioner. Epifanier er grundlaget for utallige religioner og overtroiske forestillinger og producerer stadig vidunderlige åndesyner, som vi ikke kan meditere over.

  Men vi kan også frigøre os og lade være. Epifanier skaber religioner – ikke omvendt.

 8. Af Johan Tobias Guude

  -

  @BIRGER NIELSEN – 14. JULI 2018 13:58
  “…når det tordner, så er det Thor, som er på færde ??…”

  Det skyldes Tandgrisnr og Tandgnostr, som trækker Thors kærre!

 9. Af k vest

  -

  Den 14. juli 9.45 i denne debattråd under “ældre kommentarer” skriver bjørn s om et samfund og en offentlig sektor der er gennemsyret af råddenskab. Og så kan vi vel ikke komme ret meget længere væk fra velfærd gennemsyret af poesi, godhed og ansvarlighed? Tværtimod er der nok visse steder nærmere tale om en art fascisme og en slags korpsånd der stinker langt væk af dårlig moral. Men endnu er der jo heldigvis mange steder stadig høje standarder og ønsker om at tjene landet og befolkningen bedst muligt.

  Men hvad skal man mene om en sundhedsstyrelse som ti år i træk ignorerede alle klager, nødråb og fortvivlede henvendelser ang. to psykiatere der selv var syge, og som der begik et hav af fejl og bl.a. fejlmedicinerede mange patienter, med forfærdelige lidelser til følge og også en række dødsfald. Og hvad skal man mene om et system som belønnede elendig ledelse med et gyldent håndtryk på henved to millioner kr. da lederen langt om længe blev fyret. Og hvad skal man mene om den “nye” organisation (på samme adresse), “Styrelsen for patientsikkerhed” som også sylter klager i årevis.

  Allerede for over femten år siden skrev en overlæge bogen “Det danske sundhedsvæsens storhed og fald” og siden er det kun blevet endnu værre. Men i pressen roser partier og politikere sig selv for alt det gode de har gjort for folkesundheden. Men sandheden er vist nærmere at deres “reformer” har skadet titusinder af patienter og pårørende. Og i den senere tid har adskellige læger og sygeplejersker protesteret heftigt mod de tåbeligheder og sparekrav politikerne overdænger dem med.

  De radikale er nok en undtagelse, men almindelige fornuftige mennesker behøver vist ikke at modtage en guddommelig åbenbaring for at forstå at det står rivende galt til visse steder i samfundet.

 10. Af k vest

  -

  Den 14. juli 9.45 i denne debattråd under “ældre kommentarer” skriver bjørn s om et samfund og en offentlig sektor der er gennemsyret af råddenskab. Og så kan vi vel ikke komme ret meget længere væk fra velfærd gennemsyret af poesi, godhed og ansvarlighed? Tværtimod er der nok visse steder nærmere tale om en art fascisme og en slags korpsånd der stinker langt væk af dårlig moral. Men endnu er der jo heldigvis mange steder stadig høje standarder og ønsker om at tjene landet og befolkningen bedst muligt.

  Men hvad skal man mene om en sundhedsstyrelse som ti år i træk ignorerede alle klager, nødråb og fortvivlede henvendelser ang. to psykiatere der selv var syge, og som derfor begik et hav af fejl og bl.a. fejlmedicinerede mange patienter, med forfærdelige lidelser til følge og også en række dødsfald. Og hvad skal man mene om et system som belønnede elendig ledelse med et gyldent håndtryk på henved to millioner kr. da lederen langt om længe blev fyret. Og hvad skal man mene om den “nye” organisation (på samme adresse), “Styrelsen for patientsikkerhed” som også sylter klager i årevis.

  Allerede for over femten år siden skrev en overlæge bogen “Det danske sundhedsvæsens storhed og fald” og siden er det kun blevet endnu værre. Men i pressen roser partier og politikere sig selv for alt det gode de har gjort for folkesundheden. Men sandheden er vist nærmere at deres “reformer” har skadet titusinder af patienter og pårørende. Og i den senere tid har adskellige læger og sygeplejersker protesteret heftigt mod de tåbeligheder og sparekrav politikerne overdænger dem med.

  De radikale er nok en undtagelse, men almindelige fornuftige mennesker behøver vist ikke at modtage en guddommelig åbenbaring for at forstå at det står rivende galt til visse steder i samfundet.

  ER DANMARK EN RETSSTAT NÅR BORGERE SKAL VENTE 2, 5, 10 ELLER 15 ÅR PÅ AT FÅ SVAR I HASTESAGER DER GÆLDER LIV ELLER DØD…..?

 11. Af John Laursen

  -

  Kristian Vestergaard – 13 Juli 2018 20.01

  Først, tak for dine mange gode og begavede indlæg.

  Du skriver ___ ” Det er lidt mærkeligt som nogen stædigt påstår at Danmark var et dårligt land i 50`erne og 60`erne. Det tror jeg ikke de har ret i ”

  Ja, de ved givetvis ikke noget om det de skriver om og der er sandsynligvis tale om værdi-nihilister. Sådanne er ofte barnagtige Rasmus modsat – provoer uden indhold og seriøsitet.

 12. Af Jan Johansen

  -

  Ja, “politikere bliver ved med at træffe skadelige beslutninger, selv om de for længst har indset, at det er skadeligt”. Tag f.eks. det nyeste eksempel med Københavns kulturborgmester, Niko Grunfeld (u-umlaut), der forsøger at neddrosle den furore (læs: det spektakel), det har medført, at han og andre lige så tåbelige såkaldte kommunale politikere har haft travlt med at ødsle med skatteborgernes penge. For 10.000 kroner har de købt 20 stykker papirer med teksten “XXX ER DØD” på hver enkelt, og X’erne refererer til en nulevende politiker med navns nævnelse.. Iflg. ovennævnte kulturborgmester er der ikke noget at komme efter, for det skulle angiveligt være rigtig kunst, idet makværket er udført af en person, der har papir fra kunstakademiet på, at han er en virkelig kunstner. Umiddelbart ligner det snarere en alternativ bestillingsopgave, som kan være udtænkt af en meget alternativ fusentaster, hvis kunstneriske niveau snarere ligger på linie med en 8-årigs. Det er i hvert fald en vurdering, som flere andre medborgere også er nået frem til.

 13. Af Jørgen Villy Madsen

  -

  K Vest
  Dine kvalmende indlæg bude være nok til at lukke bloggen. Det er umenneskeligt at lade den fortsætte. Det kan Støvring ikke være bekendt – ifølge mine epifanier, må det være.

 14. Af Jan Petersen

  -

  I øvrigt apropos – “AF KASPER STØVRING – 14. JULI 2018 10:16
  Jan, du har ret, ikke mange diskuterer længere mit emne. Det holdt lige i to gode dage. Nu strækker jeg våben. I må diskutere, hvad I vil. Jeg kunne selvfølgelig vælge at slette alt irrelevant. Men jeg er i godt lune i dag.”

  Kasper, jeg synes nu, det er meget charmerende med lidt “debat-albuerum” på bloggen. Så – for min skyld – bliv endelig ved med det fremover. 😉

 15. Af John Laursen

  -

  Kristian Vestergaard

  I øvrigt apropos 1950`erne og 1960`erne, så skal det siges at den omstændighed at familier kunne klare sig med én indtægt, siger ikke så lidt om pengenes værdi og købekraft. Skatten var langt lavere end nu og OMS og MOMS eksisterede ikke i 1950`erne, det kom først med i begyndelsen af 1960`erne.

  Men så var der alle de goder som ikke har noget med penge og materialisme at gøre, nemlig goder som tryghed, tillid og større samhørighed mellem mennesker, tolerance overfor blandt andet rygere.
  Skolen, mellemskolen var en velfungerende, lys og tryg ramme om eleverne – et sted hvor forældrene trygt kunne sende deres børn. Alt det er gået tabt nu – et kæmpe tilbageskridt! Regression.

  1960`erne var ét stort økonomisk opsving som ikke er overgået siden. Der var arbejde at vælge i mellem, man kunne som ansat let søge og få et andet arbejde som passede én bedre.
  Dette økonomiske opsving kom og læg vel mærke til det, længe før der var noget der hed EU. Adskillige frihandelsorganisationer og frihandelsaftaler gjorde at der blev handlet løs på livet løs dog ikke med den kommunistiske østblok.

  Penge og materialisme er absolut ikke alt, noget som nok er svært at forstå for mennesker i nutidens grådige, umættelige materialistiske, verden, hvor dimser, degenoter, materielle ting, penge, penge, penge, åbenbart fylder alt. __” Goderne står i vejen for det gode ”

  Der er gået meget uvurderligt tabt i menneskelige værdier, som har kostet livskvalitet og livsglæde og tryghed og tillid. Et kæmpe tilbageskridt! , regression.

 16. Af niels peter lemche

  -

  JOHN LAURSEN ja, du falder rigtig ind under kategorien dårlig hukommelse. men for “eternity” tilhængerne — se Timothy Snyder — så er enhver ændring uønsket. Fortiden var gylden, nutiden er ond og modbydelig, fremtiden bliver nok gylden igen, hvis vi kan genskabe fortiden. Ja, sådan har det lydt siden Hesiod i det 8. årh. f.Kr. Mon ikke der er sket fremskridt siden da.

  Så rent romantisk skønmaleri. der ikke dækkede over problemerne for store dele af befolkningen, der levede under meget små kår, dengang kun nogle få fik en ordentlig uddannelse, kom i gymnasiet og ind på de højere uddannelser. Resten var dømt til stasis. I mellemskolen cementeredes det i opdelingen mellem den boglige linje og den fri mellemskole, som betød, at man røg ud efter 7ende klasse og måtte klare sig selv.

  Der var en der tidligere her nævnte familiejournalen og hjemmet, jo, her fik de søde piger altid overlægen og steg fra deres ydmyge oprindelse op til de velhavendes paradis. Det hedder dagdrømme.

  Prøv egentlig at læse litteraturen fra dengang, ikke Morten Korch, men den unge Rifbjerg pg Panduro og deres samtidige. Hvad med De pokkers unger med Preben Neergaard, eller Tove Ditlevsens bøger, H.C. Branners Om lidt er vi borte osv osv.

  Dagdrømmere, der fantaserer om det der aldrig var.

 17. Af Maria Due

  -

  Niels Peter Lemche,dine minder om barndommen og ungdommen er så utrolig dystre. Sådan er det jo heldigivs ikke for alle, og det skulle du hellere glæde dig over i stedet for at forsøge at overbevise folk om, at de også har haft det elendigt.

 18. Af Jan Petersen

  -

  En teologi fessor med diplom i mytisk litteratur (diverse fede religiøse konspirationsteorier) er vel lovlig undskyldt – i diverse opdigtede dagdrømme og fantasier. Bortset fra det, så har jeg stærkt på fornemmelse, at ” familiejournalen og hjemmet” – staves med stort begyndelsesbogstav ! 😉

 19. Af John Laursen

  -

  Jan Johansen – 14 Juli 2018 18.29

  Rigtigt godt indlæg. Tak for det.

  Jeg må spørge dig. Har du gået på Skolen på Duevej ?

 20. Af John Laursen

  -

  Jan Petersen

  Ja, ham Juncker han har da fået så hatten passer. Minder hans optræden ikke om Boris Jeltsins?

 21. Af Jan Petersen

  -

  I øvrigt apropos Juncker – en overskrift fra en BT.dk artikel idag:

  “Britisk minister trækker sig: Har sendt 2.000 upassende beskeder”

  De upassende beskeder var af “seksuel karakter” og sendt til et par kvinder i ministerens valgkreds.

  MEN at Juncker karter rundt – tilsyneladende – pissefuld og på rulleskøjter på EU’s vegne – har ingen konsekvens. I øvrigt ikke første gang. Men det er åbenbart “Juncker-stil”. Der er unægtelig forskel på behandling af diverse magthavere – når de accepteres “inde” versus “ude” af de fine (rådne korrupte) selskab ! 😉

 22. Af niels peter lemche

  -

  MARIA DUE, de er overhovedet ikke dystre. Jeg voksede som sagt op på solsiden — på engelsk havde det været i upper middle class.

  Men jeg oplevede fattigdommen allerede som barn, da en del børn på skolen kom fra børnehjemmet i Ordrup.

  Og så kan jeg huske, eller rettere ikke glemme.

  I er rent ud sagt nogle gamle mennesker, der sidder på bænker og jamrer over unddommen og nutiden. Den er ikke, som den var i vores tid. Vel efter at have undervist unge mennesker i fyrre år kan jeg kun sige: De unge i dag er ikke dummere eller mere dovne, end de var i min egen tid. Taler vi om universitetsstuderende er problemet, at der ikke stilles høje nok krav til dem. Unge mennesker skal piskes med skorpioner og æde råt kød og skærver, og de elsker det.

  Og så jeres drømme om en verden, hvor I har fortrængt fattigdommen og nøden blandt mennesker. Men det er umuligt at diskutere mod folks gyldne drømme om fortiden. Man kan trække alle de statistikker frem, som fortæller, at vi i dag har det langt bedre end for halvtreds eller treds år siden — i almindelighed — men alt ignoreres, også statistikker, der fortæller, at vi i stort tal allerede havde været døde, fordi levealderen var temmelig meget kortere, hvem gider tænke på det.

  Drøm videre.

 23. Af Helge Nørager

  -

  Altså med “Bo Bedre” og ikke “Hjemmet” 🙂

  En ting fra dengang jeg er glad for gik i glemmebogen var “Det bedste”, dog har jeg tit haft lidt ondt af dem som aldrig fik læst bøger i originaler.
  Arbejderforlaget “Fremad”, var min fader medstifter af, og de udgav faktisk din slægtnings bøger også.
  Så dem fik jeg tidligt læst.

  Det er nok det som jeg savner mest, alle de bøger der var overalt i huset.

  Det er ikke helt det samme at læse på en skærm.

 24. Af niels peter lemche

  -

  HELGE NØRAGER, helt enig i det sidste. At sætte sig i lænestolen med en god bog! Men igen, vi er relikter. Søn tre, IT-manden — fortalte i aftes, da jeg nævnte Steven Pinkers nyeste bog, at den havde han “læst”, som lydbog på sine lange køreture fra Huaröd til Roskilde. Yngste søn, der er stort sert ikke en bog i huset — disse nøgne vægge. Men jeg har endnu ikke ladet mig friste til at købe e-bøger, selv om min kone har forbudt mig at sætte flere reoler op — der er kun 250 meter.

  Men vi er nok dinosaurer på det punkt.

 25. Af Jan Johansen

  -

  Til John Lauersen, 14. juli 2018, 18:29.

  Tak for de rosende ord. Det luner i mit indre. Nej til dit spørgsmål om skolen på Duevej. Jeg gik på Søndermarkskolen på Hofmeyersvej, tæt på Peter Bangsvejs station, men nu jeg er i gang, så har jeg et spørgsmål til dig og andre med interesse i anstændig kommunalpolitik:

  Denne lallende kulturborgmester, Niko Grunfeld med u umlaut, fra Københavns Rådhus, har flere gange udtalt, at det famøse og forargelige 10.000 kroners makværk af nekrologer af nulevende politikere skal ud og hænges op på en af kommunens mange institutioner, og nu kommer spørgsmålet eller spørgsmålene: Hvor skal det hænges op? Hvad med brugerne af den pågældende institution, har de ikke mulighed for at gøre indsigelse? Det kan da ikke passe, at et billedudvalg med klare alternative rødder i Københavns Kommune får mulighed for at presse noget så forargeligt ind på en af kommunens institutioner. Lad os få politikerne ud af disse udvalg!

 26. Af niels peter lemche

  -

  Men egentlig er hele sagen med den gyldne fortid bare en bekræftelse på, at det er hårdt at blive gammel, specielt hvis man ikke har planer for fremtiden (hvor kort den end måtte blive). Gamle dage var, da man var ung og fyrrig. Derfor var gamle dage gyldne. Nu er vi gamle, har ondt og er sure, og det er ad h… til.

  Så det er først og fremmest et psykologisk spørgsmål. Men det perverse er, at det indgår i en politisk agitation for, at vi har det elendigt; men det er mestendels gamle mennesker, der savner deres ungdom, og unge mennesker, der ikke kan finde ud af det, hvor de mest håbløse ende i grupper som NMR, dem, der på Gotland i sidste uge angreb folk med regnbuefarvede bannere, eller dem, der som ANTIFA vil ud og tæve alle dem, der er til højre for dem … der er stort set alle.

  Så det handler om at erindre fortiden, som man gerne vil have, at den var. Så er der analytiske hjerner, som faktisk kigger på fakta, dvs. tabeller over progressionen på stort set alle felter. Så vi har en konfrontation mellem det følelsesmæssige og det analytiske. Da der er flest af de første, har de andre et problem, det indrømmer jeg.

 27. Af Niels Larsen

  -

  NIELS PETER LEMCHE

  Det er nok rigtigt, at de unge ikke er dummere end vi var i vore unge år.

  De har bare ikke den samme viden og klogskab – noget som politikerne har sørget for med deres evindelige sænkning af læringsniveauet for at få også en stor del af den dummere halvdel gennem nåleøjet.

  En sørgelig og på sigt yderst skadelig udvikling i den hellige ligestillings misbrugte navn.

 28. Af Jørgen Villy Madsen

  -

  K Vest
  Hvis du ikke selv kan stoppe den dysfunktionelle robot, der poster endeløse hjernedøde gentagelser af dine tirader og sender dem til diverse blogs under underlige navne, så få dog en tekniker til at slette harddisken.

  Dit formål er naturligvis at skade ytringsfriheden så meget, at den bliver sat ud af kraft, men vi er nogen, der nødigt vil undvære den. Kun du ikke finde noget andet at lave, der er ligeså spændende, men mindre skadeligt?

 29. Af niels peter lemche

  -

  NIELS LARSEN, ja, her var måske noget at tale om. Da jeg gik i gymnasiet, drejede det sig om en fem procent af en årgang, der kom der, og allerede idet første år forsvandt op mod 25%. Det var en eliteskole, ingen tvívl om det, og vi rystede på hovedet, da gymnasiereformen blev fremlagt — jeg nåede at komme igennem inden. Vi fejrede sidste skoledag med en begravelsesprocession gennem Gentofte hovedgade med det gamle gymnasium i kisten og processionen ledt af en af mine venner, iklædt sin fars aflagte præstekjole!

  Men jeg vil ikke påstå, at det var til skade for samfundet som helhed, at man fik lavet om på det. Mine studenter blev ikke ringere med årene, selv om de kom fra et anderledes gymnasium.

 30. Af k vest

  -

  Vi lever endnu ikke i den komplette DDR-stat og Big-Mother stat, men er vi ikke på vej ind i et sygt og rødtotalitært samfund? Og sniger islamiseringen og afrikaniseringen sig ikke hastigt fremad? Ihvertfald er f il tre t så “kræsent” at ytringsfriheden oftest er minimal. Vi blev ellers lovet fri debat fordi KS “var i godt lune”. Er der to lag af c en su r?

 31. Af niels peter lemche

  -

  K VEST, let at svare på dit sidste spørgsmål: Nej!

  Men sorte skygger, dem er der nok af.

 32. Af j. haNsen

  -

  Til dem som drømmer om de gode gamle dage.
  De gode gamle dage har aldrig eksisteret.
  Det svundne er kun en drøm.
  Gamlingene her på bloggen drømmer om deres ungdom.

 33. Af kristian vestergaard

  -

  Når kommunisten Villy Madsen og europaten og radikaleren Lemche har så travlt med at rakke ned på mine indlæg, tager jeg det som et tegn på at mine skriverier ikke har været helt forgæves. På den anden side, når svar til andre samt lange og grundige indlæg stort set hver gang forsvinder på alle blogtråde, tyder det på at vores demokrati er på ophørsudsalg. Og disse debatter er så nok uden virkning. Det begynder at ligne et håbløst projekt, når man tiest ikke må give svar på tiltale fra Lemche og lignende typer. Der jo favoriseres.

 34. Af Henning Svendsen

  -

  Ja livet i gamle dage havde mange glæder om vinteren var det sne der skulle skovles fra døren og hen til Postkassen. Hvis vejrguderne var i det lune hjørne så kunne man være heldig at få en ordentlig sneklump på skovlen og få den verfet til siden og intet er mere frydefuldt.-og sneboldskampen i skolegården er man ved at tabe så trykke vi sneen særlig hårdt i hånden og som en isklump sender vi den afsted med et overhåndskast der får modstanderen til at løbe grædende væk -det var også en god følelse og kælkebakken !-med et kosteskaft kunne os vovehalse styre slæden i en halsbrækkende fart og slå en flot salto når slæden stod på næsen
  Og soldatertiden her vrimler det med kære minder -hvem husker ikke når vi til bondebal skulle i krig med alle de bondeknolde de var misundelige fordi vi dansede kinddans med deres malkepiger og disse bondeknolde havde hænder så store som skovle der kunne kvase en sukkerroe for at sætte tingene på plads måtte vi sommetider tage vores bælte af og give dem nogle drag over nakken med spændet
  Og Lemche har vel også nogle spændende historier fra fra sin tid i Marinen hvor det går hårdt til når de på orlov møder en boldværksmatros i Nyhavn der fægter med en ituslået ølflaske

 35. Af k vest

  -

  Nå, lige nu er f il tre t i godt lune, og tillader korte indlæg. Vil foreslå at man læser Laursens indlæg 21.30 og diverse andre under “ældre kommentarer”. Men hvis mit lange indlæg fra i aftes ikke kommer på, vil jeg betragte det som et så groft c en s ur indgreb, at jeg vil overveje ikke at bruge mere tid på tante B.s debatter.

 36. Af k vest

  -

  Men lige et par afsluttende bemærkninger: Når Lemche nu så godt kan lide at være “analytisk” vil jeg bede ham analysere fem ting: Er det ligegyldigt at den kriminalitet er mangedoblet i København, Malmø og mange andre byer? Er det ligegyldigt at sundhedsvæsnet mange steder er blevet så ringe, at det forårsager massevis af unødvendige lidelser og dødsfald? Er det ligegyldigt at familiepolitikken er så familiefjendsk at antallet af opløste familier og faderløse børn er oppe i rekordhøjder? Kan det få alvorlige konsekvenser for Europa og Danmark hvis snesevis af millioner af afrikanere og arabere slår sig ned i vores lande? Er det ligemeget om vi har folkestyring eller fjernstyring af Danmark?

 37. Af Flemming Lau

  -

  Hvad er visdommen i at ungdommen efter endt uddannelse, grådigt og hovedløst kaster sig ud i spritnyt huskøb, udstyret med alle nymodens bekvemmeligheder, ny bil og 3 udenlands rejser om året, i en alder af 23 år…?

  Hvad er visdommen i at man som nyudklækket håndværker, kan tjene det dobbelte af sin gamle, der har tjent forsvaret og landet i 43 år…?

  Vi lever i et frit markeds samfund, med en særdeles veludviklet infrastruktur, motorveje, broer og sygehuse. Men kradser man lidt i facaden, finder man udaf at indholdet slet ikke står mål. Fx sundheds platformen…!

  En familie kunne i 50′ og 60′ erne eksistere for en husstands indkomst. Idag ser familie institutionen ud til at være tømt for indhold. Vi har flere end 37 forskellige “familietyper”.

  Hvorfor skulle det være progressivt at vi idag render rundt som hovedløse kyllinger…?

 38. Af k vest

  -

  ….at den personfarlige kriminalitet er mangedoblet i Kbhvn, Malmø osv……

 39. Af k vest

  -

  Rettelse: …. Er det ligegyldigt at den personfarlige kriminalitet er mangedoblet…..?

 40. Af jan ulrik friis

  -

  Lemche, du husker sikkert min tårevædede min traumatiske rejse ind i Sverige nu i foråret 2018, at med egne tårevædede øjne fik jeg se hvad ingen fortjener at se, at hvilken uhæmmet ondskab og tragisk ulykke der er kommet ned over Sverige, det var rystende en renlivet ondskab i koncentrat, jeg så det selv et rystende chok at finde et Sverige forvandlet og til ukendelighed i en så frygtelig forfatning med bykernen forladt i afmagt overgivet og overtaget af islamister og på hvert et gadehjørne, endnu værre end i mine vildeste fantasier mine mørkeste mareridt i mine mørkeste og mest dystre stunder, at det svenske folk kun forsamlet til og fra Ica eller Konsum for at handle ind, og ellers hastigt forsvinde igen!

  Et møde med Sverige år 2018 er en tårevædet oplevelse os der husker og elskede det Sverige der var engang dengang inden den islamiske magtovertagelse!

  Jeg blev af det svenske folk mødt med respekt, som stod jeg på dansk jord, jeg blev vist rundt i den lokale kirke, den var iøvrigt opført af danske engang i danskertiden, med en lille indgang for kvinder en lille beskeden dør på bagsiden, men en stor og prægtig dør for rigets mænd hvor kun mænd kunne tiltræde kirken, for det viste sig og det heldige at en gravplads nettop var blevet ledig og i alt respekt tilbød de mig denne gravplads, i respekt da imellem gammel dansk og svensk højadel, tror nu nok at du Lemche ville give din højre arm for at få en sådan gravplads, så sandeligt døden er nu blevet nærværende i Sverige anno 2018!

  En fjant et gestalt tog mig på skulderen en svensk at noget han absolut ville vise mig, tog mig igennem mennesketomme svenske gader til en bygning og åbnede porten, og der i halvmørket der stod hun, der stod HUN!

  Min gamle kærlighed fra dengang, og smukkere nu end nogensinde før, smukkere end jeg nogensinde end i mine lidt rustne minder huskede hende fra dengang i 60’erne, min kærlighed, og som bekendt gammel kærlighed ruster aldrig, og denne var aldret med ynde og med værdighed nu stod hun der og frem for mig, smukkere end nogensinde!

  Men Lemche alt har sin pris, denne kostede sek 200.000.- , jeg tilbød sek 50.000.-, men måtte gå igen og med uforrettet sag, hun var dyr dengang i 60’erne, men hun holdt prisen, endda mangedoblet sin værdi, og idag smukkere end nogensinde!

  Lemche, der fandtes aldrig en smukkere en bedre bil end denne Volvo Amazon, end til den dag idag er der aldrig lavet en mere stabil trofast og smukkere bil end Volvo Amazon, den ros skal Sverige have at Volvo og specielt i særklasse Volvo Amazon verdens bedste bil at all time, til den dag idag!

  Vi kørte selv Volvo Amazon dengang i 60’erne, der fandtes aldrig en bedre bil, og når jeg tænker efter vejen jeg boede på dengang i 60’erne ville vel idag kunne betegnes som mest lignende på et lille mini Cuba, med de store Plymouts og Valiants også Obel Olympia fra 50’erne i overstørrelse, men folkevogns boblen var dengang i flertal, også stod der nogle Anglia’er, men ligesom folkevognen var også Volvo Amazon mest udbredt dengang i 60’erne.

  Lemche vi du og jeg voksede jo ikke ligefrem op i noget rababerkvarter, men på landets fineste adresser, at allright vi oplevede 60’erne på første klasse, men pointen er at den dag islamisterne forsvinder og til 100% vil vi alle danske såsom svenske, rig som fattig være med på 1 klasse og i overflod som dengang i 60’erne da alt var lyst og let og lykkeligt, som Kaspers syn beretter vil islam forsvinde og til 100%, moskeerne forsvinde og ikke en sten på sten tilbage, alt det får vi heldigvist at opleve, og under stor fryd og jubel!!!

  Der stod hun, der står hun endnu min Volvo Amarzon i en garrage i Sydsverige og smukkere nu end nogensinde, men som altid kærligheden har sin pris sek: 200.000.- men der var aldrig en smukkere en bedre bil end min Volvo Amarzon!

  https://www.youtube.com/watch?v=AOMyS78o5YI

  I may not always love you
  But long as there are stars above you
  You never need to doubt it
  I’ll make you so sure about it

  God only knows what I’d be without you

  If you should ever leave me
  Though life would still go on believe me
  The world could show nothing to me
  So what good would living do me

  God only knows what I’d be without you

  God only knows what I’d be without you

  If you should ever leave me
  Well life would still go on believe me
  The world could show nothing to me
  So what good would living do me

  God only knows what I’d be without you
  God only knows what I’d be without you
  God only knows
  /Beach Boys

 41. Af John Laursen

  -

  Jan Johansen – 15 Juli 2018 8.43

  Mit svar på dit spørgsmål om hvor makværket skal hænges op, er at det ikke skal hænges op, noget sted. Men taget det makværk som Københavns kommunalbestyrelse er, i betragtning så bliver det utvivlsomt tvunget op at hænge hvor det passer disse kommunalfyrster.

  Desværre er det sådan at Københavns Kommune aldrig i den tid hvor den har haft en kommunalbestyrelse og det er over hundrede år, har haft en konservativ ledelse af kommunen. Flertallet af kommunens vælgere stemmer hver gang automatisk på de dårligste politikere. Derfor føres der fortsat den dårligste og mest skadelige politik mulig, i København.

 42. Af Maria Due

  -

  “I er rent ud sagt nogle gamle mennesker, der sidder på bænker og jamrer over unddommen og nutiden”, skrev Niels Peter Lemche.

  Der gjorde du det igen, betragtede alle, der ikke er enig med dig i alt, som en tåbelig og dum masse. Du lader endda, som om du som den eneste ikke har fattet, at vores allesammens jammerkommode Preben, skriver det samme under mange navne, og at vi andre er godt trætte af ham. I øjeblikket kalder han sig bl.a. Vest og Vestergaard.

  Jeg jamrer ikke, men jeg har længe kunnet se, at noget er ved at gå galt, og at Danmark er overbefolket ift. hvad vi sandsynligvis vil kunne magte i fremtiden, når andre kulturer har fået højnet niveauet. Masser af dansk ejendom er i de seneste årtier vandret over på udenlandske hænder, flagskibe indenfor erhvervslivet ligeså, og det gælder nogle af de mest danske af de danske. Specialiseret håndværk som Georg Jensens og Den kgl. porcelænsfabrikks udføres i Asien, Seruminstituttet er på arabiske hænder.

  De pigebørn, der bliver født i dag, har for 40 pct.¨s vedkommende udsigt til at blive 100 år, og så batter det alt for lidt, at de kun er på arbejdsmarkedet i 30-35 år. Der er allerede alt for mange, der lukrerer på alt for fås arbejdsevne og -vilje.

  Blot de seneste dage har denne avis bragt foruroligende overskrifter om et stærkt stigende behov for psykologhjælp og unge mænd i frapperende stort antal, der kasseres på sessionen pga. angstsymptomer og ADHD-diagnoser. Om sidstnævnte har noget hold i virkeligheden er så en helt anden sag. DR-Deadlines sidste udsendelse bragte i aftes en samtale om de unge mænds problemer, Men ingen nævnede de oplagte problematikker, der er forbundet med hash, stoffer og drukkultur, og her tænker jeg også på forældrenes. Dertil kommer de mange forstyrrede kvinder, der skærer i sig selv, og at en stor del af indvandrernes sønner forlader skolen som funktionelle analfabeter, som ingen ved, hvad de skal stille op med. Deres søstre er fortsat kun i meget lille antal på arbejdsmarkedet.

  Du har ikke fingeren på pulsen. De unge mennesker, som du traf på det teologiske “fakultet” var ikke typiske for dansk ungdom og mange af dem er nu godt på vej til at køre Folkekirken i sænk med al deres hokus pokus, som ikke har noget med kristendom at gøre. Du er stridslysten som få og virker stæreblind for oplagte forhold. At det er blevet nemmere hos tandlægen har ikke noget med almindelig trivsel at gøre, og al forskning viser, at penge også betyder mindre for den, end mange og især politiekere bilder sig ind. Der er andre parametere, som betyder nok så meget, og som længe har været sjoflet. Derfor det stærkt stigende antal mennesker,, der mistrives.

  Må jeg foreslå, at du i stedet bruger dine dage og aftener i en svensk debat. Du har længe boet i et andet land og været statsborger i det, og du har skamrost den indvandring, der nu har givet Sverigedemokraterna deres stærke fremgang. Der er nok at tage fat på i den svenske politiske svenske debat, og med dine holdninger kan du sikkert komme i fjernsynet som støtte for statsministeren og svensk indvandrerpolitik. At bruge alle dage på at rakke ned på deltagere i Berlingskes debat, som du ikke regner for noget, er derimod udsigtsløst.

  Det samme gælder dine gentagne påstande om, at alt stod stille i 1950’erne og indtil 1968, hvor nogle studerende løb halvåbne døre ind, uden at der nogensinde var tale om en virkelig kamp. I øvrigt var der ikke mange andre end dem selv, der gik op i det eller lagde mærke til det.

  Derimod er der mange danskere, der husker den store fremgang i de foregående årtier, som åbenbart gik din næse forbi. Rock, dollargrin og folkevogne, en ny sekssporet bro over Lillebælt, campingborde i grøftekanten, masser af trafikuheld, en ny teenagekultur. Jeg kan fx forsikre, at der i erhvervslivet blev brugt svimlende beløb på forretningsmiddage og -rejser, og at “mad men” her som i USA havde travlt med at slå hinanden symbolsk ihjel og skyllede det hele ned med det bedste af, fransk vinavl. Dog porter til de mange østers.

  Fra den kant så man undrende til, da landets store socialdemokrati valgte Anker Jørgensen som landsfader, og endnu mere undrede man sig, da han efter at have kørt landet tæt til afgrunden, blev betragtet som en vismand og siden ved begravelsen hyldet som en stor konge. Det er virkelig tankevækkende, at mangel på politisk evne og intelligens fejres så dybtfølt i Danmark, og lur mig, om ikke DF den dag i dag lever på, at alle Ankers “børn” ønsker deres tryghed tilbage.

 43. Af k vest

  -

  Et indlæg der satte ? ved om DK er et velfungerende samfund, har nu været skjult i ca. 16 timer. Hvorfor denne skræk for fri og kritisk debat? Se iøvrigt snap hanen om hvordan tusinder af svenskere under trykkes, mis handles, lemlæstes og myr des.

 44. Af Flemming Lau

  -

  Jan Ulrik Friis.
  Volvo Amazon var det naturlige valg, efter den 3 gears puch. Startede selv i 20 graders frost, let at mekke i motorrummet, og så med en rummelig en cabine at man kunne skabe en drøm af et cockpit. En sand bil!

 45. Af jan ulrik friis

  -

  Flemming Lau, ja i sandhed så sandt som det er sagt!

Kommentarer er lukket.